Yüksekova'nın İran ve Irak Sınır köylerinde seracılık faaliyetleri için inceleme yapıldı

 Hakkari’nin Yüksekova ilçesinin sınır köylerinde seracılığın geliştirilmesi için yerinde inceleme yapıldı.

METİN TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Yüksekova ilçesinin sınır köylerinde seracılığın geliştirilmesi için yerinde inceleme yapıldı.

Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Hakkari İl Koordinatörü Oğuz Görür, Irak sınırında bulunan Dağlıca bölgesiyle İran’a komşu Esendere beldesinde seracılık faaliyetlerinin geliştirilmesi için incelemelerde bulunarak, köy sakinlerinden bilgi aldılar.

 Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit, bölgenin seracılık için uygun olduğunu belirterek, “Doski Vadisi ve Dağlıca bölgesindeki köylerde genelde meyvecilik, sebzecilik ve arıcılık yapılıyor. Bölge seracılık için de çok uygun. Biz de DAKA ve müdürlük olarak bölgeye uygun hangi projeler yapılabilir diye yerinde bir saha çalışması yaptık. Muhtarlarımızın ve üreticilerimizin de fikirlerini dinledik. Bölgenin genel potansiyeli ile ilgili bir analiz yaptık. İnşallah bölgemize seraları kazandıracağız” dedi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Hakkari İl koordinatörü Oğuz Görür, ‘’Biz özellikle sınır bölgelerinde bulunan dağlık, ulaşılması zor Dağlıca, Yeşiltaş gibi köyleri yerinde ziyaret ettik. Bu köylerin ekonomik potansiyeli nelerdir neler yapabiliriz üzerine bir keşif, bir gözlem ve ilgili kesimlerle bilgi alıyoruz. Meyve, sebze bakımında zengin gözüküyor. Burada Nar, Armut, Elma, Üzüm yetişiyor. Bu bölgeler aslında sıcak bölgelere yakın olduğu için kışı sert geçmiyor. Buralara ulaşım zor olduğu için buralara yeterince hizmet gelmemiş durumda. Bizde Yüksekova ilçe Tarım müdürümüzle bu potansiyeli değerlendirip önümüzdeki dönemde iş birliği içesinde neler yapabiliriz çalışmalarını yapacağız. Bizde muhtarın eşliğinde bu bölgeleri gezip notlarımız alıyoruz. Burada seracılık, meyvecilik ve küçükbaş hayvan potansiyeli yüksektir. Daha da geliştirilmeli bunları. Burada madencilik potansiyeli de yüksek gözüküyor ama hala yapılmış durum yok sanırım madenle ilgili. İnşallah bölgeye güzel takınlar sunacaktır bu faaliyetler’’ İfadelerini kullandı.

Bölgeyi ziyaret eden Görür ve Yiğit’e, Dağlıca Köyü Muhtarı Reşit Katırcı, Yeşiltaş Köyü Muhtarı Haşim Kartal ve Pınargözü Köyü Muhtarı Sabri Sudaş da eşlik etti.

i8.JPG

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2022, 00:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER