'Yalınayak da olsa Kobanéye döneceğiz'

Kobané ve Suriye'den, İzmir Torbalı'ya göç etmek zorunda bırakılan aileler, 800 kişilik çadır kentte yaşama tutunmaya çalışıyor. Çoğunluğunu çocuk ve kadınların oluşturduğu çadır kentte ailelerin tek hayali, yalınayakla da olsa bir gün mutlaka Kobané'ye dönebilmek.

'Yalınayak da olsa Kobanéye döneceğiz'
DAİŞ çetelerinin saldırıları nedeniyle Kobané ve Suriye'den İzmir'in Torbalı ilçesine göç eden aileler, kış mevsimi koşullarının giderek kendisini hissettirdiği son günlerde 800 kişilik çadır kentte yaşıyor. Çoğunluğu çadırlardan oluşan çadır kentte, derme çatma gece kondu tarzındaki birkaç binanın içinde ateşler yakarak ısınmaya çalışan sığınmacılar, en çok da gönderilen yardımları paylaştırırken tartışma yaşıyor. Neredeyse bütün çocukların ayakkabısız olduğu ve kış şartlarında çadırların dışındaki çamurluk alanda koşturan çocukları bekleyen en büyük tehlike ise bulaşıcı hastalıklar. 

Isıtma yok, su yetersiz

Çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan çadır kentte soba, kışlık kıyafet, içme suyu ihtiyacı olduğunu dile getiren ailelerin en büyük ve tek destekçisi ise İzmir'de yeni kurulan Halkların Köprüsü Derneği. Dernek, doktorlardan ve tercümanlardan oluşan ekiplerle çadırkente giderek sağlık taraması yapıyor ve belirlenen ihtiyaçları temin etmeye çalışıyor. 

'Aklımız Kobané'de'

Çadırkent'in 10 çadırdan oluşan ve adeta Kobané Mahallesi adını alan yerinde yaşayan ailelerinden Sena Xalil Waudu, DAİŞ saldırıları başladı ilk günlerden itibaren Kobané'den çıktıklarını ve köylerinin tamamının Türkiye'ye göç ettiğini anlattı. İki çocuğu ile kendisine İzmir'de yeni bir yaşam kurmayı denediğini ancak aklının hep Kobané'de olduğunu belirten Waudu, "Yalın ayak da olsak birgün Kobané'ye gideceğiz. Yeter ki memleketimize gidelim tek isteğimiz budur" diyor.

Kızını savaşta kaybeden anne: Kobané kazanacak 

Kızı Tevger, YPJ'de DAİŞ'e karşı savaşırken yaşamını kaybeden Nermin Hoda da tıpkı Waudu gibi düşünüyor. "Umutluyuz Kobané kazanacak ve bir gün mutlaka oraya döneceğiz" diyen Hoda, DAİŞ'in köylerini yaktığını anlattı. Kobané'nin eski günlerine döneceği umudu ile İzmir'de yaşamaya tutunmaya çalışan Hoda, çadır kentin en büyük sorunun ısıtma olduğunu söylüyor. Çalışmak için mandalina bahçelerine gittiklerinde diğer işçilerden çok daha düşük fiyata çalıştırıldıklarını da belirten Hoda, "Buralar bizim memleketimiz değil. Biz bir gün kendi ülkemize döneceğiz" diye konuşuyor. 

5 aylık bebeği ile çadır kentte yaşama tutuyor

Çadır kentte hamile kadınların da olduğu göze çarparken, 5 aylık bebeği ile yaşama tutunmaya çalışanlardan biri de Semra Sumuh. Temiz su, süt, bebek bezi ve ilaca ihtiyaçları olduğunu belirten Sumuh, "Biz burada yardımlarla geçinecek değil insanlar değildik. Kobané'de çok güzel bir hayatımız vardı. DAİŞ çeteleri bizim ülkemizi işgal etti. Biz şimdi buradayız ancak birgün KObané'ye döneceğiz, çocuklarımız orda büyüyecek" diyor. DİHA

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2015, 13:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER