Dünyanın en yaşlı mültecisi torunlarına kavuşmak istiyor

Hasekeli Eida Karmi, Suriye'yi 115 yaşında terk etmek zorunda kaldı. Bir aile dostları sayesinde Türkiye üzerinden Yunanistan'a gidebilen kadının tek isteği, Almanya'daki torunlarına kavuşmak.

Dünyanın en yaşlı mültecisi torunlarına kavuşmak istiyor
  Eida Karmi… 115 yaşında. Yürüyemiyor Suriye’deki savaştan kaçtı. Üç ay süren zorlu bir yolculuğun sonucunda, Kobani’den Türkiye’ye geldi. Bir ay sonra da, tehlikeli deniz yolunu kullanarak, Yunanistan’ın Midilli Adası’ndaki Moria sığınmacı kampına gitti. Tek isteği, Almanya’daki torunlarını beş yıl sonra yeniden görebilmek. Dünyanın en yaşlı sığınmacısı olduğu sanılıyor…

ALTI AY ÖNCE TERK ETTİ

Yunanistan’daki Moria sığınmacı kampını ziyaret eden CNN International, 115 yaşındaki Karmi’yle konuştu. Karmi, memleketi Haseke’yi altı ay önce aile dostları Ahmet ve ailesiyle terk ettiğini anlattı. Ahmet, hamile eşi Berivan ve hepsi altı yaşından küçük dört çocuklarıyla çıkmışlar yola. Önce Kobani’ye, oradan da Türkiye’ye gelmişler. Kara yoluyla Yunanistan’a geçmelerine izin verilmeyince, Ahmet kaçakçılarla iletişime geçmiş ve tehlikeli bir deniz yolculuğu yapmışlar.

‘BENİ YÜZLERCE KİLOMETRE TAŞIDILAR’

Moria’nın şimdi tek isteği, beş yıl önce Suriye’yi terk edip Almanya’ya kaçan torunlarının yanına gitmek. Berlin’den sığınma talep ediyor. CNN’le söyleşisindeyse, Ahmet ve ailesine müteşekkir olduğunu anlatıyor: “Beni Suriye’den kaçabilmem ve torunlarımı görebilmem için yüzlerce kilometre taşıdılar. Ben yürüyemiyorum bunu Ahmet’ten başka kimse yapmazdı. Bütün yolculuk boyunca beni taşıdılar ve bana baktılar.

Karmi’nin beş yıl önce Almanya’ya sığınan torunu Samir’se umutlu. CNN’in ulaştığı Samir, “Yeniden biraraya geleceğimiz günü bekliyoruz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2016, 15:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER