Türkiye PYD ile işbirliği yapmalı

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Süleyman Şah operasyonun bir zafer anlamına gelmediğine işaret ederek, DAİŞ'in Türkiye'ye tehditlerinin de artacağını, hükümetin 'dostunu düşmanını iyi belirlemesi gerektiğini' ifade etti.

Türkiye PYD ile işbirliği yapmalı
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Süleyman Şah operasyonun bir zafer anlamına gelmediğine işaret ederek, DAİŞ'in Türkiye'ye tehditlerinin de artacağını, hükümetin 'dostunu düşmanını iyi belirlemesi gerektiğini' ifade etti. Demirtaş, 'çözüm süreci'nde hükümetin dayatmaları nedeniyle ilerleme sağlanamadığını vurguladı.
 
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ve DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, 7 Haziran'daki genel seçimler hakkında Amed'de Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP), Azadi Hareketi, Öze Dönüş Platformu ve Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) yöneticileri ile bir araya gelecek.
 
Demirtaş, görüşmelerin öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.  
 
Demirtaş, Süleyman Şah Türbesi operasyonunun hükümetin Suriye politikasının başından beri yanlış ve hatalar üzerine inşa edilen bir dış politika olduğunu bir kez daha gösterdiğine dikkat çekerek, DAİŞ'in Türkiye için de tehdit olacağını defalarca söylediklerini hatırlattı.
 
'ZAFER OLARAK YANSITMAK DOĞRU DEĞİL'
 
AKP Hükümeti'nin DAİŞ'e karşı mücadele etmediğini belirten Demirtaş, DAİŞ'in artık Türkiye'yi de tehdit etmeye başladığını, bu tehdidin artacağını dile getirdi. "Sadece Süleyman Şah Türbesi'yle de yetinmeyeceklerdir. Yapabilecekleri her yerde Türkiye'ye dönük tehditlerini artıracaklardır. Şimdi bu tehdide karşı hükümetin çok sağlıklı bir pozisyon alması lazım" diyen Demirtaş, Türkiye'nin DAİŞ ile mücadele konusunda bölgedeki demokrasi güçleriyle, özellikle PYD ile işbirliğinin önemli olacağını belirtti. Demirtaş, "IŞİD, Kobanê'ye saldırırken, askeri koridorun ne demek olduğunu işte Süleyman Şah koridorunda gördük. Eğer Kobanê'ye IŞİD saldırısının ilk günlerinde Türkiye üzerinde bir koridor açılsa ve Cizirê'den Kobanê'ye ilk günlerde askeri yardım yani Kürtlerin kendi arasındaki askeri yardımın gitmesi sağlansaydı, IŞİD ilk günlerde o topraklardan atılabilirdi. Fakat gelinen noktada hükümetin büyük bir zafer varmış gibi sunum yapmasını da doğru bulmuyoruz. Ortada belki siyasi ve askeri bir zafer de yok ama bu hatalardan ne kadar erken dönülürse o kadar doğru olacağını gösteren bir ibretlik olay oldu" diye konuştu.
 
'TÜRKİYE DOSTUNU DÜŞMANINI İYİ TANIMALI'
 
"PYD burada aslında Türkiye ile aslında bir düşmanlık ilişkisinin olmadığını ve olamayacağını da ortaya koydu" diyerek, Türkiye'nin 'dost ve düşmanını iyi ayırmasını' isteyen Demirtaş, "Oradaki PYD güçleri, orada yaşayan halk, Türkiye için tehdit yada düşman değil, tam tersine IŞİD, Türkiye'nin düşmanıdır. Buna göre dost düşman ayrımını iyi yapılarak bir ilişki, politika oluşturulmasında biz fayda görüyoruz. Umarım, Türkiye ile resmi olarak PYD ve Rojava bölgesi arasında olması gereken ilişkinin gelişmesine yardımcı olur. Çünkü sonuçta Rojava ve Türkiye ilişkisi sonsuza kadar düşmanlıklar ve korkular üzerine kurulamaz. Karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesini hep destekledik buna da olursa bu tür ilişkiler desteklemeye devam ederiz" diye kaydetti.
 
'HÜKÜMETİN DAYATMALARI SÜRECİ ENGELLİYOR'
 
'Çözüm süreci' hakkındaki soruları da yanıtlayan Demirtaş, ortak bir mutabakat üzerine açıklama noktasında gelinmediğine vurgu yaparak, "Çünkü hükümetin tek yanlı dayatması, hükümetin manipülasyonları nedeniyle ortak açıklama yapılamadı. Yoksa biz barış müzakerelerinin bir an önce başlamasını destekliyoruz. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Türkiye halklarının bugün en acil ihtiyacının barış olduğunun bilinci ve sorumluluk göreviyle bu meseleye yaklaşıyoruz. Henüz ortaya somut bir şey çıkmış değil" diye ekledi.
HDP heyetinin sabah saatlerinde Kandil'e gittiğini, heyetin dönüşünün ardından Ankara'da tekrardan karşılıklı görüşmelerin yapılacağını bildiren Demirtaş, sonucun olumlu olması durumunda neticeleri paylaşacaklarını kaydetti.ANF

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2015, 12:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER