Koronavirüs Ve İnsanoğlu

Yazar Cumhur Korkmaz'dan 'Koronavirüs Ve İnsanoğlu' adlı yeni yazısı...

Koronavirüs Ve İnsanoğlu
CUMHUR KORKMAZ/YAZAR - YÜKSEKOVA GÜNCEL  

Yazar Cumhur Korkmaz'dan 'Koronavirüs Ve İnsanoğlu' adlı yeni yazısını sizler için kaleme aldı...

YAZAR CUMHUR KORKMAZ'IN YENİ YAZISI ŞÖYLE:

Yeryüzünde, salgınların tarihi çok eski dönemlere dayanmaktadır. Tarihler boyunca dönem dönem kendini gösteren salgınlar özellikle insanların yaşamını olumsuz yönde etkilemiş ve bunun sonucunda milyonlarca insanın ölümüne neden olmuştur.

İlkel dönemlerdeki salgınlar ile yakın tarihimizde veya günümüzdeki salgınların etki alanları, değişen yaşam koşulları ve büyüyen  teknolojiye bağlı olarak tıpın sürekli kendini geliştirmesi ile farklılık göstermiştir.


 Salgınlar, özelikle kendine yaşam alanı açmak adına;sadece insanları değil çoğu dönem diğer canlılar üzerinde de büyük etki bırakmıştır.

Ama her nedense "Dünya insanlar için yaratılmış ve yeryüzünde her şey insanoğlu için vardır." mantığıyla salgınlar insanları etkilediği zaman dünya arenasında yankı uyandırmıştır.


 20.yy başında "Altıncı Kolera Pandemisi" "Üçüncü Veba Pandemisi" vb salgınlar baş gösterirken, 1 Dünya Savaşı yıllarında savaşın bıraktığı büyük yıkımlar arasında "İspanyol Gribi"  ile tavan yaparak milyonlarca insan hayatını kaybetmiştir.


Yine 20.yy'ın ortalarında "Asya Gribi" "Honk Kong Gribi" ve gerçek anlamda hala tıpta tedavisi bulunmayıp cinsel yollarla bulaşan "XIV AIDS" Pandemisi ile milyonlarca insan salgınlara yenik düşmüştür.


21.yy'ın hemen başındayken, 2009 daki "Grip Pandemisi" 2010 daki "Haiti Kolera" 2013 teki "Ebola Virüsü" ve yine orta çaplardaki "Kuş Gribi" "Domuz Gribi" kendini belli etmeye başlamıştır.


Dünya tarihinin farklı dönemlerinde bu kadar salgın vakaları olurken,yaşadığımız yüzyılda insanoğlunun hala birşey olmamış mantığıyla doğanın ekolojik dengesine saldırarak içinde yaşadığımız evrende sadece kendi kavramının yaşadığına inanarak şuan ki yaşanan "Koronavirüs (covid19)" Pandemisine adeta davetiye çıkarmıştır.


"Koronavirüs (Covid19)" la insanoğlunun ilk tanışması yarım asırı bulurken, gerçek anlamda 2002 de SARS ve 2012 de MERS şeklinde kendini tam olarak belli etmeye başlamıştır. Ancak "Koronavirüs(Covid19)"un bu çeşitleri fazla etki alanı bulamamış ve kendini tam olarak yineleyememişti.


Bilim araştırmalarına göre, Aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde deniz ürünlerinde yarasa vb. hayvanlardan bulaştığı bir" Koronavirüs(Covid19)" salgınıyla karşı karşıyayız.


Günümüz dünyasında, kapitalizmin tavan yapması buna bağlı olarak sömürgeci devletlerin kurulması sonucu yaşadığımız evren adeta yaşanmaz hale getirilmiştir.

Yine "Sanayi Devrimi" ile başlayan ve dünyanın dört bir yanında kurulan fabrikalar neredeyse insan nüfusuyla yarışan motorlu taşıtlar hem atmosfere hem de yeryüzünde yaşayan bütün canlılara adeta nefes aldıramamıştır.

4 milyarlık ömrü olan dünyamız; hiçbir dönemde bu kadar nüfus almamış, teknolojinin bu kadar büyümesi buna binaen kurulan devletlerin hem normal hem de soğuk savaş dönemlerini yaşayıp birbirlerine karşı üstünlük mücadelesi ve yine teknolojiye bağlı olarak insanların görsel ve işitsel anlamda elektrik ve elektronik vb araçlarla doğadan topraktan kopması olayın bir başka kötü yanıdır.


Doğanın biyolojik yapısına korkunçca saldıran insanoğlu;barajları tahrip ederek, toprak alanlarını betona çevirerek, denizleri, gölleri dereleri bu kadar kirleterek, sulu mera alanları yerleşime açarak, doğada yaşayan her türlü canlıların yaşam alanlarını işgal etmiş yaşadığımız bu salgın krizine adeta ufuk açmıştır.

Ve yaklaşık 4 aydır dünyanın en gelişmiş en güçlü devletleri ve buna bağlı olarak gelişen tıp da bu vaka karşısında çaresiz kalmış virüs günden güne dünyayı tehdit etme noktasına ulaşmıştır. 

Sonuç olarak: Bugün dünyayı bu tehditle karşı karşıya bırakmış ve halada doğaya doğanın ekolojik dengesine saldıran insan aklı;bu salgından sonra ya doğaya karşı kendine bir çeki düzen verecektir.Ya da eski akılla dünyamızı daha da çekilmez bir hale çevirecektir.

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2020, 04:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER