Yanlışlarıyla,Doğrularıyla Tartışmaya Açık Bir Karardır

Yanlışlarıyla,Doğrularıyla Tartışmaya Açık Bir Karardır

VEHBİ ÇORUH/YAZDI

Vehbi Çoruh 'Yanlışlarıyla, doğrularıyla tartışmaya açık bir karardır' adlı yazısını okuyucuları için yayımladı.

Vehbi Çoruh'un yazısı şöyle:

"Oremar Aşiretinin kendi içinde almış oldukları kararı" Yüksekova toplumunun bir kesimi yerinde bir karar olarak görürken, diğer bir kesim ise bu kararı kesinlikle doğru bulmuyor, yanlış olduğunu iddia etmektedir. 

Bu anlamda bir fikir ayrılığının olduğu görülmektedir. Bu fikir ayrılığı bilhassa internet çağında dünyaya gelen Z Kușağı arasında daha fazla yaşanmaktadır. Onların da kendilerince haklı oldukları noktalar elbette ki vardır.

Sonuç itibariyle, aşiretin aile büyükleri bir araya gelmiş ve ortak bir karara varmışlardır. Ancak bu karar eksik, yanlış ve doğrularıyla tartışmaya açık bir karardır. Dolayısıyla şartlar ne olursa olsun eşitlik ve özgürlük temelinde alınması gereken kararlar vardır ve bu kararlar kapsayıcı bir biçimde ele alınmalıdır. Herkesin içinde bulunduğu şartlar gözönünde bulundurularak; kadını ve erkeği ile birlikte toplumun büyük çoğunluğu için ikna ve tatmin edici girişimlerde bulunmalı ve faydalı kararlar alınmalıdır. 

Bahse konu olan kararda erkek egemenliğinin yine ön planda olduğu gözükmektedir. Bu nedenle bir yanlışlığın olduğu da apaçık ortadadır. Çünkü bu konuda çok değerli olan kadınlarımızın ve gençlerimizin görüşlerini, fikirlerini dinlemekte de yarar olduğunu düşünmekteyim. Bu anlamda kapsamlı istişareler yapılarak ve orta yol bulunduktan sonra kamuoyuyla paylaşmak daha doğru ve daha anlamlı olacaktır. 

Alınan kararlar içerisinde isabetli kısımlar var. Örneğin, düğünlerin bir güne indirilmesi, takı merasiminin zarf usulü olması ve altın sayısının sınırlandırılması çok güzel ve yerinde bir karar olmuştur. Dar gelirli ailelerin durumu düşünülerek alınmış doğru bir karardır. Ayrıca israfın önüne geçilmesi adına faydalı olacaktır. Aynı şekilde imkânı olan aileler daha fazla takı takabilir, burada da herhangi bir sıkıntı yoktur.

Kanaatimce; kuaför kısıtlamasından çok takılacak altınlar söz konusu olmakta ve evlenme adayı olan gençlerimiz için büyük bir sıkıntı, telaş ve tedirginliğe sebep olmaktadır. 

Bakımlarına erkeklerden daha fazla önem veren kadınlarımızı, birer gül misali olarak düşünürsek, gelinlerin kuaföre gitmeyecek olması kararının esnetilmesi gerekmektedir. Bu noktada kuaför ücretlerine bir kısıtlama bırakılabilir, yani herkes için cüzi ve sabit bir ücret olmalıdır. Ayrıca bu iş faturalandırılmalıdır. Böylece buradaki haksız kazancın ve vergi usulsüzlüğünün de önüne geçilmiş olacaktır.

Gelinlik konusunda da gençlerimizin tercihine saygı duyulmalıdır. İsteyen geleneksel kıyafetlerimizi giyer, isteyen de daha modern gelinlikleri. Bireylerin tercihine bırakılmalıdır.

Sözün özü, alınan kararlar yeniden gözden geçirilmeli, eksik ve yanlışlar düzeltilmeli, daha kapsamlı ve daha güçlü bir destekle kamuoyuna deklare edilmelidir.

Güncelleme Tarihi: 29 Ağustos 2021, 02:21
YORUM EKLE
YORUMLAR
Reşit Güneç
Reşit Güneç - 3 yıl Önce

Farklı düşüncelere saygı çok önemli. Lakin alınan kararları kadın erkek cinsiyet temelinde değerlendirmek hiç doğru değil hele alınan kararlar Toplumun yüzde 80 ni tarafında kabul görülecek şeylerdir geriye kalan yüzde 20 lik kesim bu işin rantını ve ticaretini yapan koyumcusu müzik sektörü ve Çinlilerin kültürü olan gelinlik ve guzelik adı altında milleti sömüren kuaförler.bir tek bunlar bu kurallara razı gelmezler. Kadınların sürekli gittiği güzelik salonları rutin günlerde 50 yada 100 TL ye yapılan makyajları neden gelin olduğunda bu fiyat 6000 Altı bin TL ye çıkıyor bu hangi ahlaka sığıyor. Düğünlerdeki bu üçuk paralar yüzünde bir sürü genç yasal olmayan işlere kalkışiyor bu uyuşturucudan tutun mühbircilige ve ajanlığa kadar ve buna benzer sayamadığım onlarca nahoş olaya sebep oluyor asıl Toplumu yaralayan olaylar bunlar.kimse gelinlere kara çarşaf giyin demiyor yine beyaz giysin ama makul bir elbise giyse bu gelinlik için iki üç kişi peşinde direksiyon tutar gibi sürekli etek toplanan olmasa daha iyi olmazmı.bu toplumsal bir yara daha çok yazmak isterdim ama burada kısaca değinmek zorunda kalıyor insan.

OREMARİ
OREMARİ - 3 yıl Önce

Ben bu yazının çok saçma ve bu kararlari alan degerli büyüklerimize saygısızlık olarak görüyorum ki birileri iki satır bildiği abc ile bir toplumun aldığı kararları hiçe saymakta ve kışkırtmakta...bu abc yi yayımlayan site yöneticilerin lütfen bu tür ayrıştırıcı abc leri yayımlanmaması konusunda özen göstersinler....

Akif oremari
Akif oremari - 3 yıl Önce

Abem insanların akıllarını çelmeyin sonuçta büyüklerimizin aldığı bir karar İstanbul'da en lüks yerde bir gelin 800 TL koafure girip çıkabilirken burda 12/13 bin TL ye kadar verilen para Allahsizlik ve zivanadan çıkmak demektir. Giyinen gelinliklere gelinde kimisine bakıyoruz memesi dışarda sadece uçlarını kapatmış Allah'tan kurkmayin tmm da insanlara saygı gösterin sonuçta Yüksekova'da herkes birbirini tanıyor yok gelini öpmek bilmem saçma sapan şeyler götür evine ayak parmağından saçına kadar öpme yala kim ne diyecek kararları doğru buluyorum yanlış olduğunu düşünenlerin de amaçları farklı geçen gün bir oramari kızını şehir dışında birine gelin etmişler burda hakkaret etmek isterdim ama herkes görüyor aile terbiyem buna müsade etmiyor sanki şehir dışına çıkınca iç camisiriyla gitse oluyormuş düşüncesiyle çıplak giyinmişti bizim de kız kardeşlerimiz var utanıyoruz neyse yaılacak çok şey var keşke ruportaj olsa da söylesem teker teke

Nurhak Yaşar
Nurhak Yaşar - 3 yıl Önce

Bu kararı alan aşiret büyüklerimize saygı duyuyorum ve genel de çok damat adayı takı kısımda çok sıkıntı çekiyorlar ve düğünleri de ertelemek zorunda kalıyorlar bu kararları alan aşiret büyüklerimize gönülden saygı duyuyorum gençlerimizin de bu karara saygı duyulmasını arz ediyorum

GEVERĹI
GEVERĹI - 3 yıl Önce

Bınlerce gencimiz yaşi 30 geçmiştir sabit geliri yok memlekete yatırım yok calisan da değeri ücret altı her sey kan pahası sinir kapıları kapali memleket sahipsiz sorumluluk sıfır yollar tozdan sular kirden faturalar kabarık insanları hayattan bilmis

Reşit Güneç
Reşit Güneç - 3 yıl Önce

Neden yazdığım yorumu yayinlamadınız sebebi ne cesaretinizi yok yazık çok yazık

SIRADAKİ HABER