'AĞIRLAŞTIRILMIŞ TECRİT SONLANDIRILMALI'

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclisi'nin 15-16 Eylül'de gerçekleştirdiği 6. Genel Kurul 3. Ara Dönem Toplantısı sonrası Daimi Meclis'in 22 Eylül'de gerçekleştirdiği toplantının karar ve sonuçları açıkladı.

'AĞIRLAŞTIRILMIŞ TECRİT SONLANDIRILMALI'

DTK Daimi Meclisi'nin 22 Eylül'de gerçekleştirdiği toplantının sonuçları açıklandı. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin bir an önce kaldırılmasını isteyen DTK, "Kürtçe anadilde eğitimi kabul etmeyen eğitim sistemini halkımızın da reddetme hakkına sahip olduğu açıktır. Anadilde eğitimin kabul ettirilmesine dönük bu kararlaşmaları ve demokratik tepkileri destekliyor ve ilgili kamuoyunu bu konuda hassasiyet göstermeye davet ediyoruz. Bu noktada Daimi Meclisimiz de çalışmalarını yoğunlaştırmaya karar vermiştir" diye kaydetti.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclisi'nin 15-16 Eylül'de gerçekleştirdiği 6. Genel Kurul 3. Ara Dönem Toplantısı sonrası Daimi Meclis'in 22 Eylül'de gerçekleştirdiği toplantının karar ve sonuçları açıkladı. DTK, AKP Hükümeti'nin Kürtlerin taleplerini karşılamak yerine bir kere daha denenmiş, iflas etmiş, güvenlikçi politikalarda ısrar ettiğini belirterek, "Aynı zamanda Kürt halkının diğer bölgelerde elde ettiği demokratik kazanımlarına tahammül etmemekte, bu kazanımları tehdit etmekte ve tüm diplomatik girişimlerinin odağına Anti-Kürt perspektifini yerleştirmektedir. Dilsiz, kimliksiz, statüsüz ve kendine tabi kılınmış bir halk istemektedir. Oysa Kürtlerin kazanımı demek Ortadoğu'nun demokratikleşmesi demektir. Kürtlerin Özgürlüğü Ortadoğu'nun özgürlüğüdür. Kürtlerin kazanımlarından korkmak yerine desteklemek gerekir. Türkiye'nin demokratik geleceği Kürtlerle eşit ortak stratejik birlikten geçmektedir" diye kaydetti. "Ancak bu gerçeğe rağmen son süreçte Kürtlere yönelik yapılan hükümetin teşvik ettiği, yargı ve güvenliğin seyirci kaldığı ırkçı ve milliyetçi saldırılar giderek artmış, BDP binaları hedef haline getirilmiştir" denilen açıklamada, BDP binalarına yönelik yapılan faşist saldırıların DTK tarafından kınandığı belirtildi. DTK, BDP'nin yapılan saldırılara karşı "meşru savunma hakkını kullanacağını" açıklamasını haklı, demokratik, evrensel bir karar bulduğunu belirterek, yaşanabilecek olumsuzlukların tek sorumlusunun da AKP Hükümeti olduğu değerlendirmesinde bulundu.

'Öcalan üzerindeki insanlık dışı tecride son verilmeli'

Saldırı ve operasyonel politikaların çözüm olmadığını ve AKP Hükümeti'nin çözümsüzlük politikalarından vazgeçmesi çağrısını yapan DTK, "Tıkanan demokratik siyasal sürecin yeniden başlatılması için Oslo ve İmralı görüşmeleri yeniden başlatılmalıdır. Kürt sorunun demokratik çözümünde en etkili şahsiyet olan Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki antidemokratik, insanlık dışı ağırlaştırılmış tecride son verilmelidir. Güvenlik, sağlık, özgürlük koşulları sağlanmalıdır" diye kaydetti.

DTK Daimi Meclisi'nin 22 Eylül'de yaptığı toplantıda aldığı kararlar ise şöyle sıraladı:

"* Kürt sorunun demokratik çözümünde en etkili şahsiyet olan Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki antidemokratik, insanlık dışı ağırlaştırılmış tecride son verilmesi ve anadilde savunma hakkının engellenmesini protesto etmek amacıyla tutuklu Kürt siyasetçilerinin cezaevlerinde başlattığı süresiz, dönüşümsüz açlık grevi eylemleri telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu temelde cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerinin sonlanması için hükümet tutukluların bu demokratik taleplerini kabul etmelidir. İnsan haklarından ve özgürlüklerden yana olan tüm kurum ve kuruluşlar bu demokratik eylemselliğe gerekli duyarlılığı göstererek destek sunmalıdır.

*Anadilde eğitim ve savunma hakkına karşı gösterilen aşağılayıcı ve asimilasyonist kültürel soykırımcı direnç, gayrı insanidir. Kürtçe anadilde eğitimi kabul etmeyen eğitim sistemini halkımızın da reddetme hakkına sahip olduğu açıktır. Anadilde eğitimin kabul ettirilmesine dönük bu kararlaşmaları ve demokratik tepkileri destekliyor ve ilgili kamuoyunu bu konuda hassasiyet göstermeye davet ediyoruz. Bu noktada Daimi Meclisimiz de çalışmalarını yoğunlaştırmaya karar vermiştir.

* Kürt sorununun çözümü sürecine girdiğimiz final döneminde, Kürt halkının ulusal birliğini sağlamak bir gereklilik değil zorunluluktur. Bunun için daha önceden başladığımız Ulusal Konferans'ın çalışmalarının yoğunlaştırılması karar altına alınmıştır.

* Farklı etnik, inanç ve kültürel kimliklerin sorunlarını tartışmak ve çözüm üretmek amacıyla Alevi konferansı ve Ezdi konferansı yapılmasına karar verilmiştir.

* Diyarbakır Cezaevi'nin müze olması için 78'liler Girişimi'nin 30 Eylül'de Diyarbakır'da gerçekleştireceği ve Eş Başbakanımız Sayın Ahmet Türk'ün de katılacağı mitingi destekliyor, tüm halkımızı ve bileşenlerimizi katılım sağlamaya davet ediyoruz.

* 13 Ekim'de Diyarbakır'da Kadın ve Sağlık Çalıştayı, 21-22 Ekim'de Van'da Kent ve Sağlık Çalıştayı ve daha önce de yaptığımız Demokratik Özerklik panellerinin Kasım ayında da devam ettirilmesine karar verilmiştir."

Diha

Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2012, 14:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER