Van'da Dünya Anadil Günü etkinlikleri başladı

KURDÎ-DER Van Şube Başkanı İsmail Aşkan, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerini duyurarak, herkesi Kürt diline sahip çıkmaya çağırdı.

Van'da Dünya Anadil Günü etkinlikleri başladı
 KURDÎ-DER Van Şubesi, 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle yapacakları etkinlikleri dernek binasında düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladı. Basın toplantısına KURDÎ-DER Şube Başkanı İsmail Aşkan, KURDÎ-DER Meclisi Dönem Sözcüsü Xecê Kiye ve dernek yöneticisi Güneş Kaba katıldı. 21 Şubat gününün anadil günü olmasının tarihçesini anlatan Aşkan, Güneydoğu Asya'nın Bengal olarak bilinen bölgesinde 21 Şubat 1952 tarihinde üniversite öğrencilerin Bengalcenin eğitim dili olması için eylem düzenlediğini, çıkan olaylarda çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. O günden bu yana 21 Şubat’ın Bangladeş'te Dil Hareket Günü olarak anılmakta olduğunu aktaran Aşkan, 17 Kasım 1999 tarihinde ise UNESCO tarafından 21 Şubat’ın Uluslararası Anadil Günü olarak ilan edildiğini söyledi.

Aşkan, Kürtçenin eğitim dili olması için yıllardır devlet politikalarına karşı mücadele ettiklerini dile getirdi. Milyonlarca Kürdün Türkiye'de yaşamasına rağmen, anadillerinin yasakladığını söyleyen Aşkan, yasaklara dikkat çekerek bu yasakların anti demokratik olduğunu ortaya çıkarmak için 17 Şubat’tan 21 Şubat’a kadar bir dizi etkinlikte bulunacaklarını kaydetti. Aşkan, yapılacak etkinlikler kapsamında 17 Şubat’tan itibaren Sanat Sokağı’nda Kürtçe kitap standı açacaklarını, 21 Şubat'ta ise 12.30’da Feqiyê Teyran Parkı’nda basın açıklaması ve aynı gün içerisinde saat 16.00'da Diren Düğün Salonu’nda Seyda Perinçek ile yerel sanatçıların katılımı ile şölen düzenleyeceklerin aktardı. Aşkan, tüm yurttaşları yapacakları etkinliklere ve Kürt diline sahip çıkmaya çağırdı. 

Yapılan açıklamadan sonra Sanat Sokağı'nda Kürtçe kitap standı açıldı. Açılan standa yurttaşlar büyük ilgi gösterdi. DİHA

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2013, 16:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER