Baluken: AKP ile TSK 'sessizlik ittifakı' yaptı

HDP Grup Başkanvekili Baluken, askerin siyasete dahil olmasının önüne geçilmesi amacıyla verdiği araştırma önergesinde, AKP ile TSK'nin 'sessizlik ittifakı' yaptığını belirtti.

Baluken: AKP ile TSK 'sessizlik ittifakı' yaptı

 HDP Grup Başkanvekili Baluken, askerin siyasete dahil olmasının önüne geçilmesi amacıyla verdiği araştırma önergesinde, AKP ile TSK'nin 'sessizlik ittifakı' yaptığını belirtti. 

HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, asker-siyaset ilişkisinin yeniden düzenlenerek demokratik bir rejimin gereklerinin yapılması ve askerin siyasete dahil olmasının önüne geçilmesi amacıyla araştırma önergesi verdi.

Baluken, önergesinin gerekçe bölümünde, "Türkiye siyasi tarihinde demokrasi tartışması var oldukça ve sürdükçe Türkiye’de asker-siyaset ilişkisi de aynı paralelde sürmektedir. Türkiye’de askerin siyaseti dizayn etme gücü ve istenci, Türkiye siyasi tarihi ile aynı yaştadır" dedi.

'AKP SOKAK GÖSTERİLERİNE YOL AÇTI, TSK DE DEVREYE GİRDİ'

Çok partili siyasi hayata geçiş ile beraber de Türkiye’de askeri darbelerin başladığına dikkat çeken Baluken, darbe süreçlerinde on binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini vurguladı. 1982 Anayasası, TSK’ye tanınan ayrıcalıklar ve daha birçok uygulamayla olağanüstü halin 'olağan' hale getirildiğini ifade eden Baluken, şunları kaydetti:

"(...) TSK’nın Ergenekon ve Balyoz darbelerinden 2014 yılının son çeyreğine kadar süren sessizliği, çözüm sürecinin ikinci yılında farklı bir hale dönüşmüştür. Çözüm süreci ile ilgili TBMM’den çıkan ‘çerçeve yasa’ sonrası hızla adımların atılması beklenirken Kobanê'de IŞİD adlı çetenin saldırılarına direnen halka destek verilmesi amacıyla koridor talep edilmesine AKP hükümetinin olumsuz yaklaşması sokak gösterilerine sebep olmuştur. Sokak gösterilerinde kamu görevlilerinin silahlarından çıkan ateşle insanların yaşamını yitirmesi gerginliği arttırmış ve çözüm sürecini olumsuz etkileyecek bir düzeye gelmiştir. Tam böylesi bir süreçte Türkiye’de sokak eylemleri ve şehir içlerinde gerçekleşen bazı karanlık olaylara ilişkin TSK peşi sıra açıklamalar gerçekleştirmeye başlamıştır. TSK bu açıklamaların bazılarında, haber yapma özgürlüğünü kullanan basın organlarını hedef göstermiş, bazılarında ise kendisini yargı erki yerine koymuştur."

'TSK MÜDAHALE GELENEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR'

Baluken, Türk ordusunun siyasi ve sosyal yaşama müdahale etmeye devam ettiğini, AKP hükümetinin de ordu ile 'geçici bir sessizlik ittifakı' yaptığını vurgulayarak, "Nitekim Süleyman Şah Türbesi’nin Rojava’nın Eşme köyüne taşınması öncesi ve sonrasında gelişen diyalog ve pratikler Türkiye’de yeni siyaset yollarının açığa çıkmasına ruh kazandırmıştır. Fakat TSK kendi alanı olmamasına rağmen, görev alanının sınırlarını aşarak söz konusu ruha karşı doksan yıllık siyasete müdahale geleneğinin yeni bir refleksini göstermiştir" dedi. Anf

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2015, 15:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER