Bölgenin yemek kültürünün en önemli tüketim maddelerinin başında yer alan tandır ekmeği üretimine başlayan ve günde yaklaşık bin ekmek üreterek İstanbul, Ankara ve İzmir'e pazarlayan Mahmut Oral, ikamet ettiği evin altında kendi imkânları ile kurduğu 40 tandırda Tandır Ekmeği (Nanê kilor) Üretim Merkezi kurdu.
Bölgenin yemek kültürünün en önemli tüketim maddelerinin başında yer alan tandır ekmeği diğer adıyla "Nanê kilor" bölge sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam ediyor. Siirt'e özgü olan tandır ekmeği yani "Nanê kilor" kuru ve sert olmasına karşın hafifçe ıslatıldığında hemen tüketilecek duruma geliyor. Aylarca saklanabilen ekmeğin her zaman tüketilmesi mümkün olduğu gibi özellikle Siirt ve çevresindeki yurttaşlar tarafından tercih ediliyor. Sabah kahvaltısının yanı sıra bağ, bahçe ve tarla çalışmaları sırasında otlu peynir ile su kenarında tüketildiğinde tadına doyum olmayan tandır ekmeği, halen Siirtli yurttaşlar tarafından en çok rağbet edilen ekmek çeşitlerinin başında geliyor. Siirt kent merkezinde uzun yıllar unlu mamuller üretim sektöründe çalışan 6 çocuk babası Mahmut Oral (40), Conkbayır Mahallesi Şeyh Tirki Mevkii'nde bulunan 2 katlı evinin ilk katında kendi imkanları ile 40 tandırdan oluşan Siirt'e özgü Tandır Ekmeği (Nanê kilor) Üretim Merkezi kurdu.
Günde bin ekmek üretiyor
Ortalama günde bin ekmek ürettiğini belirten Oral ekmekleri başta Siirt merkez olmak üzere Siirtlilerin yoğun yaşadığı İstanbul, İzmir ve Ankara'ya pazarlıyor. Oral, sabahın erken saatlerinden itibaren hamur yoğurmayla güne başladığını belirterek, "Siirt'e özgü tandır ekmeğine şekil verildikten sonra yaklaşık bir saat kıvamını alması için bekletiyoruz. Bu arada tandırların ateşleri yakılarak, yaklaşık 1 saat ekmek pişirecek duruma getirildikten ve tandır içindeki ateş köz haline geldikten sonra ekmekler tandıra vuruluyor. Tandır kapasitesinin dolması ardından ekmeğin pişmesi için tandır kapakları kapatılıyor. Tandırda 4 saat boyunca kızaran tandır ekmeği daha sonra tandırlardan çıkarılarak verilen siparişlere göre paketlenerek isteklilere gönderiliyor" dedi.
Tandır ekmeği Avrupa'ya açılacak
Ekmekleri 60 kuruştan sattığını ancak piyasada 74 kuruşa satıldığını kaydeden Oral, 2 yıl önce bu işe başladığını belirterek, kendisiyle iki çocuğunun da yardımcı olduğunu söyledi. Yoğun sipariş aldığından dolayı gelen ihtiyaçları karşılayamadığını kaydeden Oral, "Tandır ekmeği üretimi ileriki dönemlerde daha büyük bir alanda yapmak için girişimlerde bulundum. Ve yakın bir zamanda Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'ya da tandır ekmeği göndermek istiyorum. Ürettiğimiz ekmeğin sağlık açısından da büyük faydası var ve çok sayıda müşterim de var. Tandır ekmeği kansere, şeker ve kolesterol hastalığına iyi geliyor. Bu hastalığı olanların sadece organik buğday unuyla üretilen tandır ekmeğini tüketmesi gerekiyor" diye konuştu.
Sadak'tan Oral'a destek sözü
Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak da, tandır ekmeği üreterek geçimini sağlayan Oral'ı ziyaret ederek, Oral'ın tandır üretim merkezi hakkında bilgi topladı. Sadak, üretim merkezinin daha fazla büyütülmesi için belediye olarak her türlü imkanı ve desteği sunacaklarını belirtti. Diha
Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2012, 09:55
SIRADAKİ HABER
