Yüksekova'da Düğün Sektöründe Çalışanlar Zor Günler Geçiriyor

YÜKSEKOVA GÜNCEL - HABER MERKEZİ

Pandemi nedeniyle zor günler geçiren Yüksekovalı müzisyenler ile kameramanlar, yetkililere seslenerek kendilerine destek olunması talebinde bulundular.

Dünyayı sarsan COVID-19 salgını hem insan sağlığını hem ekonomiyi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Salgın nedeniyle Türkiye genelinde birçok sektör zor günler geçirirken, sektör çalışanları da binbir zorluklarla geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Salgından etkilenen sektörlerin başında ise düğün sektörü geliyor. Düğünler kısıtlamalar eşliğinde sürerken, sektörde çalışanlar mağdur olduklarını dile getiriyor.

Yüksekova’da düğün sektöründe çalışanlar da seslerinin duyulmasını istiyor. İlçede bir araya gelen ve basın açıklaması müzisyen ve kameramanlar, pandemi dönemi boyunca herhangi bir destek almadıklarını belirterek bu konuda adım atılmasını talep ediyor.

Pandemi nedeniyle 1 yıla yakındır işlerinin durduğunu söylüyen Müzisyenlerden Fahrettin Kepenek, “Düğün sektörü, eğlence sektörü pandemi nedeniyle bitmiş durumda. Devletten beklediğimiz hiçbir yardım da gelmedi. Bütün müzisyenler toplanıp Kaymakamlığa dilekçe verdik. Ama olumlu bir sonuç alamadık. Hiç kimse de sigortalı değil. Arkadaşlarımızın durumu da iyi değil. Sadece günübirlik bir geçimimiz var. Yüksekova’da yaklaşık olarak 500’e yakın insan bu işi yapıyor. Bunların hepsi mağdur. Arkadaşlar geçimlerini sağlayamıyor, kiralarını ödeyemiyor. Evlerine bir şey götüremiyor” dedi.

Düğünlerde kamera çekimi yaptığını belirten Fahri Savaşan, “Pandeminin uzun sürmesinden dolayı iş yapamaz olduk. Bizlere herhangi bir destekte de bunulmadı. Bu sektör Yüksekova’da ölmüş durumda. Kiralarımızı ödeyemez haldeyiz. Birçok arkadaşımız ekipmanını satmak zorunda kaldı. Yetkili mercilerden bizlere destek olmalarını istiyoruz. Geçen sene sahnede olan bazı arkadaşlarımız şuan kalorifercilik yapıyor. Bu sektörde çalışan arkadaşların kalorifercilik yada hamallık yapması hepimizi üzüyor” şeklinde konuştu.

Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç ise, "Pandeminin en çok etkilendiği meslek gruplarından biri de maalesef müzisyenler oldu. Bugün kazanıp bugün tüketen ve yarın tekrar kazanmak zorunda olan insanlar bunlar. İlçemizde müzik sektöründe çalışan çok sayıda müzisyen iş yerlerini kapattılar, ekonomik zorluklar içinde olan, çoğu sigortasız, kayıtsız çalışan müzisyenlerin durumu daha da kötüleşti, enstürümanlarını dahi satmak durumunda kalan müzisyenler hiç de alışık olmadıkları başka işlerde çalışmak zorunda kaldılar. Açık ya da kapalı mekanlarda verilen her türlü etkinliğin, konser veya eğlencenin riskli görünmesi ve düğün salonunlarının kapanması sonucu işsiz kalan, kısa çalışma ödeneğinden ve işsizlik maaşında yararlanamayan çok sayıda müzisyenimiz maalasef geçim sıkıntısı yaşıyor" ifadelerini kullandı.

‘’Müzisyenler çalgıcıdan ibaret değil’’

Baskan Çoğaç, "İçinden çıkılması bu zor süreçte kültür merkezimizin ve belediyemizin çözüm odaklı girişimlerine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Kurslar ve etkinlikler yapılabilir. Pandeminin son bulması ve müzisyenlerimizin hak ettikleri yerde olmasını diliyorum" dedi.

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2021, 22:02
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mahmud kejo
Mahmud kejo - 3 yıl Önce

Daha öncede serbest bırakıldı döğun ortamindan dolayi viros kapip 2 değerli akrabami kaybettim şimdi 3 5 arkadaş 2 ekmek kazanacak diye elalemi bir araya toplayip virosmu dağıtalim lutfen kimse bu hastaliği hafif zannedip vebal almasin

Uyarı
Uyarı - 3 yıl Önce

Vatandaşlarımızın düğünlerine 1-2 günlüğüne bile olsa 2.000-7000 tl arasında para kazanıyorlardı. Biz ise bir ay çalışıp özel iş yerlerinde bi de sigortasız zarzor 700-800 tl veriyorlar. Şimdi niye kimse bizi gündeme getirmiyor..

Kejo
Kejo - 3 yıl Önce

Düğünlerde onlar da indirim yaparlar inşAllah..

SIRADAKİ HABER