İsrail ordusu, Gazze ve Lübnan'a saldırı başlattı

İsrail ordusu, sosyal medya hesabından Gazze'ye saldırı başlattıklarını açıkladı. Gazze'den İsrail'e roketler fırlatıldı. İsrail ordusu Lübnan’a saldırı başlattığını duyurdu.

İsrail ordusu, Gazze ve Lübnan'a saldırı başlattı

İsrail ordusu, Filistin'in Gazze Şeridi'ne ve Lübnan'a saldırı başlattığını açıkladı.

Lübnan'dan İsrail'e atılan füzeler ve havan mermilerinin ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, iki aydır toplanmayan güvenlik kabinesini toplantıya çağırdı.

Toplantının açılışında konuşan Netanyahu, "Düşmanlarımız yanılmasın. Hiçbir iç tartışmamız düşmanlarımıza her zaman her yerde karşılık vermemize engel olmayacak. Hepimiz, istisnasız, bu konuda birlik içindeyiz" dedi.

"Düşmanlarına saldırılarının bedelini ödeteceklerini" belirten Netanyahu, "İsrail halkı, sınandığı zaman bir araya geldiğini, ordusu ve diğer güvenlik birimlerinin ülkesini ve halkını korumak için eylemlerini destekleyeceğini, düşmanlar bir kere daha görecek" diye konuştu.

Netanyahu'nun güvenlik kabinesi toplantısına, Savunma Bakanı Yoav Gallant, Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, İsrail Genel Kurmay Başkanı Herzi Halevi, ordu ve diğer güvenlik birimlerinden üst düzey isimler katıldı.

İsrail basını da İsrail'in Lübnan sınırına yakın bölgeleri ile merkez ve Gazze Şeridi çevresindeki saldırı sığınaklarının açılacağını yazdı.

İSRAİL SALDIRI BAŞLATTI, ORDU GÜNEYDE SİRENLERİN ÇALDIĞINI DUYURDU

Netanhyahu'nun konuşmasının üzerinden yaklaşık 2 saat sonra İsrail ordusu, Gazze'ye saldırı başlattığını duyurdu. İsrail ordusu, bu sabah saatlerinde bir açıklama daha yaparak, "İsrail ordusu şimdi Lübnan’a saldırıyor" dedi.

Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, savaş uçaklarının Gazze'ye bombardıman düzenlediğini ve yoğun patlama sesleri duyduklarını söyledi.

İsrail ordusu, ülkenin güneyinde sirenlerin çaldığı uyarısı yaptı. Sirenlerin saldırıya karşı Gazze'den İsrail'e roketler fırlatılması nedeniyle devreye girdiği öğrenildi.

İsrail'de yayın yapan Jerusalem Post'un haberinde roket sirenlerinin Sderon, Ibim, Nir Am ve Netiv HaAssara kentlerinde çaldığı belirtildi. Haberde adı geçen kentler Gazze yakınlarında bulunuyor.

LÜBNAN SINIRINDA UÇAK SESLERİ

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, açıklamasının ardından Lübnan'ın güneyinde İsrail'e ait savaş uçaklarının sesi yoğun bir şekilde duyulmaya başlandığı belirtildi

İsrail'in Lübnan'a olası bir saldırısını takip etmek için başkent Beyrut'tan gelen birçok gazeteci, güneydeki Sur kentinin El-Kalayla beldesinde civarında beklemeye devam ediyor.

Bölgedeki Anadolu Ajansı ekibi, Lübnan'ın güney semalarındaki savaş uçaklarının yoğun hareketliliğini ve seslerini duymaya başladığını aktardı.

LÜBNAN'DAKİ BARIŞ GÜCÜ PERSONELİNE 'SIĞINAKLARA GİDİN' TALİMATI

Lübnan-İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü'nün (UNIFIL), iki ülke sınırında yaşanan gerginliğin sonrasında askeri ve sivil personeline sığınaklara gitme talimatı verdiği belirtildi.

Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine roket atılmasının ardından UNIFIL'den yapılan yazılı açıklamada, yürürlükteki protokole göre, sivil ve askeri UNIFIL personeline üsleri içindeki sığınaklara sığınmaları talimatı verildiği ifade edildi.

Bölgedeki durumun izlendiği, hızlı ve barışçıl bir çözüme ulaşmak için tüm koordinasyon ve iletişim mekanizmalarının kullanıldığı kaydedilen açıklamada, "UNIFIL askerlerinin, görevlerinin başında olduğu ve bu tehlikeli günde ellerinden geleni yaptığı" aktarıldı.

'İSRAİL ORDUSU, ŞİMDİ LÜBNAN'A SALDIRIYOR'

AA'nın aktardığına göre, İsrail ordusu Lübnan’a saldırı başlattığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ordusu şimdi Lübnan’a saldırıyor. Ayrıntıları daha sonra açıklayacağız.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada başka detaya yer verilmedi.

Lübnan-İsrail sınırında görev yapan Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü (UNIFIL) de İsrail ve Lübnan gerginliğine ilişkin her iki ülkenin de savaş istemediklerini açıkladı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen UNIFIL Komutanı Aroldo Lazaro'nun her iki ülkenin yetkilileriyle görüşmesi neticesinde, "İsrail ve Lübnan savaş istemediklerini söyledi" ifadesini kullandı. Açıklamada ayrıca, "Son 24 saatteki eylemler tehlikeli ve ciddi gerilim riski taşıyor. Tüm taraflara Mavi Hat boyunca tüm eylemlerini durdurması çağrısı yapıyoruz" denildi./ Duvar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER