Yüksekova Hastanesinin Gebe Okulu: “Doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası eğitimler veriyoruz”

Hakkâri Yüksekova Devlet Hastanesinde hizmet veren ‘Anne dostu, gebe okulu’ bölgedeki anne adaylarının yanı sıra Irak ve İran’dan gelen anne adaylarına da tercihi olurken, Gebe Okulu: “Doğum Öncesi, Doğum Ve Doğum Sonrası Eğitimler Veriyoruz” diye belirttiler.

METİN TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Yüksekova Devlet Hastanesinde hizmet veren ‘Anne dostu, gebe okulu’ bölgedeki anne adaylarının yanı sıra Irak ve İran’dan gelen anne adaylarına da tercihi olurken, Gebe Okulu: “Doğum Öncesi, Doğum Ve Doğum Sonrası Eğitimler Veriyoruz” diye belirttiler.

Yüksekova Devlet Hastanesi’nde 2016 yılından bu yana Yüksekova’da faaliyet gösteren ‘Anne dostu, gebe okulu’ ile birlikte bilinçli gebelik, doğum süreci ile ilgi eğitimler, anne oteli, doğumhane, kadın doğum servisi, yenidoğan, doğum bakım ve emzirme destek birimleri ile hizmetler verirken, Irak ve İran’dan da vatandaşların tercihi oluyor.

Gebe okuluna katılacak anne adayları eğitmenlerden gebelik süreci, doğum süreci, bebek bakımı ve çocuk sağlığı gibi pek çok konuda eğitim görüyor.

Anne dostu hastanelerin bünyesinde bulunan ‘Anne dostu, gebe okulunda’ gebe okulu birimi, doğumhane, kadın doğum servisi, yeni doğan yoğun bakım ve emzirme destek birimi yer alıyor.

“Ulaşım sıkıntısı yaşayan anne adaylarını anne otelinde misafir ediyoruz”

Türkiye’de 71 hastanede bulunan ‘Gebe okulu’nun Yüksekova Devlet Hastanesinde de bulunduğunu aktaran Yüksekova Devlet Hastanesinin Başhekimi Gürcan Koşal, “Anne dostu hastanelerimizde profesyonel eğitim görmüş ekip arkadaşlarımızla anne adaylarına eşit, kaliteli eğitimler veriyoruz. Gebe okulunda anne adaylarına 12 ve 16’ıncı haftadan itibaren 3 ders şeklinde eğitimler verilmektedir. İlk olarak bulantı ve psikolojik travmalarla nasıl baş edebileceklerini gösteriyoruz. Daha sonra gebelikteki ve doğumdaki manevra eğitimlerini veriyoruz. Son olarak emzirme eğitimleri veriyoruz. 3 aşamadan oluşan bu eğitimlere katılan annelere eğitimin sonunda sertifika veriyoruz. Bunun yanı sıra hastanemizde anne otelimiz var. Bildiğiniz üzere bölgemizde kışları çok sert geçiyor. Bu aylarda ulaşım sıkıntısı yaşayan anne adaylarını anne otelinde misafir ediyoruz” dedi.

“Doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası eğitimler veriyoruz”

Gebe okulu birim sorumlusu ebe Neslihan Baki, anne adaylarına verdikleri eğitimler hakkında bilgi veriyor. Baki, “Burada anne adaylarına doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası eğitimler veriyoruz. Eğitimlerimiz 3 oturumdan oluşmaktadır. Eğitimleri kaçıran adaylara telafi eğitimlerini de veriyoruz. Anne adayları burada gebeliğin ilk aylarında karşılaştıkları sorunları, ortalarında oluşabilecek sıkıntıları ve doğum sonrasında karşılaştıkları sorunlar hakkında eğitimler veriyoruz. Bu eğitimleri hem slayt şeklinde hem de uygulamalı olarak görüyorlar. Son 37’inci haftalarından sonra anne adaylarımıza plates eğitimleri veriyoruz. Son olarak eğitimleri tamamlayan anne adaylarını, önceden görmeleri için doğumhaneye götürüyoruz” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2023, 06:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER