Kışanak: Vicdanları yaralayacak bir karar

Pervari'de yaşamını yitirmiş PKK'liler için Herekol Dağı eteklerinde yapılan anıt mezarlığa bugün yapılması planlanan kitlesel ziyaretin Valilikçe yasaklanması üzerine,12 HPG'liye ait mezarların bulunduğu Doğan mahallesindeki Şeyh Musa Mezarlığı ziyaret edildi.

Kışanak: Vicdanları yaralayacak bir karar
 Ziyarette yer alan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, yasaklama kararına "Yakınlarını rahmet ile anma hakkı ne yazık ki bu memlekette, hala hükümetin, valinin engelline takılıyor. Vicdanları yaralayacak bir karar" sözleriyle tepki gösterdi.

Siirt'in Pervari ilçesinde bulunan Herekol Dağı eteklerinde yer alan Çemê Karê Yaylası'nda çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren PKK'liler için yapılan anıt mezarlığın, bugün kitlesel bir törenle açılışının yapılması planlanıyordu. Fakat Siirt Valiliği'nin yasaklama kararına rağmen, dün gece HPG'liler ve HPG'li aileleri tarafından anıt mezarlık askeri bir törenle ziyarete açıldı. Valiliğin engeli üzerine Çemê Karê Yaylası'nda bulunan anıt mezara gidilememsi üzerine, yine 2010 yılında Herekol Dağı'nda çıkan bir çatışmada yaşamını yitiren 12 HPG'liye ait mezarların bulunduğu Doğan mahallesindeki Şeyh Musa Mezarlığı'na ziyaret gerçekleştirildi. 

Gerçekleştirilecek ziyarete katılmak üzere Siirt'e gelen BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP İl Örgütü binası önünde aralarında BDP İl Eş Başkanı Mehmet Ata İnan, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Kurtalan Belediye Başkanı Necat Yılmaz, Eruh Belediye Başkanı Melih Okatay, HDP İl Eş Başkanı Yılmaz Çınar, BDP Kurtalan, Eruh, Şirvan, Baykan ilçe ve belde yöneticileri, Barış Anneleri İnisiyatifi, İHD, TUHAD-DER, MKM, MEYADER, il genel ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu yüzlerce yurttaş tarafından karşılandı. Ardından da Şeyh Musa Mezarlığı'na doğru "Şehit namirin", "Bijî serok Apo" sloganları eşliğinde yürüyüşe geçildi.

'Yakınlarını anma hakkı, hala hükümetin, valinin engelline takılıyor'

Mezarlık ziyaretinde BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak bir konuşma yaptı. Binlerce gencin bir halkın kimlik, dil ve var olma mücadelesi nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten Kışanak, bugün gelinen aşamada, Kürt sorununun konuşarak çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Kışanak, "Şimdiye kadar inkar asimilasyon ve imha politikalarına karşı direndiğimiz gibi, bugünde büyük bir özveri, emek ve çaba ile müzakere sürecini ilerletmeye çalıştık. Böyle bir günde insanların en doğal, vicdani ve ahlaki olaraktan saygı gösterilmesi gereken mezarlıkları ziyaret etme, sevdiklerini, yakınlarını rahmet ile anma hakkı ne yazık ki bu memlekette, hala hükümetin, valinin engelline takılıyor. Bu hiçbir vicdanın kabul etmeyeceği vicdanları yaralayacak bir karardır. Yaralar kanattıkça daha büyük sorunlar daha büyük problemler yaratılıyor" dedi. 

'Yasağa rağmen engeller aşıldı'

Pervari'deki mezralıkta bulunan sevdiklerinin, yakınlarının mezarlarını kitlesel olarak ziyaret arzusunda olan aileler adına Valiliğin yasaklama kararını kınadıklarını ifade eden Kışanak, Pervari'de çok sayıda yurttaşların kendi imkânları ölçüsünde bütün engellemeleri aşarak mezarlık ziyaretini yaptığını söyledi. Önümüzdeki süreçte artık bir tek insanın dahi yaşamını yitirmemesi için, bir tek canın dahi toprağa düşmemesi için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını dile getiren Kışanak, "Çözümün karşısına çözümsüzlüğü çıkarmak isteyenlerin ı karşısına tüm toplumun yekvücut ve tüm Türkiye hakları olarak dikilmesi gerekiyor. Bir daha çatışma ortamına, savaşa fırsat verecek zemin sunacak her hangi bir politikayı hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz. Kürt halkı ve tüm Türkiye halkları olarak savaş, imha, baskı, inkâr politikalarının karşısında olacağız" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşma ardından Kışanak ve berberindekiler mezarlıkta bulunan HPG'lilere ait mezarlıklarını ziyaret ederek dualar etti.DİHA

Güncelleme Tarihi: 10 Ağustos 2013, 23:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER