Yerli aşı VLP’de Faz-2 kapsamında aşılama başladı

Türkiye’nin yerli aşı çalışmalarından biri olan ve TÜBİTAK tarafından yürütülen VLP’de Faz-2 kapsamında gönüllülere aşı uygulanıyor. Aşının sonbaharda kullanıma sunulması planlanıyor.

Yerli aşı VLP’de Faz-2 kapsamında aşılama başladı

TÜBİTAK tarafından geliştirilen VLP aşısının 2. faz aşaması için İstanbul’da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde gönüllüler aşılanmaya başladı.

‘YERLİ AŞI VLP YENİ BİR TEKNOLOJİ’

Aşı uygulanan gönüllüler, 18-59 yaş arası, ciddi kronik hastalığı olmayan ve daha önce Covid-19 aşısı yaptırmamış kişilerden oluşuyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halit Çınarka, aşıyla ilgili "Türkiye'nin aşısı. Yerli aşı geliştirme çalışmaları içerisinde. Öne çıkan aşılar Erciyes Üniversite'nin Turkovac aşısı, onlar 3'üncü fazdalar. TÜBİTAK'ın da şu an 2'nci fazını bugün yapacağımız VLP aşısı. VLP aşı, yeni bir teknoloji. Virüsün parçacıklarını, proteinlerini alarak hastada antikor oluşturduğumuz bir yapıyı veriyoruz hastaya. Böylelikle virüsün bize geldiği zaman hücrelerin yapışacağı yerleri antikorun kapatması sayesinde hasta olmamayı sağlayacak bir teknoloji olarak söyleyebiliriz" diye konuştu.

Aşı olan gönüllülerin daha önce Covid-19 aşısı yaptırmamış olması ve hastalığı geçirmemiş olması gerekiyor.

DAHA ÖNCE AŞI OLMAYANLAR GÖNÜLLÜ OLABİLİR

Bugün 12 gönüllünün aşılanacağını belirten Doç. Dr. Çınarka, "Birinci fazı, 38 gönüllü ile başarılı bir şekilde bitmişti. Şimdi 2. fazdayız. Buna Ankara'da başlanmıştı ilk. Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nde devam etti. Şimdi İstanbul'da 3. ve son ayağındayız. Bugün 12 gönüllü ile başladık. Devam edeceğiz. Bize düşen gönüllü sayısı 60-70 kişi. Bazen 100 hastaya çıkabiliyoruz duruma göre. Yedikule'deki bu Faz-2 çalışmalarının tamamlanmasıyla başarılı bir şekilde Faz-3'e geçebileceğimizi, sonbaharda da Türkiye'nin yerli aşısını tüm dünyanın kullanımına sunacağımızı müjdeleyelim. Yaklaşık 15 bin civarı bir gönüllü ile Faz-3'ü halledeceğiz" diye konuştu. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dekanı ve Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Şefi Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya da daha önce hastalık geçirmemiş ve aşı olmamış vatandaşları yerli aşıya gönüllü olmaya davet etti.

‘YERLİ AŞIYI SALGININ BAŞINDAN BERİ BEKLİYORDUM’

Yerli aşı olmak için Hadımköy'den gelen 39 yaşındaki Bayram Eskiköy, "Yerli aşıyı zaten salgın çıktığından beri bekliyordum. İlla ki bizim bilim insanlarımızın, doktorlarımızın, mutlaka başaracaklarına inanıyordum, inancım çok yüksekti. Çok şükür ki, başardılar. Zaten duyar duymaz da katılma isteğinde bulundum. İlk olduğum için de çok sevinçliyim" dedi. (Duvar)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER