Garê'de 40 bin dönüm arazi asker işgali altında

Çatışmasızlık sürecini sınır hattına "askeri yığınak" yapma fırsatı olarak gören ordu, Şemdinli'nin Garê köyünde karakol ve kalekolların etrafına çektiği tel örgülerle, köylülerin 40 bin dönüm dönüm arazisini işgal etmiş durumda. Topraklarının büyük bir kısmı askeri işgal altında olan köylüler, tek geçim kaynağı olan hayvancılık ve çiftçiliği bile yapamaz hale geldiklerini anlattı.

Garê'de 40 bin dönüm arazi asker işgali altında
 Kürdistan'da özel savaş koşulları ve uygulamaları gün geçtikçe yoğunlaşırken askerin de sınır hattında bulunan köylerde yaşayan yurttaşlar üzerindeki baskısı iyice arttı. Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Garê (Tekeli) köyünde ikamet eden yurttaşlar da artan askeri baskılar ve topraklarının işgal edilmesine tepkili. Bölgede karakol ve kalekolların köylülerin tapulu arazilerinin üzerine inşa edilmesi gibi askeri nizamiye noktaları da yine köylülerin bağ ve bahçeleri ile tarlalarının içinde kurulmuş durumda.

Baskılar süreçle tavan yaptı!

Özellikle köyün hemen bitişiğinde ve batısında köylülerin arazileri üzerine kurulan Tekeli Taburu'nun, köylülerin topraklarının büyük bir bölümünü işgal etmesiyle köylüler hayvanlarını kendi arazilerinde otlatamıyor. Sık sık keyfi aramalar da yapan askerlerin özellikle köyün etrafındaki ormanlık alanda sürekli pusu attığını ve seyyar arama noktaları kurduğunu ifade eden köylüler askeri baskılardan dolayı köyler arasındaki gidiş-gelişlerinde sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. Köy sakinlerinden olan Gare Köy Komünü Saymanı Senar Atilla, "Tüm bu sıkıntılar barış ve çözüm süreci ile arttırıldı. Öncesinde askerler bu kadar rahatsız etmiyordu bizi. Şimdi her yere nizamiye kurmuşlar, istediklerinde tarıyorlar. Geçenlerde yine bir aracı taradılar ve sivilleri yaraladılar" dedi.

'Hayvancılık yapamıyorsak, tek seçeneğimiz sınır ticareti'

Yoldan geçtiklerinde durmamaları durumunda asker tarafından ateş açıldığını aktaran Atilla, "Eskiden daha rahattık, nefes alabiliyorduk. Ama artık ilk fırsatta silaha sarılıyorlar. Yani bir hastan olduğunda nizamiyelerde duramayabilirsin ama onlar bunu da kabul etmez. Askeriyeye bu denli yetki vermişler. Yolda o kadar sık kontroller yapıyorlarki bir kilo çay bile götürsen yakalıyorlar" şeklinde konuştu. Askerlerin topraklarını işgal etmesinden dolayı hayvancılık bile yapamaz hale geldiklerini belirten Atilla, "Hayvancılık yapamıyorsak, tek seçeneğimiz kalıyor. O da kaçakçılık, yani sınır ticareti. Ama buraya yığdıkları askerlerle bizim ticaret yapma imkanımız da kalmadı. Zaten buralara hep paralı askerler yığmışlar. Mesela eskiden bu dağlarda hayvanlarımız yaşardı ancak artık hayvanlar giderse onları da vururlar" diye konuştu.

Yaklaşık 40 bin dönüm arazi asker işgali altında

İşgalle beraber mayınların da yaşam alanlarını iyice daralttığını kaydeden Atilla, "Topraklarımızın bir kısmı yaklaşık 11 yıldır işgal altında. Hiç kimseye tek kuruş para vermediler. Kimilerin tek tarlası da askerlerce işgal edildi. Yaklaşık 40 bin dönüm köylü arazisi asker işgali altında. Mayınlı alanlarla tel örgülerle topraklarımıza el koydular. Mayınlı alanların hem çocuklar hem de hayvanlar için tehlike arz ediyor. Ne yapacağımızı da bilemiyoruz artık. Tele yaklaşanı vururlar. Topraklarımız patlayıcı dolu" sözleriyle içinde bulundukları koşulları anlattı. 
NEDİM TÜRFENT/DİHA

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2015, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER