‘Hakkâri’nin Gizemli Taşları’ filmi seyirciyle buluşuyor

Yönetmenliğini Bahriye Kabadayı Dal’ın yaptığı “Hakkâri’nin Gizemli Taşları” filmi 1998 yılında Hakkâri’de tesadüfen ortaya çıkan 13 stelin öyküsünü anlatıyor.

‘Hakkâri’nin Gizemli Taşları’ filmi seyirciyle buluşuyor
Belgeselde hangi uygarlığa ait olduğu bilinmeyen ve üzerindeki betimlerin anlamı daha tam olarak çözülemeyen dikilitaşlar üzerinden özgün tarih incelemesi yapılıyor.

“Hakkâri’nin Gizemli Taşları” filmi bu sene içinde dört adet uluslararası ödül aldı. Belgeselin ilk Türkiye gösterimi 18. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali kapsamında Ankara’da gerçekleşirken, TRT Belgesel Günleri’nde olması planlanan İstanbul gösterimi, sinema sektöründe son zamanlarda yaşanan üstü kapalı sansür meselesi nedeniyle gerçekleştirilememişti.

Hakkâri’nin tarihi taşlarını anlatarak arkeolojiye önemli bir katkı yapan filmde ele alınan ve MÖ. 3500 yılına tarihlendiği düşünülen 13 stelin boyu 80 cm ile 3,5 metre arasında değişiyor. Taşların üstündeki betimlerde savaş alanındaki savaşçılar ile onlara ait silah ve eşyalar, savaşçıların kahramanlıklarına ilişkin kesitler ve yabanıl hayvanlar görülüyor. Steller şu anda Van Müzesi’nde bulunuyor.

Kasım ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali kapsamında da bir gösterim olacak.

Güncelleme Tarihi: 06 Kasım 2015, 14:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER