Mutabakatı red eden Erdoğan Parlamentoyu işaret etti

Bayram namazı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürt sorununun demokratik çözümü için en güçlü uzlaşma zemini olarak tanımlanan Dolmabahçe Mutabakatı'nı yeniden red etti, çözüm için parlamentoyu işaret etti. HDP'nin seçim başarısını kabul etmeyen ve HDP'ye yönelik suçlayıcı dilini sürdüren Erdoğan "uzantı" ifadesini kullandı.

Mutabakatı red eden Erdoğan Parlamentoyu işaret etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bayram namazı sonrası gazetecilere konuştu. Gündemdeki yerini koruyan çözüm tartışmalarına ilişkin açıklamalar yapan Erdoğan, önceki tutumunu sürdürerek Kürt sorununun demokratik çözümü için tarihi bir uzlaşma olarak tanımlanan Dolmabahçe Mutabakatı'nı tekrardan kesin bir dille red etti. 

"Ülkemizin birliğine beraberliğine kastedenler var. Birliğimizi hazmedemeyenler var" ifadelerini kullanan Erdoğan, Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı yaşanan gerilimlerden HDP'yi sorumlu tutarak, "Bu şartlar altında parlamentoda temsil kabiliyeti bulmuş olan uzantının kalkıp elinden geleni yapması gerekir" dedi.

HDP'nin başarısını kabul etmedi 

7 Haziran seçimlerinde Türkiye'de yaşadığı politik sıçramayı HDP'nin demokratik başarısı olarak görmeyen ve HDP'nin başarısını "silah" gücüne bağlayan Erdoğan, şöyle konuştu: "Seçimlerde görülen bir gerçek var. Öyle yerler var ki diğer partilere sıfır oy çıkıyorsa bu düşündürücüdür. Yüzlerce oluyorsa bu düşündürücüdür. Demek ki buralarda keleşlerle tehdit var. Bu gücü arkasına alarak siyaset yapmak isteyenler çok daha hassas olmak durumundadırlar. Eğer demokratik sistem için de bunu sürdürmek istiyorlarsa bunu düşünmeleri lazım."

Mutabatak ifadesine de, görüşme fotoğrafına da karşı çıktı

Erdoğan daha önce kesin bir dille karşı çıktığı ve Kürt sorununun demokratik çözüm arayışlarının durmasına yol açan söylemlerini de sürdürürek Dolmabahçe Mutabakatı'nı yeniden red etti. "Ortada bir hükümet vardır diğer tarafta grubu olan bir siyasi parti vardır. Neyin mutabakatını nasıl yapıyorsunuz" ifadeleriyle uzlaşma zeminini hedef alan Erdoğan, nasıl bir rol alacağını belirtmeden çözüm için parlamentoyu işaret etti. HDP'yi, sırtını silaha dayanmayla suçlayan Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu parlamentodan güçlü bir şekilde çıkınca onun bir değeri olur. Bölücü örgüte sırtını dayamış olanlarla bir mutabakat asla yapılamaz böyle bir şey düşünülemez. Burada yan yana durup bir fotoğraf karesi içinde yer almak doğru bir şey değildir. Bizim silahları bırakın dememizle silahlar bırakılmaz yaklaşımı o ayrı bir konu.. Bunu adaya havale etmek o da apayrı bir konu."

Erdoğan Kobanê'yi unutamıyor

"Kobanê düştü, düşecek" söylemlerinden sonra 6-8 Ekim tarihlerinde gelişen Kobanê eylemlerini de hatırlatan Erdoğan, " 6-7-8 Ekim tarihlerini benim unutmam mümkün değil" diye kaydetti. 



Ortadoğu siyasetine etkileri tartışılan İran'la Batı arasındaki nükleer anlaşmaya da değinen Erdoğan, gelişmeyi olumlu gördüğünü ifade ederek "Bölgenin barışı için bu önemli bir gelişmedir. Bizim ikili ilişkilerimizi olumlu yönde tahrik edecektir" dedi. DİHA


Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2015, 17:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER