Yüksekovalılar Kuruyan Urmiye Tuz Gölünü Gezdi

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinden 15 kişilik grup STIGIA Turizm düzenlediği turla, İran'ın Urmiye kentinde yer alan ve küresel ısınmadan dolayı su kaybı yaşayan Urmiye Gölü'nde yürüyerek fotoğrafladılar.

METİN TEK - YÜKSEKOVA GÜNCEL

Yüksekova ilçesinden 15 kişilik grup STIGIA Turizm düzenlediği turla, İran'ın Urmiye kentinde yer alan ve küresel ısınmadan dolayı su kaybı yaşayan Urmiye Gölü'nde yürüyerek fotoğrafladılar.

İran'daki Urmiye Gölü, küresel ısınma sebebiyle kuruyarak tuz çölüne dönüştü. Bir zamanlar feribotlarla turistlerin gezdirildiği Urmiye Gölü, kuraklığın etkisiyle kurudu.

1990'lı yıllarda 5 bin 400 kilometrekarelik genişliğe sahip Urmiye Gölü, Orta Doğu'nun en büyük, dünyanın ise sayılı tuz göllerinden biri olarak bilinirken 2013 yılında kurumaya başladı.

Sonraki yıllarda atılan adımlarla göl genişlemeye başlasa da ülkenin genelini etkileyen kuraklık nedeniyle yeniden kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

STIGIA Turizm VE YEKDASDER'İN işbirliğiyle Yüksekova'da 15 kişilik grup tuz çölüne dönüşen Urmiye Gölü'nün içinde gezerek o anları fotoğrafladılar.

''BİR İLK; YÜKSEKOVA'DA YURTDIŞINA TUR DÜZENLENLEDİK''

STIGIA Turizm sahibi Mehdi Gözey, ''Biz yıllardır Yüksekova'da Turizmin en iyisini bölgeye sunmak için çalışıyoruz. Ve ilkkez Yüksekova'da bir tur düzenledik İran'a. 15 kişilik grupla farklı şehirlerde yer alan tarihi alanları gezdik. İnşallah bundan sonrada da aynı şekilde bu turlarımız devam edecek. Bizleri tercih eden herkese teşekkür ediyoruz'' dedi.

''BU TURLARIMIZ DEVAM EDECEKTİR''

Yüksekova Ekoloji Dağcılık ve Spor Kulübü Derneği Başkan Yardımcısı Hakan Zanyar Aykut, "Bugün STIGIA Turizm öncülüğünde Urmiye geldik ve şuan Urmiye Gölü'ndeyiz. 15 kişilik bir ekip birlikte yaptığımız tur neticesinde yakın komşu ülkeleri geziyoruz. Evet şuan Urmiye Gölü ne yazık ki yüzde 90 kurumuş durumda. Buda bölgedeki yaşayan canlıları ve doğa seleksiyonunu bozmaktadır. Urmiye Gölü Dünyanın en büyük ikinci tuz gölüdür. Arkamda gördüğünüz her yer bembeyaz olmuş, yani tuz olmuş. Tabi bu da Urmiye Gölü çevresinde irili ufaklı 30 yakın baraj yapılmış oda su göle ulaşmamasına neden olmuş. Tabi iklimsel boyutlar etkilidir. Bölgeye eskiye oranla yağmur yağmıyor. Artık bu gölün kurumasına neden olmuştur. Üzücü bir durum insanoğlu kendi doğasını kendi elleriyle bozuyor. Ekolojik yaşam dengeleri bozulmasına neden oluyor. Eskiden yüzmesi bile zor olan gölde şuan içinde geziyoruz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2023, 09:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER