Yüksekova'da Vatandaşlara sorduk: Geçinebiliyor musunuz?

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde de hayat pahalılığından dolayı yakınan vatandaşlar zor günler geçiriyor.

METİN TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Yüksekova ilçesinde de hayat pahalılığından dolayı yakınan vatandaşlar zor günler geçirirken, bizde bunun üzerine vatandaşlara sorduk; Geçinebiliyor musunuz?

2023'e gelinmesiyle yaşanan hayat pahalılığı gün geçtikçe vatandaşları zorlamaya başladı.

Özellikle temel gıda gibi gerekli ihtiyaçlar karşısında ''Evdeki hesap Çarşıya Uymaz'' şekline gelince vatandaşlar bu duruma karşı kara kara dönüşünmeye başladı.

Bizde bu yaşanan hayat pahalılığı karşısında zor günler geçiren vatandaşlara sorduk; Geçinebiliyor musunuz?

Yüksekova'da vatandaşlara sorduk: Geçinebiliyor musunuz sorusuna vatandaşlar geçimsizlikten dert yandı. 

''HERŞEY ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR''

Zorlu süreçler yaşadıklarını belirten vatandaşlar, ''Yüksekova gün geçtikçe büyüyor, gelişiyor ama hayat pahalılığı da bir o kadar da büyüyor. Eskiden 300 TL ile evimiizn mutfağını doldurabiliyorken,  şuan bir mutfağın temel gıda ihityacı en az 10 bin TL'yi bulabiliyor.  Nerden nereye geldik, daha önce hiç bir zaman böyle bir dönemi yaşamadık diyor büyüklerimiz. En zorlu dönemi yaşıyoruz diyebiliriz. Asgari ücret 11 bin 400 TL oldu ama bir aylık 11 bin 400 TL bir ev için artık yetmiyor, bunun yanında ek iş yapılmazsa asla geçinemeyiz. Daha önce  iş yeri kiraları en çok 5 bin TL. olurdu merkezde şimdi ise merkezde 20 bin TL'ye ulaştı. Ev kiraları 300 TL iken şimdi ev kiraları için 3 bin TL isteniyor.  Hayat pahalılığından dolayı eski dolaplarımızı karıştırıp eski elbiselerimizi kullanmaya başladık. Giyim ve Gıda sektöründe fiyatlar o kadar yüksek ki, Yüksekova'da yaşayan vatandaşarın yarısından fazlasının alım gücü yok.Serbest piyasa ve denetimsiz bir piyasa olduğu için fiyatlar ateş pahası. Marketlere yaklaşılmaz olduk.  Et konusu gelince zaten almamız mümkün değil çünkü resmen el yakıyor. Mecburi olunca bütçeye uygun alıyoruz. Yani nerden bakarsak tutarsızlık  oluşuyor. Evet bir kaç kişinin maddi durumları iyi ama emin olun Yüksekova'nın yüzde 75'in durumu kötü. Yani bu zamanda geçinmek imkansız gibi bir şey'' İfadelerini kullandılar.

Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2023, 16:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER