Netanyahu: Gazze'de sivil ölümleri en aza indirmekte başarısız olduk

İsrail Başbakanı Netanyahu, çatışmaların ardından Gazze'deki güvenliğe ilişkin soruya, 'Filistinlilerin yeni bir sivil yönetime ihtiyacı olduğu' yanıtını verdi.

Netanyahu: Gazze'de sivil ölümleri en aza indirmekte başarısız olduk

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 7 Ekim'den bu yana devam eden İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Netanyahu, İsrail'in kara harekatı yürüttüğü Gazze'de 'Hamas'a karşı savaş devam ederken sivillerin zarar görmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını, kaçmaları için broşürler de attıklarını ama sivil ölümleri en aza indirme girişimlerinde başarılı olamadıklarını' savundu.

'BROŞÜRLER GÖNDERİYORUZ, TELEFONLARINDAN ARIYORUZ...'

Reuters'ın aktardığına göre, ABD'nin CBS kanalına konuşan İsrail Başbakanı'na İsrail'in Gazze'de binlerce Filistinliyi öldürmesinin 'yeni nesil bir nefret' yaratıp yaratmayacağı sorusu yöneltildi. Netanyahu, soruyu şöyle yanıtladı:

"Bütün sivil ölümleri bir trajedidir. (Sivil ölümlerimizin) olmaması da gerekiyor çünkü Hamas onları tehlikeye atmak için her şeyi yaparken biz sivillerin zarar görmemesi için her şeyi yapıyoruz. Yani, onlara broşürler gönderiyoruz, cep telefonlarından arıyoruz ve '(Bölgeyi) terk edin' diyoruz. Pek çoğu da ayrılmış durumda."

'MAALESEF BAŞARILI DEĞİLİZ'

İsrail'in askeri operasyonunun amacının Hamas'ı yok etmek olduğunu söyleyen Netanyahu, "Söyleyebileceğim bir diğer şey, işi en az sayıda sivil ölümle bitirmeye çalışıyoruz. Yapmaya çalıştığımız bu: Minimum sivil ölümü. Ama maalesef (bunda) başarılı değiliz."

'FİLİSTİNLİLERİN FARKLI BİR SİVİL YÖNETİME İHTİYACI VAR'

Almanya'ya bağlantılı bir durumla paralellik içinde bir konudan bahsetmek istediğini söyleyen İsrail Başbakanı'nın sözünü keserek kendisine Gazze'nin savaş sonrası güvenliği ile ilgili soru yönelten CBS sunucusu Norah O'Donnell'ın sorusuna yanıt veren Netanyahu, 'Filistinlileri Hamas'tan özgürleştirmenin onlara gerçek bir gelecek vereceğini' savundu. O'Donnell, bunun aynı zamanda iki devletli çözümle ilerlemek anlamına mı geleceğini sorması üzerine Netanyahu, 'Filistinlilerin bir liderlik değişimine ihtiyacı olduğunu' söyledi.

"Filistinlilere kendi kendilerini yönetmeleri için tüm güçleri verin diyorum ama bu güçlerden hiçbiri İsrail'i tehdit etmesin" diyen Netanyahu, "Bu sadece Gazze'nin silahsızlandırılmasından emin olmak anlamına gelmiyor aynı zamanda Gazze'deki radikalleşmenin sona ermesi anlamına geliyor. Bana sorarsanız bugün Filistinlilere sunulandan farklı bir sivil liderliğe ihtiyaçları var" ifadelerini kullandı.

42 GÜNDE 11 BİN 500 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim Cumartesi sabahı İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' isimli kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı ve kara harekatı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığı duyuruldu. Gazze Şeridi içerisindeki çatışmalarda da 51 İsrail askeri öldürüldü. İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli rehine bulunuyor.

Gazze’deki hükümete, göre 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 4 bin 710’u çocuk ve 3 bin 160’ı kadın olmak üzere 11 bin 500 kişi öldürüldü. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 197 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 74 Hizbullah mensubu ve altı İsrail askeri öldü. (DUVAR)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER