Hakkari Aşkı, Cembelî Û Binewşa Narîn Aşkı

Yazar Cumhur Korkmaz'dan, 'Hakkari Aşkı Cembelî Û Binewşa Narîn Aşkı' adlı yazıyı kaleme aldı.

Hakkari Aşkı, Cembelî Û Binewşa Narîn Aşkı
CUMHUR KORKMAZ - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Yazar Cumhur Korkmaz'dan, 'Hakkari Aşkı Cembelî Û Binewşa Narîn Aşkı' adlı yazıyı kaleme aldı.


Yazar Cumhur Korkmaz'ın 'Hakkari Aşkı Cembelî Û Binewşa Narîn Aşkı' yazısı şöyle:

''Aşktır bu kimileri mirlerin divanında yaşar, kimileri birbirinden uzak diyarlarda rastlar, kimileri de hiç umulmadık yerde tutunur bu tarifsiz sevdaya...

Medeniyetlerin beşiği dediğimiz coğrafyamızda farklı halkların, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı ve bu yaşam sonucunda değişik aşkların dile geldiği gerçektir. 

Bir zamanlar mirlerin de söz sahibi olduğu memleketim Hakkari'de bir mir yaşarmış, Mir'in Cembelî adında yakışıklı ve son derece çapkın bir oğlu bilinirmiş. Hakkari Mir'i öldükten sonra yerine oğlu Cembelî geçmiş ve o da Mîr mertebesini almış. Cembelî hali vakti yerinde ve aynı zamanda evli Zelal adında bir eşi varmış. Eşi Zelal Cembelî'yî herkesten kıskanırmış.

O dönem Karacadağ yöresinde Faris diye bir bey yaşıyormuş. Faris bey'in 7 oğlu vê güzelliği dillere destan Binewş diye bir kızı varmış. Dillere destan güzelliğiyle bütün yöre halkının dikkatini çeken güzel kadına neredeyse herkes talip olmuş sırf bundan dolayı yörede herkes ona Binewşa Narîn(Güzel Binewş) diye hitap edermiş. Ancak Faris Bey'in Dewrêş  adında bir yeğeni varmış Dewrêş'in son derece zalim fitne dolu bir yapısı varmış. Bu zalim adam amcasının kızı olan Binewşa Narîn' e deli gibi aşıkmış.
Aradan yıllar geçer Dewrêş amcasının kızını istemiş ancak ne Faris Bey ne de 7 oğlu Binewşa Narin'i Devrêşe vermesine kimse ikna edememiş. Faris Bey ve oğulları Devrêş ten kurtulmanın tek çaresini Hakkari topraklarına Mîr Cembeli'ye sığınmakta bulurlar. Faris Bey ve oğullarının Hakkari'ye doğru yola çıktığını duyan zalim Dewrêş yola koyulur yolu keser ve amcası olan Faris Bey'in 7 oğlunu orda öldürür. Olaydan sağ kurtulan Faris Bey ve kızı Binewşa Narîn Hakkari Kaval(Qewal) bölgesini de içine alan  Tîyar bölgesine(Gelyê Tiyarêye) ulaşmayı başarır ve orda Mîr topraklarına sığınırlar.

''ÇEŞME BAŞINDA AŞK''

Değerli okuyucularım çok yabancı kaldığımız belki de stranlarımızda (şarkılarımız da), klamlarımızda (türkülerimiz de ) yad ettiğimiz ama  hala govendlerimizde (düğünlerimizde) yaşattığınız memleketimin bu büyük aşkını dillendirmenin zamanıdır.

 Her ne hikmetse birgün Mîr Cembelî ahalisini toplayıp Tîyar bölgesinde sefere savaşa çıkar savaşa çıkarken bir çeşmenin başında su içmeye  başlar, çeşmenin başında güzel mi güzel bir kız dururmuş.Bu kız Binewşa Narîn den başkası değildir. Cembelî Binewşa Narîne, Binewşa Narîn de Mîr Cembeli'ye aşık oluyormuş. Binewşa Narîn'in o kadar büyük güzelliği varmış ki ay ve güneşin mehtabı onun yanında sönük kalıyormuş. Bu iki aşık artık çeşmenin başında birbirine söz vermiş Hakkari Mir'i Cembelî ona bir yazma o da Cembeli'ye bir değnek hediye etmiş.

Hakkari Mir'i Cembelî artık aşıktır seferden kasrına döner bütün ahaliyi toplar ve bu kızın kimlerden nerden  olduğunu bulmalarını ister. Ahali yola koyulur ve Faris Bey'in kızı olduğunu öğrenirler hemen Cembelî ye haber verirler, evli olan Mîr Cembelî evlenmeye karar verir bu haberi duyan eşi Zelal yıkılır ama Cembelî ciddidir, yüreği yanıp tutuşmuş bir kere Faris Bey'e haber Salar  ziyaretine gider. Faris Bey Hakkari Mir'i Cembelî'ye hayır demez hata Cembelî ye altından bir hançer hediye eder. Ve Cembelî topraklarına döner düğün dernek kurulmasını ister.

Artık 40 gün 40 gece olacak şekilde Hakkari Mir' i Cembelî'ye düğün dernek kurulur kürtçe yöresel  giyim kuşam ve şarkılarla gelini almak için halk yola koyulur Cembelî topraklarında mutludur  Binewşa Narin'i beklemektedir ama birazdan kötü olaydan haberi olmayacaktır. Çünkü Binewşi Cembelî' ye verdiğini duyan zalim Dewrêş düğünü basar ve Binewşa Narîn'ni tekrar Karacadağ yöresine kaçırır. Haberi duyan Cembelî'ye onun kasrında çalışan Hemo verir. Cembelî yas ilan eder düğün iptal olur, Cembelî artık Hakkari mirliğini yanındaki Omo' ya bırakır yollara düşer artık Hakkari Mîr'i aşıktır. dertlidir, Binewşa Narîn'e kavuşamamıştır. Çoban olur aşk çobanlığı yapar sevdasının peşinde yüreği Abdal dervişleşmiş biri olarak gezer.

Yıllarca Hakkari topraklarında ve Karacadağ yöresinde aşk çobanlığı yapan Cembelî birgün bir bilgine o dönem Faris Bey'in danışmanı olan Remildar'a gider. Remildar ona eğer gidip karacadağda Dewrêş'in konağında hamallık yaparsan belki Binewşa Narîn'i görürsün diye söyler. Cembelî bunun üzerine Karacadağ yöresine zalim Devrêş'in konağına gider yıllarca hamallık yapmaya başlayınca birgün konakta kaval çalmaya başlar Kavalın sesiyle uykuya dalan Mîr Cembelî birinin konakta uyuduğunu gören Binewşa Narîn korkmaya kötü düşünmeye başlar ve bu sırada Cembelî' yi dürter karşıdan gelenin Binewş olduğunu bilen Cembelî ona sarılır ancak Binewş Cembelî'nin üzerindeki hançeri Cembelî' nin yüreğine saplar, Cembelî orda ölür. Daha sonra babasının verdiği hançeri tanıyan Binewşa Narin bunun Cembelî olduğunu bilir ve aynı hançerle kendi yaşamına da son verir.

''HAKKARİ AŞKI'NIN GETİRDİĞİ NARÎNK''

Hakkaride yaşanmış ve hemen hemen her aşk gibi trajik bir sonla bitmiş Hakkari Mîr i Cembelî û Binewş Narîn aşkının, yöremiz düğünlerinde olmak üzere kültürümüze kazandırdığı dengbêjlik tipi güzel bir "Narînk" ortaya çıkarmıştır. Bu narînk özellikle Hakkari yöremizde düğünlerde gelin almaya giderken (Badînî kürtçesiyle) gününüze kadar söylene gelmiştir.Narînk'in  sözleri aşağıdaki gibidir.''


Gelyê Qewalê kûre narê hay narê
Gelyê Qewalê kure sorgûl jêd barî
Şeşxanan lûre lûre narê hay narê
Şeşxanan lûre lûre sorgûl jêd barî 

Qutkê bûkê Mexmûre narê hay narê
Qutkê bûkê Mexmûre sorgûl jêd barî
Bûka me ji malêd mîre narê hay narê
Bûka me ji malêd mîre sorgûl jêd barî

Gelyê Qewalê tenge narê hay narê
Gelye Qewalê tenge sorgûl jêd barî
Şeşxanan deng bi denge narê hay narê
Şeşxanan deng bi denge sorgûl jêd barî 

Qutkê bûkê heft renge narê hay narê 
Qutkê bûkê heft renge sorgûl jêd barî 
Bûka me ji malêd Şenge narê hay narê 
Bûka me ji malêd Şenge sorgûl jêd barî. 

Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2020, 16:40
YORUM EKLE
YORUMLAR
Gazeteci sufi
Gazeteci sufi - 4 yıl Önce

Gözünü seveyim yazar kardeş katletme şu destanı a dan z ye hepsi yanlış ikinci ihsan çölemerik olmayın lütfen önce bi araştırın cembelinin torunuyum ara beni sana anlatayım ok

SIRADAKİ HABER