Yüksekovalı Diyetisyen Babalitaş: Anoreksiya Nervoza Ergenlik Döneminde Daha Sık Rastlanır

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Beslenme ve Diyet Uzmanı Beritan Babalitaş, mükemmeliyetçilik, eleştirilere karşı aşırı duyarlı olma gibi kişisel özelliklerde etkilerle yeme bozukluğu olan Anoreksiya Nervoza hakkında bilgi verdi.

METİN TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Yüksekova’da Beslenme ve Diyet Uzmanı Beritan Babalitaş, mükemmeliyetçilik, eleştirilere karşı aşırı duyarlı olma gibi kişisel özelliklerde etkilerle yeme bozukluğu olan Anoreksiya Nervoza hakkında bilgi verdi.

Yüksekova'da Beslenme ve Diyet Uzmanı Babalitaş, “Anoreksiya nervoza, enerji alımının kısıtlanmasına bağlı düşük vücut ağırlığı, kilo alma korkusu ve beden imajı bozukluğu ile karakterize mental bozukluktur.

Anoreksik bireyler aşırı zayıf olmalarına rağmen kilo almaya karşı büyük korkuları vardır ve bu nedenle kendileri için belirledikleri en düşük vücut ağırlığına ulaşmak amacıyla birtakım davranışlar sergilemektelerdir. Bu davranışlar anoreksiya nervozanın iki alt tipini oluşturmaktadır.

Kısıtlayıcı tür; sıkı diyet veya aşırı egzersiz yaparak ağırlık kaybetmeyi tanımlamaktadır.

Tıkınırcasına yeme/çıkarma türü; diyet ve egzersizin yanı sıra, sürekli yapılan arındırma davranışları (kusturma, lavman, laksatif veya diüretik ilaç kullanımı) ile ağırlık kaybetmeyi tanımlamaktadır.

“Anoreksiya Nervoza Ergenlik Döneminde Daha Sık Rastlanır”

Hastalığın nadiren erişkinlik çağında görüldüğünü sıklıkla ergenlik cağında rastlanıldığını belirten babalitaş, “Birey genellikle kendini çok kilolu görüp zayıflama isteği ile kısıtlayıcı diyetler yapar. Öncelikle iştah kontrol edilebilirken daha sonra yoğun iştah kaybı ve aşırı zayıflama yaşanır.

Ayrıca anoreksiya yoğun psikolojik sorun yaşayanlarda da görülebileceğini, diyet yapma, kilo verme takıntısı olmayan insanlarda dahi çok problemli bir hayat yaşama evrelerinde yeme bozukluğu söz konusu olduğunu belirtti.

“Hastalığın tanısını belli ölçütleri var”

“Hastalığın tanısının önemine deyinen Babalitaş, tanı ölçütlerini şöyle sıraladı: Yaşları ve boyları için ideal kabul edilen minimum kiloya veya daha fazlasına sahip olmayı reddetme İdeal ağırlığın altında kiloya sahip olmasına rağmen kilo almaktan veya fazla kilolu olmaktan aşırı korku veya endişe duyma, bireyin ideal vücut ağırlığı ve dış görünüşünden rahatsız olması (örneğin; anoreksik kişinin zayıf olmasına rağmen aynada kendini kilolu görmesi)’’ şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 04 Nisan 2023, 13:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER