Soma Davası Başlıyor

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davanın ilk duruşması 13 Nisan'da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Soma Davası Başlıyor
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin öldüğü iş cinayetiyle ilgili davanın ilk duruşması 13 Nisan'da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. 

Saat 9:30 Mahkeme Başkanının talimatıyla salona sadece birinci derecede yakınlar alınacak. Cumhuriyet Halk Parti (CHP) milletvekil Mahmut Tanal mahkeme başkanı ile görüştü. Ölen madencilerin çocukları, eşleri, anne babaları girebilecek dendi. 

İzmir Aliağa Şakran Cezaevi'nde yatan 8 tukuklu sanığının ifadeleri can güvenliği gerekçesiyle Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile alınacak. 

Soma’da yakınlarını kaybeden sanıkların yüzüne karşı konuşmak istediklerini belirterek karara tepki gösterdiler. 

Dava, Akhisar Belediyesi'nden dört yıllığına kiraladığı Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde görülecek. Yaklaşık bin polis görev alacak, duruşma salonuna 1 kilometre mesafeden itibaren üç aşamalı barikat kurulacak, 112 Acil Sağlık ekipleri ve bir TOMA hazır bekletilecek. Duruşmaların en az 10 gün kesintisiz sürmesi bekleniyor.

 

Sabah saatlerinde aileler Soma'daki madenci heykelinin önüne karanfiller bırakarak yürüyüş düzenledi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katılacak.

 

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Üzeyir Şendil, Edirne'ye düz hakim olarak atandığı için  1. sınıf hakimliğe terfi eden Aytaç Ballı, mahkemenin yenibaşkanı oldu. 

8'i tutuklu 45 sanık 

Soma'da 13 Mayıs 2014'de Eynez ocağında meydana gelen iş cinayetiyle ilgili hazırlanan iddianamede 8'i tutuklu, 37'si tutuksuz 45 şüpheli hakkında dava açılması talep edildi. İddianamede 162 yaralı işçi mağdur müşteki olarak yer aldı. 

230 sayfalık İddianamede tutuklu Soma A.Ş. sahibi Can Gürkan, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, İsmail Adalı, Genel Müdür Ramazan Doğru, teknik nezaretçi Ertan Ersoy, İşletme Müdürü Akın Çelik ve maden teknisyeni Mehmet Ali Günay Çelik'in TCK 81. maddesinde yer alan "olası kasıtla insan öldürme ve yaralama" suçunu işledikleri belirtildi.

 

Geri kalan tutuksuz sanıklar TCK 85/2'den yani "bilinçli taksirle insan öldürmek"ten suçlandı. 

Tutuklu sekiz şüphelilerin 301 kez 20 ile 25 yıl, 162 kez de 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezalandırılmaları, geri kalan 37 tutuksuz şüphenin ise 2 ile 15 yıl arası hapisle cezalandırılması talep edildi. 

Hatırlanacağı gibi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma'daki madeni inceleyip olumlu rapor veren 2 müfettiş ile kamu çalışanlarına soruşturma izni vermemişti.

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2015, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER