Bahçesaray’daki Acıyı En Çok Onlar Daha İyi Bilir

Van- Bahçesaray yolu üzerinde meydana gelen çığ faciası, 28 yıl önce aynı kaderi paylaşan Yüksekova Karabey (Serdeşt) Köyü’ndeki vatandaşların acısını tazeledi.

METİN TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Van'ın Bahçesaray ilçesinde Karabet Geçidi yakınlarında 4 Şubat tarihinde çığ düştü.  O esnada yol açma çalışması yürüten iş makinesi ile yol üzerinde seyreden yolcu minibüsü kar yığınları altında kaldı.



Bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edilirken, gece yapılan arama-kurtarma çalışmalarıın da 8 kişi sağ kurtarıldı, 5 kişinin de cansız bedenine ulaşıldı.

Çığ altında kaldığı değerlendirilen 2 kişi için ertesi gün arama-kurtarma çalışmaları yapılırken, ikinci bir çığ faciası yaşandı.  Arama kurtarma ekipleri ile çevrede bulunan vatandaşların üzerine çığ düştü. Çığ felaketinde 41 kişi hayatını kaybetti.

28 yıl önce aynı kaderi paylaşan Hakkâri'nin Yüksekova ilçesine bağlı Karabey (Serdeşt) köyündeki vatandaşların acısı tazelendi. 2 Ocak 1992 yılında gece 03.00 sıralarında köyün üzerine çığ düşmüş ve 21 vatandaş hayatını kaybetmişti.

İlçeye yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan köyde, vatandaşlar Bahçesaray faciası nedeniyle hüzne boğuldu.  41 kişinin hayatını kaybetmesi ile Karabey köyü sakinleri, 1992 yılında yaşadıkları acıyı tekrar hatırladılar.

“DIŞARI ÇIKTIK BAKTIK HER YER KAR ALTINDA”

1992 yılında yaşanan faciada 25 yaşlarında olduğunu kaydeden Zeki Alaca isimli köy sakini, “Bizim yaşadığımız afeti Yüce Allah kimseye göstermesin. Yaşayan bilir bu olayı. Bahçesaray'da yaşanan çığ nedeniyle çok üzüldük. Çünkü biz de bu olayı yaşadık. Gece saat 3'te haber aldık. Dışarı çıktık baktık her yer kar altında. Köyde çok sayıda ev yıkıldı. Köyün camisi hasar gördü” dedi.

 

“MİLLET AYAKLA GELDİ BURAYA”

Çığ faciasından sonra Yüksekova ilçe merkezinden çok sayıda vatandaşın yardıma koştuğunu belirten Alaca, “Yüksekova halkı kar kış demeden buraya koştu. Yollar kapalı idi. O zamanlar bu kadar imkânlar yoktu. Millet yayan olarak buraya geldi. Ekipler de yol açmak için yoğun çaba harcadı. Faciadan sonra devlet köyü kenara taşıdı, bize de konutlar yaptı. Çığ tehlikesinin olmadığı noktaya köyü kurdular” şeklinde konuştu.

Bahçesaray'da hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı dileyen Alaca, “Gerçekten çok zor bir durum. Allah ölenlere rahmet, yaralılara şifa, ailelerine de sabır versin” ifadelerini kullandı.

“AİLEMDEN 8 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ”

Çığ faciasında ailesinden 8 kişiyi kaybeden Abdi Bektaş isimli vatandaş da, “O zamanlar elli yaşlarında idim. Çığ gece 3'te köyün üzerine düştü. 21 kişi hayatını kaybetti. Çığ dağın her iki yönünden geldi. Evlerimizi yıktı. Yüksekova'dan ekipler ve halk yardımımıza koştu. O zamanlar yollar kapalı idi. Akşam saatlerinde buraya vardılar. Halk ayakla geldi. Çığ faciasında 2 kardeşim, 2 yengem ve 4 yeğenim olmak üzere ailemden 8 kişi hayatını kaybetti” dedi.


Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2020, 00:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER