Turna Kuşları Yüksekova'ya Gelmeye Başladılar

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine yıllar sonra tekrar gelen Turna kuşları görüntülendi.

METİN TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Yüksekova ilçesine yıllar sonra Turna kuşları sürü halinde ovada görülmeye başlandı.

İlçenin ‘Kuş Cenneti’ olan Nehil Sazlığı, onlarca kuş türüne ev sahipliği yaparken, göç yoluyla kuşlar gelmeye başladı.

Her sene olduğu gibi yine göç yoluyla gelen onlarca kuş türünden biri olan Turna kuşu ovada bulunan kar üzerinde sürü halinde görüntülendi.

İri, uzun bacak ve boyunlu, kısa kuyruklu bir kuş türü olan ve Türkiye popülasyonu tehdit altında olan turna kuşunun Yüksekova’da yıllar sonra görülmesi hem sevince hemde şaşkınlığa neden oldu.

Yüksekova kuş türlerine göç yollarından biri olurken, kuşlar buraya gelip dinleniyorlar, besleniyorlar ve burada yavrulanma dönemleri olan kuşlar da varlığını sürdürmesiyle, havanın ısınmasıyla şu an Nehil Sazlığı’nda göç yollarıyla gelen kuşlardan görsel bir şölen sunuluyor.

Yıllar sonra ilkkez bu kadar net Turna kuşlarını gördüğünü ifade eden Şerafettin Barut,’’ Bu sene en büyük şaşkınlık ise sürü halinde gelen Turna kuşları oldu. Ayni hindilere benziyorlar, şuan 50 metre evimizin yanındalar. Yüksekova ovasının her köşesinde yer aldılar bu çok sevindirici bir durum ama diğer tarafta ise şaşkınlık verdi. Çünkü 30 yıldan fazladır yeni sürü halinde Yüksekova’ya geldiler ve şuan bekliyorlar gitmiyorlar. En ilginç tarafları ise bu kadar yakın olmasına rağmen insanlardan kaçmıyorlar. Aslında şuan çok güzel görüntüler sunuyor inşallah tüm kuş türler gelecek. Zaten bizim Yüksekova ovası kuş cennetidir. Burada her hayvanlar dilediği şekilde özgürce yaşıyor. Burası aslında güzellikleriyle hem yaz hemde kış görsel şölen sunuyor. Artık tüm doğaseverleri bekliyoruz bu muazzam güzellikleri görmeye’’ dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2022, 03:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER