Belediyenin Şirket Personellerinden Asgari Ücret İyileştirme Talebi

Yüksekova Belediyesi'nde çalışan personellerin ücret iyileştirme talebini dile getiren HAK-İŞ Van İl Başkanı Fatih Akdeniz, "Yüksekova emekçilerinin her ay 3 bin TL’den fazla maddi kayıpları söz konusudur" dedi.

YÜKSEKOVA GÜNCEL - HABER MERKEZİ

Yüksekova Belediyesi'nde çalışan personellerin ücret iyileştirme talebini dile getiren HAK-İŞ Van İl Başkanı Fatih Akdeniz, "Yüksekova emekçilerinin her ay 3 bin TL’den fazla maddi kayıpları söz konusudur" dedi.

Yüksekova Belediyesi'nde çalışan personeller, ücret ve sosyal haklarda iyileştirme talebinde bulundu. Personellerin talebi basın açıklaması ile duyuruldu. HAK-İŞ / HİZMET İŞ bürosunda yapılan basın açıklamasına HAK-İŞ Van İl Başkanı / HİZMET İş Şube Başkanı Fatih Akdeniz ve belediye personelleri katıldı. 

Basın açıklamasını Başkan Akdeniz okudu. 

HİZMET-İŞ Sendikası olarak Yüksekova Belediyesi'nde çalışan üyelerinin ücret ve sosyal haklarını iyileştirme yönündeki gayretlerinin sonuçsuz bırakıldığını belirten Başkan Akdeniz, "Belediye Başkan Vekili Yüksek Hakem Kurulu kararını yok saymakta ve üyelerimize günümüz geçim koşullarının altında bir sefalet ücretini layık görmektedir.  Önce pandemi süreci, ardından ‘Asrın Felaketi’ olarak adlandırılan depremlerin ekonomik etkileri nedeniyle, Türkiye olarak zor günlerden geçtiğimiz şu günlerde; devletimiz ve milletimiz için insanüstü gayretle çalışan kahraman belediye emekçilerine, belediye başkan vekilinin reva gördüğü açlık ücretinin kabul edilmesi mümkün değildir" dedi.

"EMEKÇİLERİN 3 BİN TL'DEN FAZLA MADDİ KAYIPLARI SÖZ KONUSU"

Türkiye’nin pek çok belediyesinde işçilerin ücretlerinde kayda değer oranlarda artış göründüğünü kaydeden Başkan Akdeniz, "Yüksekova Belediye Başkan Vekili’nin bağıtlanmış sözleşmeyi dahi uygulamaması ve ısrarla asgari ücretten daha düşük ücret verme konusundaki ısrarcı tavrı kabul edilemez. Tüm uzlaşma ve müzakere taleplerimize rağmen Yüksekova işçilerinin haklı taleplerini görmezden gelerek diyalog kapısının belediye başkan vekili tarafından kapatılması sonucunda basın açıklaması yapma zaruretimiz doğmuştur. Yüksek Hakem Kurulu’nda kararlaştırılan ve uygulanmayan toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre, Yüksekova emekçilerinin her ay 3 bin TL’den fazla maddi kayıpları söz konusudur" ifadelerini kullandı. 

Başkan Akdeniz sözlerini şöyle sürdürdü: "Halbuki; sendikamızın taraf olduğu tüm işyerlerinde mevcut haliyle asgari ücretin çok üstünde olan ücretlere dahi ek protokollerle iyileştirme yapılırken, Yüksekova’da ter döken emekçilerin hak ettikleri ücretin de altında maaş almaları büyük bir haksızlıktır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda güvence altına alınmış olan Yüksek Hakem Kurulu kararlarının uygulanmaması da Yüksekova Belediyesi yetkililerince hukukun yok sayılmasıdır. Biz bu anlayışa dur diyoruz. Bu arkadaşlarımız, kamuoyunca taşeron işçiliği olarak bilinen ve Cumhurbaşkanımız tarafından sonlandırılan kölelik sistemi döneminde de çok düşük ücretlerle çalıştılar. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu iradeyle, belediyelerde sefalet ücretlerine son verilmesine rağmen yetkili kişilerce Yüksekova emekçilerinin tekrardan sefalet ücretlerine mahkum edilmeye çalışılması, büyük bir garabettir."

"TEK İSTEĞİMİZ İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR ÜCRET"

Yüksekova’da ter döken emekçilerin hukusuzca, haksızca, bir kişinin inadı sonucunda daha fazla mağdur edilmemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Akdeniz, "Bir emek hareketi olarak tek isteğimiz, varlık sebebimiz olan işçilerimizin hak etmiş oldukları insan onuruna yakışan bir ücretle Yüksekova’da da yaşayabilmeleridir. Fazlaca bir talebimiz yoktur. Yalnızca hakkımız olan ve Yüksek Hakem Kurulu tarafından verilen haklarımızın iade edilmesini istiyoruz. Tarihi boyunca emekten yana, onurlu sendikal mücadelesini sürdüren HİZMET-İŞ Sendikası olarak, Yüksekova Belediye Başkan Vekili Sayın Cimşit’i emekten ve emekçiden yana tavır almaya davet ediyoruz. Aksi takdirde; Hukuka aykırı olarak, Yüksekova Belediyesi Personel A.Ş. işçilerinin asgari ücretten daha düşük yevmiye ile çalıştırılmasına ve Yüksek Hakem Kurulu kararlarının uygulanmamasına neden olan sorumlu yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı, bu mücadele kapsamında tüm demokratik haklarımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz. Hizmet-İş Sendikası 46 yıldır olduğu gibi sonuç ne olursa olsun sonuna kadar üyelerinin yanındadır" dedi. 

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2024, 07:50
YORUM EKLE
YORUMLAR
PERSONEL
PERSONEL - 3 ay Önce

SALİH KAVAL 'A OYNANAN OYUNA, ÇOLUK ÇOCUĞUNUN EKMEĞİNİ ARDI EDEN YUMAN GEREK SENDİKA GEREK PERSONELLER, SİZDE AYNISINI YAŞARSINIZ..

SIRADAKİ HABER