Muş'ta ot biçme sezonu başladı

Yağışlı bir mevsimin ardından otların boy attığı Muş’ta tırpancılar, ot biçmeye başladı. Ekmeğini tırpancılıkla sağlayan yurttaşlar, kavurucu sıcak altında çalışmaktan şikayetçi.

Muş'ta ot biçme sezonu başladı
 Muş merkeze bağlı Suluca (Kavar) köyünde bulunan arsalarda tırpan çeken emekçiler sezonu açtı. Tırpan çekmenin tüm zorluklarına rağmen geçimlerini sağlamak amacıyla günlük yevmiye ile çalışan tırpancılar, kış ve ilkbahar mevsiminin yağışlı geçmesi nedeniyle otların diğer yıllara oranla daha verimli olduğunun altını çizdi. Kavurucu güneşin altında saatlerce tırpan çeken Bedih Solgun adlı yurttaş, ”Bu yıl yağışın fazla olması bizi sevindirdi, otlar bu sene daha fazla ve bereketlendi. Sabah erken saatlerinde çıkıyoruz. Tırpanlarımız ilk olarak çekiç ve örs ile dövüyoruz. Masat yardımı ile tırpanlarımızı bileyip keskinleştiriyoruz. Sonra diğer tırpancı arkadaşlarımızla sıraya girip ot biçme işlemini gerçekleştiriyoruz” dedi. Tırpan çekmenin zor yanlarına da değinen Solgun, “Tırpan çekerken omuzlarımız ağrıyor. Yorgun düşüyoruz, nefesimiz kesiliyor, ama ne yapalım çalışmak zorundayız. Günde 100 TL’ye çalışıyoruz” dedi

Yazın belli dönemlerde tarla ve bahçe sahipleriyle yaptıkları pazarlığın ardından ot biçmeye gittiklerini söyleyen tırpan işçisi Kamil Aktaş ise, ”Uzun yıllardır tırpan işini yapıyorum. Geçmiş yıllara oranla ot biçme işi azalmış. Göç bu iş alanını da etkiliyor. Yazın kavurucu sıcağında çalışmak zorunda kalıyorum. Çalışacak başka iş bulamıyorum” dedi.DİHA

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2013, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER