Van’da ‘sayaç’ gerginliği; Mahalle iki gündür elektriksiz

Van’da ‘sayaç’ gerginliği; Mahalle iki gündür elektriksiz

Van’ın İpekyolu ilçesin Yalım Erez Mahallesi’nde oturan halk, elektrik sayaçlarının direklere çıkarılmasına itiraz edince elektrikleri kesildi.

4 Ocak günü, Van İpekyolu ilçesi, Bostaniçi Yalım Erez Mahallesi’ne giden Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. ekipleri, mahalle “kayıp-kaçak bedelinin önüne geçme” iddiasıyla sayaçları mahalledeki direklere taşımak istedi.

Bunun üzerine VEDAŞ ekipleri ile halk arasında gerginlik çıktı. Olayların büyümesinin ardından mahalle, polisler tarafından çok sayıda zırhlı araç ve TOMA ile ablukaya alındı.

Olaylar sırasında bazı kadınların çocukları ile birlikte sayaçların taşınmasını engellemek için elektrik trafolarının üzerine çıktığı görüldü.

Elektrikler kesildi

Trafolara çıkan kadınların ikna edilmesi sonrası taşıma işlemine de ara verildi ancak bu defa da malallelinin elektiriği kesildi.

Gazeteci Ruşen Takva, elektrik sayaçlarının direklere çıkarılmasına izin vermeyen halkın elektriğinin dün geceden beri VEDAŞ tarafından kesildiğini yazdı.

Takva, Twitter hesabından, “Sayaçların direklere taşınmasına karşı çıktığı için elektrikleri kesilen ve geceyi yaktıkları ateşin başında geçiren Yalım Erez mahallesi sakinleri Vedaş'a seslendi: "Bana güvenmeyene, ben de güvenmiyorum" mesajını paylaştı.

VEDAŞ yetkilisi kesintiyi doğruladı

“Sayaçları peyderpey direklere çıkardıklarını belirten yetkili, bugüne kadar Van’ın %50’sini direklere çıkardık. 4 gündür Yalım Erez mahallesinde elektrik sayaçlarını direklere çıkartmak için çalışıyoruz. Elektrik kesintisi doğru ama mahalleye giremediğimiz için Mahalleye Elektrik veremiyoruz. Ekiplerimiz mahalle girişinde beklemekte olup çalışmalarımız sürmektedir” dedi.

“Van bugün sosyo-ekonomik gelişme endekslerinde son sıralarda”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sarısaç da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda VEDAŞ’ın uygulamalarını eleştirdi.

Sarısaç, “Halka toptan ‘hırsız’ muamelesi yapılarak elektrik sayaçları direklere taşınmak isteniyor. Bunun adı, ‘kayıp kaçağın’ önüne geçmek değildir; bu, halkı töhmet altında bırakma çabasıdır” dedi.

Murat Sarısaç paylaşımının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Van bugün sosyo-ekonomik gelişme endekslerinde son sıralarda. Reel işsizlik %40’larda. Yandaşlara milyonluk ihaleleri bahşedenler, vergi borçlarını bir çırpıda silenler,halka gelince hakaret ve soygun politikası. Adeta burda VEDAŞ’a halkı sömürge serbestisi verilmiş durumda!

VEDAŞ’ın ucube uygulamasıyla Van’da görüntü kirliliği bir tarafa, her türlü masraf halka fatura ediliyor, her fatura şişirilmiş şekilde gönderiliyor. Buna dur diyecek olan,sosyal devlet anlayışıdır;ama bu da holding seven mevcut iktidarda yok. Doğru olan halkın yanında olmak!

Kaçak varsa tespit edilir ve gereği yapılabilir; ama VEDAŞ’ın yaptığı şey ‘kaçak var’ bahanesiyle toplumu toptan cezalandırmak ve yarattığı algıya dayanarak her şeyi halka fatura etmek. Van halkı, bu hakareti ve soygunu kabul etmiyor. Biz de bunun takipçisi olacağız.”

 Sayaç taşıma masrafı abonelerden alınıyor

Ekipler, kent merkezi ve ilçelerindeki abonelerin elektrik sayaçlarını bir süredir direklerin üzerine taşıyor.

Söz konusu karara, "kaliteli enerji, sürekli enerji ve kayıp kaçağın alt düzeye çekilmesi" gerekçe gösteriliyor.

Ancak aboneler, sayaçlarının direklere taşınması kararından sonra faturaların üç katına çıktığını ileri sürüyor.

Ayrıca mahalleliler, sayaçların taşınmasına ilişkin masrafın da kendilerinden alınmak istendiğini belirtiyor./HAKKARİOBJEKTİFHABER

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2021, 22:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER