Şemdinli'de 'Mira' adlı oyun

Derecik’te vatandaşlar, uzun kış gecelerini dedelerinde kalma ‘Mira’ adlı oyunu oynayarak vakit geçiriyorlar. 200 yıl önce dedeleri tarafında oynayan ve geleneksel olarak her yıl oynadıkları ‘Mira’ adlı oyunu köylülerin en çok beğendikleri oyunlardan biri olarak biliniyor.

Şemdinli'de 'Mira' adlı oyun
AVDİ TEKİN - YÜKSEKOVA GÜNCEL - ÖZEL HABER

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Derecik beldesinde  vatandaşlar, uzun kış gecelerini ‘Mira’ adlı oyun onayarak zaman  geçiriyorlar.

Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Derecik (Rubarok) Beldesi’ne bağlı Omurlu, (Gırane) Yolgeldi, (Rızê), Akdemir (Kelêtuk) köylerinde kış mevsiminin uzun kış gecelerini geleneksel oyunlar oynanarak geçiriyor. Köylüler 200 yıl önce dedeleri tarafından oynanan oyunları bugünde oynayarak hem eğleniyorlar hem de geleneklerini sürdürüyorlar.

 

Uzun kış gecelerinde özellikle köylerde oynanan oyunların başında ise Mira, Terêbınmerê, Gustilanê,  Mamêmus, Mêş, Vezîran Kibrit, Qepîşkanê geliyor. Köylüler arasında oynanan oyunların en dikkat çeken oyunu ise Mira adı verdikleri oyundur. Köylüler Mira oyunun yaklaşık 200 yıl öncesine dayandığını belirtiyor. 

Köy sakinleri, Mira oyununun 200 yıl önce köylerinde ataları tarafından oynandığını günümüze kadar devam ettirdiklerini ve geleneksel hale getirdiklerini belirten köyüler, herhangi bir sosyal etkinliğinin bulunmadığını  bu tarz oyunların oynanması hem kendilerini eğlendirdiğini hem de geleneklerini sürdürdüklerini ifade etti.   

  Mira oyunu nasıl oynanır? 

Köylülerin,  ‘Mira’ adı verdikleri oyun bir kişi tarafından oynanır.  Oyun da yer alacak kişi gizlice seçilir. Mira kapalı bir odaya alındıktan sonra yüzü siyaha boyanır. Uzun bir takma sakal ve bıyıklar takılır kadınların giydiği uzun bir yöresel kıyafet giydirilir. Mira elinde bastonu ile gezerken yanında bulunan iki kişiden biri Mira’nın gideceği evin kapısını çalar ve ziyaret etmesi için izin isterken bir diğer kişi ise  torba taşır.  Kapı kapı dolaşan Mira köylülerin verdikleri ikramlar (şeker, çikolata, hurma) torbaya toplanır. Oyunun sonunda ise Mira için torbaya bırakılan ikramlar konaklanan evde hep birlikle yenilir. Mira oyunu yılın Şubat ayından sadece bir defaya mahsus oynanılır. 











Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2015, 23:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER