Yüksekovalı Dağcılardan 4 bin Rakımda Doğa Yürüyüşü

METİN TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Yüksekova ilçesinde faaliyetler yürütülen Yüksekova Ekoloji dağcılık ve Spor kulübü derneği üyeleriyle beraber 4 bin rakım civarındaki Cilo dağlarında doğa yürüyüşü gerçekleştirdiler.

Her hafta olduğu gibi, Yüksekova Ekoloji dağcılık ve Spor kulübü derneği üyeleriyle Hakkâri ve ilçelerinin doğa güzelliklerini görmek ve tanıtmak için bölgenin çoğu noktasını gezmeye çabalıyorlar.

Bu hafta da bir araya gelen Yüksekova Ekoloji Dağcılık ve Spor Kulübü Derneği üyeleriyle ile doğal güzellikleriyle nam salan Cilo Dağı’na giderek doğa yürüyüşünü yaptılar.

Rehber İskender Kahraman öncülüğündeki 20 kişilik grup olan Yüksekova Ekoloji Dağcılık ve Spor Kulübü Derneği üyeleri ve doğasever, Cilo Dağlarının ve Reşko mıntıkasına yakın yere kadar doğa yürüyüşü yaparak günün keyfini çıkarttılar.

Yüksekova ilçesi sınırları içerisinde olan ve Türkiye’nin 2. yüksek dağı olma özelliğine sahip olan ve 4 bin 136 rakımdaki Cilo dağı, dağcıların yürüyüş ve tırmanış için tercih ettiği en önemli yerlerden biridir.

Cilo Dağlarının zirvelerinde, vadi ve şelalelerinde güzel manzaraları ölümsüzleştirmek için dağcılar bol bol fotoğraf çekmeyi de ihmal etmediler.

Hakkâri bölgesinin tüm güzelliklerini her hafta gezip tanıtmaya, korumaya çalıştıklarını söyleyen Türkiye Dağcılık Federasyonu Rehberi  (Hakkâri Mihmandarı) İskender Kahraman ’’Arkadaşlarla bu hafta doğa yürüyüşü yapmak için Yüksekova’nın Cilo mıntıkasını gezdik. Cilo Dağları veya havzası sadece faunası, florası, manzaraları, şelaleleriyle değil; tarihi mirası ve eski yaşam alanlarıyla da eşsiz bir alandır. Cilo havzasında tarih ve efsaneler, ekolojik çeşitlilik, doğa hepsi bir arada. Bu özellikler ve güzellikleriyle Cilo, doğaseverler ve dağcılar için vazgeçilmezdir. Bu bölgede şelaleler, binlerce yıllık buzullar, göller ve tarihi yerler yer alıyor. Biz de bu güzellikleri (doğallığının korunması şartıyla) turizme kazandırmak için gezerek, insanlara tanıtarak doğa yürüyüşü gerçekleştiriyoruz. Yazın en sıcak günlerini yaşarken Cilo Dağlarında hala kar duruyor. Bu da bizim bölgeye has bir doğa özelliği.  Cilo, bölge insanı için tarihsel olarak yaylacılığın merkezlerinden biridir. Bölge, endemik bitkiler konusunda çok zengin bir yer. Cilo bölgesi neredeyse uzağındaki iki yüz kilometrelik bölgeyi dahi suyuyla besliyor. Ben dünyanın birçok yerini gördüm ama burası kadar güzel ve özel bir yere rastlamadım. Genel olarak başka dağlara, yerlere giden dağcılar, doğaseverler ikinci defa oralara gitmek istemiyor. Fakat onlarca defa Cilo bölgesine gidilse bile, dağcılar, doğaseverler tekrar Cilo’yu görmek istiyor. Burası turizme açılsın ama talan edilecekse veya buralar çöplere teslim edilecekse hayır diyoruz. Burası doğal haliyle kalsın, çünkü burası dünyanın en güzel ve eşsiz yerlerinden biri. Biz de burayı dünyaya daha fazla tanıtacağız, bölge insanına fayda getirmesi için turizme kazandıracağız fakat buraları koruyarak, insanları bilinçlendirerek, talan edilmesine, kirletilmesine, betonlaştırılmasına engel olmaya çalışarak.  Yüksekova’nın güneyinde 200 milyondan fazla Arap nüfusu, doğusunda 100 milyondan fazla Fars nüfusu var. Öte yandan Avrupa... Umarım yakın gelecekte Yüksekova bölgenin turizm merkezi olacak. Biz de şimdiye kadar olduğu gibi, bölgemizi tanıtmaya devam edeceğiz. Son olarak, ziyaretçilere, doğaseverlere çağrıda bulunan İskender Kahraman, ‘Lütfen çöplerinizi burada bırakmayınız. Burada doğaya saygılı olunuz’’dedi.

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2021, 01:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER