Kadınlar Müzakere Sürecinde Yeni Bir Başlangıç İçin Bir Araya Geliyor

Özgür Kadın Kongresi (KJA) haftasonu farklı illerden ve örgütlenmelerden kadınları “Demokratik Çözüm ve Müzakere Sürecinde Kadın Özgürlük Çalıştayı”nda biraraya getiriyor.

Kadınlar Müzakere Sürecinde Yeni Bir Başlangıç İçin Bir Araya Geliyor
Özgür Kadın Kongresi (Kongra Jınên Azad, KJA), 9-10 Mayıs’ta düzenlenecek “Demokratik Çözüm ve Müzakere Sürecinde Kadın Özgürlük Çalıştayı” öncesi bir basın toplantısı düzenledi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü ve HDP vekili Sebahat Tuncel, HDP İstanbul milletvekili adayı Ayşe Berktay, KJA Koordinasyonu ve İmralı Heyeti’nden Ceylan Bağrıyanık ve KJA’dan Gülistan Taşkıran’ın katıldığı toplantıda, çözüm sürecinin tarihi öneminin bilincindeki tüm kadınlara çalıştaya katılım çağrısı yapıldı; çalıştayın içeriği ve katılımcıları konusunda bilgi verildi.

İstanbul Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde düzenlenecek çalıştayda dört ayrı atölyede tartışmalar gerçekleştirilecek. Atölyelere aktivistler, akademisyenler, yazarlar ve gazeteciler de katılarak tartışmalara katkı sunacak. Atölye başlıkları "Kadın özgürlük sorununun tanımı", "Kadın özgürlüğünün yasal/anayasal ifadeye kavuşturulması", "Sisteme eşit ve örgütlü katılım", "Kadının ailede eşitlik ve özgürlük sorunu" şeklinde.

Katılımcılar

Farklı kadın örgütlenmelerini biraraya getirecek çalıştaya katılacaklar arasında Barış Anneleri, İmece Ev İşçileri Sendikası, Mor Çatı, Kadın Adaylarını Destekleme Derneği (KADER), Sosyalist Feminist Kolektif, Başkent Kadın Platformu, Kadın Koalisyonu, Barış İçin Kadın Girişimi, Mersin Kadın Emeği Kolektifi, Gökkuşağı Kadın Derneği, Sosyalist Kadın Meclisleri, Filmmor, Eskişehir Kadın Platformu, Karadeniz Kadın Dayanışma Derneği, Hatay Kadın Emeği Kolektifi, Cumartesi Anneleri, Gündem Çocuk Derneği, İnsan Hakları Derneği, KESK, DİSK, Demokratik Alevi Derneği, Göç-Der, Hafıza Merkezi, Halkevleri, SES gibi oluşumlar yer alıyor.

Ayrıca DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eşbaşkanı Emine Ayna, HDK Eşsözcüsü Sebahat Tuncel, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Akdeniz Belediye Eşbaşkanı Yüksel Mutlu, CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, KA.DER eski başkanı Çiğdem Aydın, avukat Kezban Hatemi, Yazar Ayşegül Devecioğlu da çalıştaya katılacak isimler arasında yer alıyor.

"Barışın inşasında sorumluluklarımızı hatırlayacağız"

Bugün düzenlenen basın toplantısında İmralı Heyeti'nden Ceylan Bağrıyanılk, hükümet yetkililerinin son dönemde çözüm süreciyle ilgili yaptıkları açıklamaları hatırlatırken, "Siyasi iktidarda, süreci inkar eden bir irade ortaya çıktı. Ancak barış ve çözüm sürecinin bu noktaya gelmesi kolay olmadı, bitirmek de kolay olmayacak. Kadınlar buna izin vermeyecek" diye konuştu.

HDP İstanbul vekili Sebahat Tuncel de, konuşmasına 4 Mayıs 1937'de  Dersim Katliamı'na giden süreci başlatan Bakanlar Kurulu kararını hatırlatarak başladı, "Bugünün tarihi kadınların çözüm süreçlerinde neden aktif bir şekilde yer alması gerektiğini vurguluyor" dedi.

Haftasonu düzenlenecek çalıştayın sadece bir fikir alışverişi tartışması olmayacağını belirten Tuncel, "Barışın inşasında sorumluluklarımızı hatırlayacağımız ve kendimize görev çıkartacağımız bir toplantı olacak. Bu tartışmalar, kadınların müzakere sürecine katılımında yeni bir başlangıç olacak" diye konuştu.BİANET

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2015, 15:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER