Yüksekova Dilimli Barajının Kenarına Kurulan Piknik Çardaklarına Yıkım Kararı

METİN TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL  

Yüksekova ilçesinde Dilimli Barajı'nın çevresine köylüler tarafından yapılan piknik çardakları için yıkım kararı alındı.


2018 yılında Yüksekova'nın içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamak üzere yapılan Dilimli Barajı'nın kenarına Sarıtaş köylüleri tarafından kurulan kameriye ve piknik çardakları için yıkım kararı alındı. Kararın ardından yıkım için gönderilen ekiplere piknik alanı sahiplerinin tepki göstermesi üzerine bölgeye jandarma sevk edildi.


Konuyla ilgili açıklamada bulunan Yüksekova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Osman Doğramacı, kararın barajın içme suyu ihtiyacını karşılaması nedeniyle alındığını belirtti. Yaklaşık 1 yıl önce de durumun işletme sahiplerine bildirildiğini ifade eden Doğramacı, "Baraj içme suyu havzasının belirli bir yönetmenliği var. Bu yönetmenliğe göre içme suyu havzasına, 350 ila 500 metre arasında yaklaşamazsınız. Çünkü içme suyu havzaları, özel olarak korunması gereken yerlerdir. Ayrıca piknik alanlarının yapılması için de daha uygun mekanlar var. Oradaki arkadaşlara bir yıl önce de söyledik" dedi.


60 kişinin bundan sonra işşiz kalacağını belirten Erkan Yaşar ise,“Aynı gün içinde aynı dakika içinde yıkım mı olur. Gelen ekipler, kaymakam beyin emri var yıkıma geldik dediler. Gerekçe olarak içme suyu olduğu için burası herhangi bir mesire alanı veya piknik alanı inşa edilemez denilerek yıkım tebligatı gösterdiler. 3 yıldır ruhsat başvurusunda bulunduk. Hep ertelediler. Biz de kendi imkanlarımızla burayı düzenledik. Buraya binlerce insan gelip ailesiyle birlikte rahat bir nefes aldığı bir yerdir. 60 kişi çalışıyor. Sebepsiz, gerekçe göstermeden yıktınız da 60 genç işsiz kaldı. Burası benim özel mülküm tapulu alanım kamulaştırılmamış. Yüksekova’da insanların herksin nefes aldığı, huzur bulduğu dinlenebildiği tek yer burası ama burayı da yıkıyorlar. Bir nevi oksijenimizi kesiyorlar. Bunun sebebi ne bunu öğrenmek istiyoruz.  Kendi halimizde çalışan insanlarız" dedi. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Muhsin arslan
Muhsin arslan - 3 yıl Önce

Ben de yore halkinin işsiz kalmasini istemem ama her memlekette içme suyu barajlari çok iyi korunuyor bu tabii dir.çunku kirletmek atik sular birakmak yikanmak çamaşir yikamak olmaz.halk sağliği açisindan ciddi bir tehdittir.

Ethem yaşar
Ethem yaşar - 3 yıl Önce

Sy kaymakam bey o koylerdeki lağam suyune bi calışmanız varmı şuan hep o icme suyuna akıyor

Fehmi selen
Fehmi selen - 3 yıl Önce

Bu kararı kim aldıysa doğru bir karar .ancak gölün çevresine çit çektirmek en doğrusu içme suyu nun çevresi temiz tutulmalıdır

Halk
Halk - 3 yıl Önce

Yüksek ovada gidecek ailemizle gezecek bi orası vardı onu da sebepsizce yıkıldı o suyun içinde 200 yılık mezar vardı o çevredeki tüm köylülerin pisliği o suya akıyor ona yok bi sıkıntı o güzel temiz piknik alanlarda sıkıntı yaptınız yazık gerçekten

Gever
Gever - 3 yıl Önce

Yazık.başka çözüm bulunabilirdı .suyun altında 2 mezar varken ölülerımızın keniklerı suyun içindeyken ve bunu içeceksek sorun olmiyacaksa,kenarunda bir çay içme suyu nasıl kirletiyor?sradakş çelişkiyi anlamışdeğilim

SIRADAKİ HABER