Yüzyıllardır şifa dağıtan sülükler

Damar tıkanıklığından migren, astım, yüksek tansiyon ve görme kaybı gibi birçok hastalığa karşı yüzlerce yıldır kullanılan sülük tedavisi, alternatif tıp yöntemleri arasında yer almaya devam ediyor. Adıyaman'da bulunan Sülüklü Göl (Gola Zuliya) de yıllardır bölgede yaşayan insanlara şifa dağıtıyor.

Yüzyıllardır şifa dağıtan sülükler
 "Hayvanların doktoru" olarak bilinen, pek çok hastalığın tedavisinde mucizevi sonuçlar veren sülük, yıllardır bir sağlık yöntemi olarak aktif bir şekilde kullanılıyor. Modern tıpta enjektöre çekilerek kullanılan ilaçlar gibi bu ilaçları bizzat kendi ağzında üreterek, hastalık sahibi kişiye enjekte eden sülük, içinde 105 civarında bioaktif madde bulunan salgıyı vücudunda üretiyor. Salgıladığı maddeyi bir ilaç olarak yapıştığı yerden kan dolaşımına aktaran sülük, bu kadar etkili maddeyi hiçbir yan etki oluşturmaksızın, tamamen doğal bir şekilde zerk edebiliyor. Varis, diyabetik ayak yaraları, damar tıkanıklıkları, fibromialji, kas yaralanmaları, romatizmal hastalıklar, diz kireçlenmeleri, eklem kireçlenmeleri, bazı göz hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, migren, kulak çınlamaları, epilepsi, otizm, MS hastalıkları ve felç gibi birçok hastalığa ciddi oranda derman olan sülüklerin bu yeteneğinden modern tıp da yoğun biçimde yararlanıyor. Adıyaman'ın Boğazkaya (Xemşîk) köyü yakınlarında bulunan Sülüklü Göl (Gola Zuliya) de yüzlerce yıldır çevre insanına şifa dağıtıyor. 

Yaz kış kurumayan, ancak bir bataklığı andıran göle giren yurttaşlar, ayaklarını soktukları suda solucanı andıran sülüğün ayaklarına yapışmasını bekliyor. Bir süre sonra hasta kişinin ayağına yapışan sülük, dakikalarca ayakta bulunan kanı emiyor. Emdiği kandan dolayı şişen ve normal ölçüsünün 7-8 katı büyüklüğe ulaşan sülük, daha sonra yapıştığı yeri bırakıyor. Bir sülükten bir kez yararlanabilirken, yurttaşlar yanlarında getirdikleri pet şişelere sülükleri doldurarak, ya evlerinde kullanmaya devam ediyor ya da yakınlarına götürüyor. Sülüğün emdiği kandan dolayı, kişilerin bir süreliğine de olsa acı çekmesi, baş dönmesi yaşanması ve sülüğün deriyi bırakmasından sonra kanın bir süre daha akmaya devam etmesine rağmen, yüzyıllardır olduğu gibi sülük tedavisi alternatif tıp içinde insanların başvurduğu bir yöntem olarak kullanılıyor.DİHA


Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2013, 23:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER