Yüksekova Bölgeden Yardım Bekliyor

Gever deyince insanın aklına büyük umutların yeşerdiği bir yer olarak hafızalarda yer edinir.

Yüksekova Bölgeden Yardım Bekliyor
CAHİT YİĞİT- YÜKSEKOVA GÜNCEL

Daha bir yıl öncesine kadar, ekonomik açıdan bölgeyi besleyen bir yer olan Yüksekova bu gün yıkıntıların ve enkazların altında kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor.


13 Mart tarihinde verilen sokağa çıkma yasağının ardından, 79 gün boyunca insanları sürgüne, zorla göç ettirmeye ve boşaltılmaya çalışan Gever'de 30 Mayıs tarihinde yasak kaldırıldı. Yasağın kaldırılmasıyla beraber halk kendi doğup büyüdüğü yeri ve evini görmek için Gever'e akın etti.


Tabii jandarma ve polis kontrol noktalarında oluşan uzun kuyruklar sonucu Gever'e ulaşan halk, gördükleri manzara karşısında tam bir şok yaşadı. Kimsenin bu kadarını tahmin etmediği, aslında Gever'in yıkılmasıyla beraber insanların umutlarının da yıkıldığını görmek daha çok insanı derinden sarsıyor.


Herkes bir an önce doğup büyüdüğü yeri görmek için akın akın memlekete gelirken, şok manzara karşısında yıkılanların olduğu gibi, başı dik bir şekilde, 'Dünya malı Dünya'da kalır. Çalışıp daha iyisini yapacağız ama asla boyun eğmeyeceğiz. Memleketimizi terk etmeyeceğiz' diyenlerde oldu.


Yasağın  ardından bir çok heyet geldi bölgeye. Gelen bütün heyetlerde gördükleri manzara karşısında, şok olduklarını söyleyebilirim. Özelikle AKP heyetinin gözlerinden belliydi, böyle bir manzarayı tahmin etmedikleri. 


Hayatın normale dönmesi elbet uzun sürer. Gever yaralarını sarmak için şimdiden kollarını sıvamış. Halk birbirine kenetlenmiş hep beraber, bölgeninde desteğiyle inşa çalışmalarına en kısa sürede başlayacak ve bunu en iyi şekilde başaracağımıza da inancımız tam. 


En son HDP EşGenel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Gever'i ziyaret etmesi, Gever halkına büyük moral verdiğini de söylemeden geçemeyeceğim. Demirtaş'; Yıkılan binayı yaparsın. Fakat insanın onuru ve haysiyeti kırıldı mı onu bin yılda bile yapamazsın. Önemli olan binanın değil onurun sağlam kalmasıdır. Gever'in binasını yıktılar ama Gever halkının, tek birinin onurunu yıkamadılar. Önemli olan budur.' dedi.


Enkaz ve yıkım çalışmalarının başladığı Gever'de hayatın normale dönmesi için halk bölgeden destek bekliyor. Zamana zaman Gever'in yalnız kaldığını bölge il ve ilçelerden yeteri kadar destek almadığını söyleyenler olsa da, Gever her zaman olduğu gibi, onurunu ayakta tutmasını bilir. 


Gever'e Cizre'ye, Sur'a, Nusaybin'e, Şırnak'a ses ver. Ses verin ki bu yaraları hep beraber saralım. Gün birlik günüdür. Gün kenetlenme günüdür.

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2016, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER