Yüksekova'nın Bitmeyen Çileli Yolları

METİN TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Yüksekova ilçesinde bir türlü bitmeyen yol yapım çalışmaları Esnafı canından bezdirdi.

Bir aydır İlçenin en işlek caddesi olan Cengiz Topel Caddesinde yol,kaldırım ve köprü çalışmaları bitmemesi esnafı zor duruma soktu.

İlçenin Ziraat Bankası istikametinde başlayan ve köprü yanında bulunan Üzümcüler A.V.M’nin yanına kadar faaliyet gösteren iş yerlerinin sahipleri biran önce bu çalışmaların bitmesini talep ettiler.

KARA KARA DÜŞÜNÜYORUZ YOLLARIMIZ NE ZAMAN BİTECEK

Serhat Çoğaç adlı esnaf,’’ Bir aya yakındır bu çalışmalar devam ediyor. Hala bitmeyen yol çalışmaları ilçenin can damarı Cengiz Topel Caddesi. Çalışmalar çok yavaş ilerlemekte. Bu yol çalışmalarını yapan arkadaşlar önceden bu çalışmaları yapmıyorlar bu esnaf mağdur olacaklar mı diye. Ve direkte bu işlere başladığında zaten ilk olarak esnaflar mağdur oluyor. Biz esnaflar baya mağduruz. Daha Yüksekova’da doğru düzgün iş bitişe getirilmedi hep aynı seviyede devam ediyor. Yüksekova’da bu işler ne zaman rayına oturacak artık kara kara düşünüyoruz. Tek isteğimiz Allah aşkına artık bitirin bu yolları artık çalışamıyoruz’’dedi.

ESNAFLAR OLARAK MAĞDURUZ

Murat Atalay adlı esnaf,’’Durum vahim yolların durumu gözler önünde. Bu yollların bir dili ağzı olsa neler konuşur isyan eder. Bundan öncede de kazıldı, yapıldı çiçekler, çimenler ağaçlar bir sürü masraf yapıldı. Sevindik ne güzel dedik. Ertesi sabah kalktık, tekrar enkaz. Düşünüyoruz Yüksekova ne zaman bu enkazda kurtulacak. Gerçekten merak ediyoruz. Esnafımız nasıl çalışalım bu halde doz,duman içinde. Buraya bir sulama bile yapılmıyor. Hep merak ediyoruz bu yolların bitiş hali ne zaman olacak. Niye buralar hep kazılıp oluyor demek ki yanlış hesaplar yapılıyor. Artık maskeyi bu toz duman için kullanacağız virüs için değil’’İfadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN HİÇ BİR YERİNDE BÖYLE BİR DURUM YOK

Ayhan Aykut adlı esnaf,’’ Biz bu mağduriyetin biran önce giderilmesini istiyoruz. Hepimiz çok mağduruz. Böyle bir koordinatsizlik böyle bir saçmalık hiçbir yerde yok. Alt yapıyı yaptınız, ikinci defa niye bu boruları getirip döşediniz. Niye gelen giden kazıyor. Burayı kazdınız niye şimdi köprüyü yıktınız. Önce köprü yıkılacaktı sonra yollar ve kaldırımları yapacaktınız. Bu yüzden herkes perişan, mağdur. Kiralarımızı zaten veremiyoruz. Bina sahipleri kiraları 2-3 katına çıkarttılar. Bizde artık ne yapacağımızı bilmiyoruz. Artık biran önce bir çözüm bulsunlar yada kiralarımızı versinler. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bişi yok’’Şaklinde konuştu.

YÜKSEKOVA'NIN CAN DAMARI ENKAZ ALTINDA

Kenan Ardaboylu adlı esnaf,’’kesin maglumu bitmek bilmeyen yol ve altyapı çalışmaları senelerden beridir esnafımızı son derece mağdur etmektedir.Geçen seneden beri devam edenve her sene yeniden ihale edilen bu yol çalışmaları insanları artık canından bezdirmiştir.Esnaflar olarak günlerdir hatta aylardır iş yapamaz hale geldik.Bu durum bizi olumsuz etkilemiştir zaten ondan önce gelen bir salgın süreciyle beraber gelmiş bir bitme noktasına gelmiş esnaflık durum var.bununla ilgili sorumlu kurum yada yetkililer bu işi hızlandırmalı biran evvel bu işi bitirmeleri lazım.Bu yol çalışmaları hiçbir şehirde ve türkiyenin herhangi bir noktasında kesinlikle buna musahamma bu şekilde gösterilmez.insanları bu kadar uzun süre mağdur etmeye kimse müsaade etmez.dolasıyla yetkili kurum kim ise bununla ilgili hızlı ve ciddi adımlar atmalı. Bu yapılan geçen seneden beri yapılan yol çalışmaları ve alt yapı  çalışmaları böyle keyfi yaklaşım uzun zamana yayma tamamıyla bu bölgedeki insanlara esnaflara büyük bir saygısızlıktır bunun kabul edilir tarafı da yoktur. Burdaki insanların zararını karşılayacak ya da telefi edecek hiçbir kurum yok. Dolasıyla ben burada yaşayan biri olarak esnafı olarak bu çalışmaların biran evvel hızlı bir şekilde bitirilmesi ve sonlandırılmasını istiyorum. Orada ki insanlar refah içinde yaşamaya düzenli bir çevrede yaşamaya hakkı var. Düzenli bir çarşıya sahip olmak istiyor. Yani böyle düşünün bir tane caddeniz var cengiz Topel Caddesi bütün şehir bu caddeden ibarettir ve bu cadde her sene keyfi olarak kazılıyor tekrar yapılıyor tekrar bozulup yapılıyor yani bunun gerekçesi nedir. Biri çıksın bunu açıklasın bunun kabul edilir bir tarafı yok. Aylardır günlerdir bu çevredeki esnaf siftah dahi yapamıyor hiçbir giderini ödeyemiyor, yani bu insanların mağduriyeti zirveye çıkmış bununla ilgili açıklama yapacak hiçbir şahıs yok, kurum yok, yetkili yok herkes kendi keyfine göre yaklaşım içinde. Bizim bununla ilgili talebimiz STK'lılar ve şehrin yetkili kişileri bununla ilgili bir duruş sergilesin. Halkımızdan ricam bu saygısızlığa müsaade etmemeleridir’’İfadlerini kullandı.  

ARTIK BU ŞEKİLDE KİRALARIMIZI ÖDEYEMİYORUZ

Abidin Bartın adlı Esnaf,’’Perişanız, bize buranın 20 gün içinde biteceklerini söylediler. Halen çalışmalar devam ediyor bu çalışmalara göre 20 gün değil,3 ay daha bitmez. Kiralarımızı bu şekilde ödeyemiyoruz. Yetkililerden çözüm bekliyoruz’’Dedi.

ARTIK BİTİRİN BU YOLLARI, ESNAF MAĞDUR

Yüksekova Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç ise,’’Yüksekova Cengiz Topel Caddesinde yaşanan yol yapım çalışmalarındaki sıkıntıları hepimiz görüyoruz. Bu yol geç kalması nedeniyle girişimlerde bulunmuştuk. İhalenin ve yer teslimatının geç yapıldığını alakalı bilgi aktarmıştık. Bununla beraber yollara başlandı. Bir aydan fazladır bu yol çalışmaları vardır. Yaşan sıkıyla esnafımızın, vatandaşımızın bitme noktasına geldiğini söyleyebiliriz. Esnafımız zor durumda. Özellikle karayollarında talebimiz. Bunu ciddiye alıp hızlandırmasını ve bitirmesini istiyoruz. Artık esnaflarımızın bu mağduriyetleri ortadan kalksın. Merkezin can damarı yani Cengiz Topel Caddesinin köprü civarı çalışma alanında toplam 300’ yakın esnafımız bulunmaktadır. Bu esnaflar için hayat durma noktasında. Pandemiden kaynaklı zaten çalışmadılar, şimdi de yol çalışmalarından dolayı çalışmıyorlar. Artık bunları bitirelim esnafın mağduriyetini ortadan kaldıralım bitsin’’Şeklinde konuştu

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2021, 03:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER