VANLILAR BİR KIŞI DAHA DIŞARIDA GEÇİREMEZ

Van’da yaşanan depremin ardından aylar geçti ama yaşanan mağduriyet hala giderilmedi.

VANLILAR BİR KIŞI DAHA DIŞARIDA GEÇİREMEZ
Ağustos ayında teslim edilmesi gereken TOKİ evlerinin teslimatı Ekim ayına ertelenirken, Van İl Genel Meclis üyesi Ali Kalçık, şu ana kadar yapılması planlanan konutların yüzde 40 ila 50'sinin bitme aşamasına getirildiği kalanların ise hala temellerinin dahi atılmadığına dikkat çekti. Konutların kış ayında teslim edilmemesi halinde büyük bir felaketin yaşanacağına dikkat çeken Kalçık, “TOKİ Van"da depremi rant haline getirdi” dedi.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım'daki 7.2 ile 5.6 şiddetindeki depremlerde 644 kişi yaşamını yitirmiş, binlerce insan yaralanmış ve evsiz kalmıştı. Hala artçı depremlerin devam ettiği kentte depremin izleri tam olarak silinmiş değil. Kış aylarında aylarca çetin koşullarda kendi imkanlarıyla kurdukları çadır ve barakalarda yaşam mücadelesi veren yurttaşlar 23 Ocak'ta ancak konteynerlara kavuştu. Van merkez ve Erciş İlçesi"nde toplam 35 konteyner kent kuruldu. Çadırlarda ısınma sorunu yaşayan yurttaşlar konteyner kentlerle bir nebze olsun rahat nefes aldı. Ama yazın gelişiyle yurttaşlar aşırı sıcaklar nedeniyle bu kez konteynerlarda yaşayamaz hale geldi. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından yardımların aktığı kentte, söz konusu yardımların sorunların giderilmesi için kullanılacağı belirtilmesine rağmen yurttaşlar bunun yansımasını göremedi.

Depremin yıldönümüne 2 ay kala hala konut sorunu çözülmezken verilen sözler de ertelendi. Başbakan Erdoğan ve hükümet yetkililerinin eleştiriler karşısında sık sık "Ağustos'ta depremzedelere konutları teslim edilecek, dışarıda tek bir yurttaşımız kalmayacak" gibi sözlerinin havada kaldığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz gün Van'a gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın konutların depremin yıldönümü olan 23 Ekim'de teslim edileceğinin açıklanması sonrası konutların neredeyse yüzde 50'sinin hala temellerinin dahi atılmadığı ortaya çıktı.

Depremde mağdur olan kiracılara ev yok

Konuya ilişkin görüştüğümüz Van İl Genel Meclis Üyesi ve Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, Van"daki depremzedelere her şeyin geç ulaştığına dikkat çekti. Deprem sonrası gelen yardımların çok olduğunu ve vaatlerin de çok büyük olduğunu hatırlatan Kalçık, “Ne yazık ki gelen yardımlarla eş değerde bir hizmet verilmedi. Gelen yardımlar, 'çadır kent yapılacak, konteyner kent yapılacak ve en son konutlar yapılacak' diye depremzedeye verilmedi. Ama ne yazık ki çadır ve konteynerlar gibi konutlar da depremzedenin eline geç ulaşacak” dedi. TOKİ evlerinin devretme prosedürünün de sorunlu olduğunu kaydeden Kalçık, “Evler tapu karşılığında yurttaşlara teslim edilecek. Ama depremde kiracılar da mağdur oldu. Ekonomik sıkıntılardan ötürü ne yazık ki ev kiralayamıyorlar. Diğer vahim olan bir nokta ise köylerde çoğu yurttaşın tapusu yok” dedi.

"Asıl felaket kışın olacak"

TOKİ evlerinin maliyetinin çok üstünde yurttaşlara satıldığını sözlerine ekleyen Kalçık, 40 bin TL maliyeti olan evler için 75 bin TL istendiğini söyledi. “TOKİ Van"da depremi tamamen ranta çevirmiş” diyen Kalçık, “Hazırlanan konutların yüzde 40 ile 50"si bitme aşamasına gelmiş. Asıl vahim olan ise bazı yerlerde ya temel atılmamış ya da yeni atılmış. Köyleri geziyoruz köydeki konutların temeli bile atılmamış. Çoğu köyde yurttaşlar hala kendi imkanlarıyla yaptıkları çadırlarda kalıyor” şeklinde konuştu. Van"da yurttaşların kışa konteynerlarda geçmesi halinde büyük mağduriyetlerin yaşanacağı uyarısını yapan Kalçık, “Asıl felaket kışın olacak” dedi.

Hak sahipleri süreçten kaygılı

Van merkezde bulunan Kevenli (Şuşanis) Konteyner kentte görüştüğümüz yurttaşlar ise Kalçık"ın yaptığı tespitleri doğruluyor. 5 çocuk annesi 70 yaşındaki Perihan Akgün, aylardır konteyner kentte kaldığını ve sıcaktan artık bunaldıklarını söyledi. Kendilerine Ağustos ayında konutların teslim edileceğinin söylendiğini belirten Akgün, “Evlerin geç verilmesi durumunda konteyner kentte ne yapacağımızı bilmiyoruz. Gidecek evimiz yok. Soğuktan ölürüz artık ne yapalım” diye konuştu. Deprem nedeniyle evsiz kalan ve tapusu olmadığı için TOKİ evi için başvuran 3 çocuk annesi Güler Halburcu ise, “Deprem sonrası eşim iş bulamadı. Gelirimiz çok az. Deprem sonrası kiralar yükseldiği için ev tutamıyoruz” dedi. Tapuları olmadığı için TOKİ evine geçmemeleri halinde konteynerda kalmaya devam edeceklerini söyleyen Halburcu, “Çok çaresiz durumdayız. Kışın konteynerı bizden almazlarsa konteynerda kalacağız” dedi. Son olarak tapusu olduğu halde TOKİ evleri çok pahalı olduğu için konut için başvurmadığını söyleyen 5 çocuk babası Yusuf Özdere ise, “TOKİ depremzedelere verdiği evlerden kar elde etme peşinde. TOKİ evlerinin fiyatlarının değişmemesi durumunda yıkılmak üzere olan evimize geçeceğiz” dedi. Diha

Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2012, 11:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER