Başkan geçirgen: Yüksekovalılar Tüm Zamlardan Etkilendi

Hakkari Tüketiciler Birliği Derneği Başkanı Perviz Geçirgen, Son Dönemlerde Yaşanan Tüm Zamlarda Vatandaşlarımız Birebir Etkilendi.

METİN TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Hakkari Tüketiciler Birliği Derneği Başkanı Perviz Geçirgen, Son Dönemlerde Yaşanan Tüm Zamlarda Vatandaşlarımız Birebir Etkilendi.

BAŞKAN PERVİZ GEÇİRGEN'İN KONUŞMASI ŞÖYLE:

''VATANDAŞLARIMIZ TÜM ZAMLARDAN ETKİLENDİ''

''Bölgesel olarak birçok sorunla karşılaşmaktayız. Vatandaşlarımız , esnaflarımız birçok sorunla karşılaşmaktadırlar. Bu sorunların sebebi son zamanlarda yaşanan zamlardır''dedi.

''HAYAT PAHALILIĞI''

''Biliyorsunuz hayat genel olarak yaşanan pahalılıktan dolayı vatandaşlarımız hayatlarını zor süreçler  dahilinde idame etmekte zorlanıyorlar. Bunların temel sebebi  birçok alanda yaşanan zamlardır. Özellikle gıda ve akaryakıtta gelen  zamlarla beraber vatandaşlarımızı ve bölge olarak çok zor  süreçten geçmekteyiz. Gerek esnaf gerek vatandaşlarımız bu konuda çok muzdaripler. Hayatlarını idame etme noktasında sıkıntılar yaşamaktadırlar. Özellikle gıda ihtiyaçlarını  karşılamayan  veya zorlanan bir birçok vatandaşımız var.  Bu süreç içerisinde çok zorlu geçiyor. Eskiden aylık market alışverişi 1000 TL iken şimdi haftalık alışveriş 2000 TL'ye yakın oluyor. Dolayısı ile birçok alanda sıkıntı yaşıyoruz''dedi.

''ESNAFIN ARTAN KİRA DERDİ''

''Esnafların bu konuda çok muzdarip  olduklarını ve çalışamaz hale geldiklerini söylüyorlar ; çünkü vatandaşların yaşadıkları sıkıntıları direk olarak esnafa yansımaktadır. Esnaflarımızın  oluşan kira artımı onları çok zor durumda bıraktığını görmekteyiz. Esnaflardan gelen şikayetler gösteriyorki  gerçekten kira konusunda çok zorlandıklarıdır. Bunun için  esnaflarımıza ve vatandaşlarımıza yardım ve kolaylık sağlanması gerektiğidir. Mülk sahiplerinin bu konuda daha duyarlı davranmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu süreç çerçevesinde  zorlu zamanı birlikte aşmalıyız''dedi.

''AKARYAKIT ZAMLARI''

''Akaryakıta gelen zamlar sonrasında birçok kişi çalışamaz noktasına geldi. Özelikle çiftçilerimiz konusunda akıllarında  soru işaretleri oluşmuş ekip biçme işini nasıl yapacağız bu akaryakıt zamları sonrasında. Artan masraflardan dolayı çiftçi çok sıkıntılı''dedi.

''ŞEHİR DIŞINDA ARTAN ÜCRET''

''Akaryakıt zamları sonrasında yolcu taşımacılığı yapan  esnaflarımızı  da zor duruma düşürdü. Van Yüksekova arası taşımacılıkta artan fiyatlar 30 TL iken 90 TL ye  yükselmesi vatandaşların şikayetlerine ve bu durumun ulaşım konusunda aksaklıklara vatandaşların yolculuk yapmasına engel oluyor
Özellikle vatandaşlarımızın artık çok zorlandığını görüyoruz. Bölgemize  alternatif  çözümler üretmeliyiz. 

Tüketiciler birliği  bünyesinde kurduğumuz Destar kadın kooperatifi öncülüğünde bir proje yazdık. Projemizin gerçekleşmesi ile çiftçilerimize hem nakti hemde mazot desteğini sağlayacağız. Yaşanılan Rusya Ukrayna savaşı bize gösterdi ki yağ sıkıntısının ne kadar çok olduğunu. Biz bu projemizle bu sıkıntının bölgesel olarak üstesinden gelmiş olacağız inşallah''dedi.

''YÜKSEKOVANIN GELİŞMESİ İÇİN ESENDERE SINIR KAPISINI VATANDAŞLARIN TAM HİZMETİNE TAM TEŞEKKÜRLÜ GİRMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ''

''Biliyorsunuz ki iki ülkeye sınır komşuluğumuz var. İki sınır kapısına sahip olmasına rağmen maalesef maddi imkanlarından fazla yararlanamıyoruz. Esendere ve üzümlü sınır kapılarında bavul ticaretinin az olması insanların ticaret yapmamasına ve bu durumun sıcak para akışının  az olduğunu görüyoruz. Sınır kapılarının bavul ticaretine  açılması için yetkili kurumların belediye başkanlarının STK'ların  oda başkanlarının hep birlikte  el ele vererek  açılmasını sağlamalıyız. Çünkü yaşanan krize iki ülkeden yapılacak  olan ticaretle de hafifletebiliriz. Çünkü birçok gence iş imkanı  olacağı ve maddi konuda rahatlığa kavuşacağı anlamına gelmektedir. Hep beraber bunun önünü açmamız gerekir''dedi.

''BİZ BU YAZ TARIM SEFERBERLİĞİNİ BAŞLATIYORUZ''

''Destar kadın kooperatifi olarak tarım seferberliği ilan edeceğiz dışa olan bağımlılığı azaltarak dur diyeceğiz. Bunu yazın yapacağımız tarım çalışmalarıyla başlatacağız. Tüketiciler birliği ve Destar kadın kooperatifi olarak bütün çiftçilerimizin  hizmetinde olacağız imkanları sağlamaya çalışacağız yaza doğru bütün üretimlerimizi yapacağız kendi sebze ve  yağ üretim tesislerimizi yapacağız yapacağımız tesislerle istihdam sağlayacağız tabi bunlar içinde hep birlikte çalışmamız  ve birlikte hareket etmemiz gerekir. 
Turizm konusunda sadece transit  geçiş bölgeşi olarak kalmamalıyız. Doğal güzelliklerimizin  tanıtımını iyi yapıp ve bu güzelliklerin herkesçe bilinmesini sağlayacak etkinlikleri de yapmamız gerekli. Yüksekova’nın gezilecek görülecek güzel  doğal güzelliklerinin çok olduğunu  bunların tanıtımının iyi yapılmasıyla değerlendirileceğini ve turizm konusunda  iyi yer edineceği biliyoruz. Bölgemize sahip çıkmalıyız Yüksekova mın gelişmesi için  bütün yetkili kurumların odaların STK’ların yani tüm Yüksekova halki olarak hep beraber sahip çıkalım ve hep birlikte hareket edelim''dedi. 

''İLÇEDE ARTAN İŞSİZLİK DURUMU''

''Bölgemizde maalesef herhangi bir fabrikanın olmaması gençlerimizin işsiz olmasına neden oluyor. Çalışan gençlerinde sigortasız çalışması esnaflarında sıkıntı yaşanmasına neden oluyor. Destar kadın kooperatifi olarak yapacağımız projemizle istihdamı bir  adım artıracağız. Yapacağımız aspir ayçiçeği yağ tesisimizle ile tarla ve tesiste  355 kişi   istihdam edilecektir. Proje dahilinde hem üretip hemde istihdam sağlayacağız''dedi.

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2022, 23:57
YORUM EKLE
YORUMLAR
Werzeba
Werzeba - 2 yıl Önce

Başkan hangi markette alışveriş yapıyor bize de söylesin. Aylık net 2000 TL ile ne alıyor? Bisküvi misküvi alsan daha çok gider

Nusret kutlar
Nusret kutlar - 2 yıl Önce

Sayın başkanım vAllahi mağduruz kıradayız herhangi bir gelirimiz yok 14bın kare metre arsam vardı bana sadece 387tl tek gelmişti buna Bı yanlışlık sayın başkanım bunu çuzulmek istiyoruz

SIRADAKİ HABER