Tıbbi malzeme krizi: 10 bin firmanın devletten alacağı var

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, tıbbi cihaz ve malzeme krizinin giderek büyüdüğüne dikkat çekerek, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sektörün 19 milyar TL’ye yaklaşan borcunu ödeyemediği kaydetti. 10 bin firmanın devletten alacağı bulunduğunun altını çizen Emir, Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati'nin İstanbul’daki firma sahipleriyle birebir görüşerek pazarlığa oturduğunu söyledi.

Tıbbi malzeme krizi: 10 bin firmanın devletten alacağı var
 CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, kamu ve üniversite hastanelerinde 36 ay vadeyi bulan borçların ödenmemesi nedeniyle ekonomik krize giren tıbbi cihaz sektörünün bazı illerde ürün tedarikini durdurmak zorunda kaldığını açıklamıştı. Kamu hastanelerinin tıbbi malzeme temin edememe noktasına geldiğini, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da sektörün 19 milyar TL’ye yaklaşan borcunu ödeyemediğini ifade eden Emir, Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati’nin İstanbul’daki firma sahipleriyle birebir görüşerek pazarlığa başladığını kaydetti.

Emir, “İktidar, 5 müteahhite milyar dolarları akıtmaktan vazgeçmiyor, kasa boşaldı. Çırpındıkça batıyorlar, sağlık sistemi iflas noktasında” dedi.

‘SAĞLIK BAKANLIĞI UYARILARA KULAK TIKADI’

Kamu hastanelerinin 14 aya, üniversite hastanelerinin de 36 aya varan borçları nedeniyle başlayan tıbbi cihaz ve malzeme krizinin giderek büyüdüğünün de altını çizen CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, pandemi süreci başlamadan önce gerekli önlemlerin alınması konusunda iktidarı defalarca uyardıklarını söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın tüm uyarılara kulak tıkadığını, sektöre olan borcun ise 19 milyar TL’ye yaklaştığına dikkat çeken Emir, şöyle konuştu:

10 BİN FİRMANIN DEVLETTEN ALACAĞI VAR: ‘ÜRETİCİ ÜZERİNDE BASKI KURULUYOR’

“İktidar, 5 müteahhide milyar dolarları akıtmaktan vazgeçmiyor, kasa boşaldı. Çırpındıkça batıyorlar, sağlık sistemi iflas noktasında. Ekonomik darboğaza ittikleri firmalar da ürün üretemez, tedarik edemez hale geldi. Bu sorun aynı zamanda bir halk sağlığı sorununa dönüşmeye başlayacak. Kamu hastaneleri bir enjektör, bir gazlı bez dahi alamaz duruma düşürüldü. Başhekimler, hastanelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için adeta firmalara yalvarırcasına yazılar yazmaya başladı. Şimdi de üreticileri tek tek görüşmeye çağırarak, baskı altına almaya çalışıyorlar. Yaklaşık 10 bin firmanın devletten alacağı bulunuyor. Tek tek görüşerek, nereye varmayı hedefliyorsunuz? İktidarın savunduğu gibi, Türkiye ekonomisi uçuşa geçtiyse tüm bu sıkıntılar neden yaşanıyor.” (DUVAR)

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2020, 12:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER