Azerbaycan: Karabağ'da operasyon başlatıldı

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 'Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla terörle mücadele operasyonu başlatıldığını' açıkladı. Rusya ve Ermenistan, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Azerbaycan: Karabağ'da operasyon başlatıldı

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ bölgesinde 'yerel terörle mücadele faaliyetleri' başlattıklarını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu faaliyetlerin amacının 'büyük çaplı provokasyonları bastırmak' ve 'Ermeni güçlerini silahsızlandırıp uzaklaştırmak' olduğu ifade edildi. Bakanlık, Rusya'nın barış gücü komutanlığının ve Türkiye-Rusya İzleme Merkezi liderliğinin durumdan haberdar edildiğini kaydetti. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Azerbaycan Savunma Bakanlığı, açıklamasında, "Önlemler kapsamında, cephe hattındaki pozisyonlar ve Ermenistan silahlı kuvvetleri birimlerinin derin ve uzun vadeli atış noktaları ile savaş araçları ve askeri tesisleri yüksek hassasiyetli silahlarla etkisiz hale getiriliyor" açıklamasında bulundu. Bakanlık, amaçlarının 'Ermenistan silahlı kuvvetleri oluşumlarının silahsızlanıp Azerbaycan topraklarından çekilmesi' ve 'askeri altyapının etkisiz hale getirilmesi' olduğunu bildirdi.

'ANAYASAL YAPIYI YENİDEN TESİS ETMEK AMACIYLA OPERASYON BAŞLATILDI'

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında ayrıca 'Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla terörle mücadele operasyonu başlatıldığı, siviller ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığı, yalnızca meşru askeri hedeflerin yok edildiği' belirtildi.

Karabağ bölgesindeki ayrılıkçılar, Azerbaycan'ın 'terörle mücadele operasyonu' açıklamasının ardından açıklama yaparak Azerbaycan'ın bölgeye bombardıman yaptığını ve Karabağ çevresindeki cephe hattına roketler ve top atışlarıyla hedef aldığını belirtirken, Azerbaycan Savunma Bakanlığı Ermenistan silahlı güçlerinin Azerbaycan ordusunun Ağdam istikametindeki mevzilerini farklı kalibreli silahlarla yoğun ateş altına aldığını kaydetti.

RUSYA VE ERMENİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, konuya ilişkin açıklama yaparak, 'Ermenistan ve Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'da kan dökülmesini durdurmaya' çağırdı.

Karabağ'daki durumun tırmanmasından endişe ettiklerini belirten Zakharova, Rusya'nın barış gücü askerlerinin bölgedeki misyonlarını sürdüreceklerini bildirdi. Zaharova, söz konusu askeri operasyondan dakikalar önce Azerbaycan'ın bölgedeki Rus barış güçlerini uyardığını söyledi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı da bir açıklama yaparak Karabağ'da askeri personellerinin ya da malzeme ve ekipmanlarının olmadığını duyurdu. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Rusya'nın barış gücü askerlerine çağrı yaparak 'Azerbaycan'ın Karabağ'daki askeri faaliyetlerinin' durdurulmasını talep etti.

AZERBAYCAN: LAÇİN ÜZERİNDEN İNSANİ KORİDOR OLUŞTURULDU

AA'nın aktardığına göre, Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki sivil Ermeni nüfusunun tehlikeli bölgeden tahliyesini sağlamak amacıyla Laçin yolu üzerinde ve diğer istikametlerde insani koridor ve kabul noktaları oluşturulduğunu duyurdu.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan ordusunun Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde yürüttüğü 'yerel terörle mücadele tedbirlerinin' devam ettiği belirtildi. Açıklamada, tedbirler kapsamında siviller ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığı, yalnızca meşru askeri hedeflerin yok edildiği ifade edildi. Karabağ'daki sivil Ermenilere, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin askeri tesislerinin bulunduğu mekanlardan uzak durma ve onlara destek olmama çağrısı yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Bununla ilgili olarak mobil SMS servisi aracılığıyla Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinin Ermeni sakinlerine bilgi gönderilmiştir. Aynı zamanda hoparlörlerle halk uyarılmakta ve bilgilendirme broşürleri dağıtılmaktadır. Azerbaycan Cumhuriyeti kanunları ve uluslararası insani hukuk normlarına uygun olarak güvenliği garanti edilen kamu, sosyal, eğitim, sağlık, dini ve diğer tesislerin korunması ve savunması sağlanacaktır.

Kadınlar, çocuklar, yaşlılar, bedensel engelliler ve hastalara gerekli tıbbi ve diğer yardımlar sağlanacak, içme suyu ve yiyecek ihtiyaçları karşılanacaktır. Nüfusun tehlikeli bölgeden tahliyesini sağlamak amacıyla Laçın yolu üzerinde ve diğer istikametlerde insani koridor ve kabul noktaları oluşturulmuştur."

SAVUNMA BAKANI HASANOV, YAŞAR GÜLER İLE GÖRÜŞTÜ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, bir açıklama yaparak, Savunma Bakanı Zakir Hasanov'un Türkiye Savunma Bakanı Yaşar Güler'le görüşerek 'operasyon' hakkında bilgi verdiğini duyurdu. AA'nın aktardığına göre, Savunma Bakanı Güler, görüşmede, 'Türkiye'nin her zamanki gibi bugün de Azerbaycan'ın yanında olduğunu' bildirdi.

AZERBAYCAN 6 KİŞİNİN MAYIN PATLAMASI SONUCU ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLAMIŞTI

Azerbaycan, bugün erken saatlerde yaptığı bir açıklamada, altı vatandaşının, iki farklı olayda 'yasadışı Ermeni silahlı gruplar' tarafından yerleştirildiğini iddia ettiği kara mayınlarının patlaması sonucu hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Buna göre, bir kamyonun içinde bulunan dört içişleri bakanlığı çalışanı bir tünel inşaat alanının yakınlarında patlayan mayın sebebiyle yaşamını yitirmiş, bir diğer mayının da yine bir kamyondaki iki kişinin ölümüne sebep olduğu açıklanmıştı. 

Uluslararası olarak Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınan ve ağırlıklı olarak Ermeni nüfusa sahip olan Karabağ, 1990'lı yıllarda, savaşın ardından Bakü'nün kontrolünden çıkmıştı. Azerbaycan, 2020 yılındaki savaşta bu bölgedeki bazı toprakları geri almıştı. / Duvar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER