Milletvekili Bartın, Hakkâri’deki hava kirliliğini meclis gündemine taşıdı

HEDEP (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi) Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, daha önce gündeme getirdiğimiz Hakkâri ve ilçelerinde kış aylarında oluşan hava kirliliğini meclis gündemine taşıdı

Milletvekili Bartın, Hakkâri’deki hava kirliliğini meclis gündemine taşıdı

Milletvekili Öznur Bartın daha önce gündeme getirdiğimiz ’Yüksekova’da vatandaşlar zehir soluyor’ adlı haberimizi meclis gündemine taşıdı. Bartın, Hakkâri ve ilçelerinde kış aylarında oluşan hava kirliliğine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ‘nin cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi sundu.

Bartın önergesinde, “Hakkâri ve ilçelerinde kış aylarında oluşan hava kirliliği, kentin temel gündemlerinden Biridir. Kentte ısınmada kullanılan kömürün-yakıtın kalitesizliğinin, bacalardaki filtreleme yetersizliğinin ve denetimlerin eksikliğinin yarattığı hava kirliliği, özellikle günün sabah ve akşam saatlerinde daha belirgin hale gelmekte, halk sağlığını tehdit etmektedir. Sanayinin ve fabrikaların yok denilecek kadar az olduğu kentte hava kirliliği, boğucu bir hal almıştır” ifadelerine yer verildi.

‘YAKITTAN OLUŞAN HAVA KİRLİLİĞİNİN DE ÖNÜNE GEÇİLMEMİŞTİR’

Önergenin devamında  Özellikle Yüksekova’da yaşanan hava kirliliğine değinen Bartın, “Yurttaşların soluk alıp vermede güçlük çektiğine ve bacalarından çıkan dumanların şehrin üzerinde sis bulutu oluşturduğuna ilişkin haberler basına da yansımıştır. Ayrıca kentteki yurttaşların solunum sisteminde yaşadıkları şikâyetler nedeniyle hastaneye gittiği, astım gibi hastalıklar geçirdiği öğrenilmiştir. Hava kirliliğinin insan sağlığına etkileri sadece bu hastalıklarla sınırlı olmayıp öksürük, bronşit, akciğer kanseri ve kalp hastalıklarını da tetiklemektedir. Özellikle kronik hastalıkları olan duyarlı gruplar bu riski daha çok taşımaktadır. Bu nedenlerle Hakkâri ve ilçelerinde yaşanan hava kirliliğinin önlenmemesi, ciddi bir sorundur. Ayrıca nüfusu 120 bin olan Yüksekova’da özellikle kışın oluşan hava kirliliğinin önlenmesi açısından büyük bir öneme sahip olan doğalgazın hâlâ ilçeye verilmediği bilinmektedir. Yetkili kurumlar ilçeye bu yıl doğalgaz verileceğini açıklamış, buna istinaden yurttaşlar da binalarına gerekli tesisatı çekmiş ancak ilçeye bu yıl doğalgazın verilemeyeceği öğrenilmiştir. İlçeye doğalgazın verilmemesi ile yurttaşlar mağdur edildiği gibi ısınmada kullanılan yakıttan oluşan hava kirliliğinin de önüne geçilmemiştir” diye belirtti.

Bartın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ‘nin yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1- Hakkâri ve ilçelerinde özellikle kış aylarında oluşan hava kirliliğine dair bilginiz var mıdır?

2- Yüksekova ilçesi başta olmak üzere kent genelinde oluşan hava kirliliğinin araştırılmasına dönük bir çalışmanız var mıdır?

3- Kentte ısınmada kullanılan kömür ve yakıtların denetimine ilişkin herhangi bir raporlama çalışmanız var mıdır? Var ise kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

4- Hakkari’de halk sağlığı açsısından büyük bir tehdit oluşturan hava kirliliğine ilişkin acil bir eylem planınız var mıdır?

5- Hava kirliliği nedeniyle insan sağlığının risk altında olduğu Hakkari’de Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır? 2002’den bu yana kentte solunum yolu hastalıklarının yıllara göre artışı nedir?

6- Yüksekova’ya doğal gazın bir an önce verilmesi ve özellikle kış aylarına oluşan hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile birlikte yürüteceğiniz bir çalışma var mıdır/olacak mıdır?

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2023, 05:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER