Azadiya Welat’ın iki çalışanı tutuklandı

Azadiya Welat merkez bürosuna yapılan baskında gözaltına alınan 11 gazete çalışanından 9’u serbest bırakılırken, iki çalışan “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

Azadiya Welat’ın iki çalışanı tutuklandı
Günlük Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat’ın Diyarbakır dağıtım bürosuna 28 Ağustos’ta yapılan baskında gözaltına alınan ve emniyetteki işlemlerin ardından Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edilen 11 1 gazete çalışanından 9’u serbest bırakılırken, ikisi tutuklandı.

11 gazete çalışanından Arap Turan ve Ferit Toprak “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

Adli kontrol ile serbest bırakılan Mecrum Tekol ise, Siirt’te yürütülen soruşturma gerekçe gösterilerek tekrar gözaltına alındı. Tekol, soruşturma dosyası kapsamında Siirt’e götürülecek.

Gazete çalışanlarının gözaltına alınıp tutuklanmasına tepki gösteren Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) Eş Başkanı Hakkı Botan, Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı.

ÖGC’den tepki

Türkiye’de herkes tarafından bilinen ve adresi belli olan Azadiya Welat gazetesine bir ihbar gerekçe gösterilerek baskın yapılmasının kabul edilebilir olmadığını belirterek, “Özgür basın ve ÖGC olarak özgür basına yapılan bu saldırıları hiçbir şekilde kabul etmiyor ve kınıyoruz. Derhal bu 3 arkadaşımızın da serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.İmc

Ne olmuştu?

28 Ağustos’ta Azadiya Welat gazetesinin Diyarbakır Merkez Bağlar ilçesinde bulunan gazetenin merkez dağıtım bürosuna baskın düzenleyen polis, biri çocuk 27 kişiyi gözaltına almıştı.

Yasemin Sayın, Hayat Yılmaz, Ahmet Kızılay, Arap Turan, Berxwedan Tulpar, Sürreya Dal, Zeynep İzgi, İbrahim Bayram, Engin Özelçi, Ahmet Boltan, Ceylan İpek, Mehmet Emin Kaya, Ziyan Karahan, Veysi Altın,Ercan Yeltaş, Azime Tarhan, Serdal Polat, Cengiz Aslan, Ferit Toprak, Mehmet Hüseyin Şahin, Mehmet Aydın, Pusat Bulut ve Mehmet Emin Akgün gözaltına alınmıştı.

Baskın esnasında büroda misafir olarak bulunan Vesile Tulpar, Bahar Haram, Mecrum Tekol ve A.K. adlı çocuk da gözaltına alınmıştı.

İki kişi gözaltı işlemleri yapılmadan serbest bırakılmış, A. K. adlı çocuk ise 30 Ağustos’ta savcılıkça serbest bırakılmıştı.

24 gazete dağıtımcısının 13’ü 2 Eylül’de emniyetteki ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.

Güncelleme Tarihi: 06 Eylül 2016, 12:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER