MHP Gençlere Ne Vaadediyor?

MHP seçim beyannamesinde “Geleceğimizin teminatı olan gençlik” olarak tanımlanan gençlere eğitimden evliliğe kredi imkanları vaatler arasında yer aldı.

MHP Gençlere Ne Vaadediyor?

 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 256 sayfalık seçim beyannamesindegençlere beş sayfa ayırdı.

MHP beyannamesinde“Evlenen gençlere 10 bin TL, faizsiz ve 2 yıl vadeli evlilik kredisi”, “Her öğrenciye 10 bin liraya kadar yükseköğrenim kuponu” gibi vaatler yer aldı. “Milli değerlerle donatılmış gençlik” hedeflerine yer verildi.

“Geleceğimizin teminatı olan gençlik” tanımlamasının yer aldığı MHP beyannamesindegençler ile ilgili öne çıkan maddeler şöyle:

Üniversitelilerin kararlara katılımı

Üniversite öğrencilerinin karar alma mekanizmalarına katılmasıyla ilgili talepler özellikle İstanbul Üniversitesi’ndeki rektörlük seçimleri sürecinde gündemdeydi.

MHP beyannamesindebu konuya değindi:

* Üniversite öğrencilerinin kendileri ile ilgili kararlara katılımını sağlayacak platformlar oluşturulması ve okul yönetimi, öğretim elemanı ve öğrenci arasındaki diyalogu sağlayacak verimli mekanizmalar geliştirilecektir.

* Gençler, ilköğretim ve orta öğretim kademesindeki yönlendirme çerçevesinde ve yetenekleri ölçüsünde istedikleri bölümde yükseköğretime devam etme imkanına kavuşturulacaklardır.

10 bin liraya dek kupon

Krediler öğrenim süresince öğrencilere katkı sağlasa da işe başladıklarında kendilerini devlete yüklü miktarda borçlu bulmalarına yol açıyor. Burslara her yıl zam yapılsa da bu miktarlar öğrencilerin asgari ihtiyaçlarını karşılamıyor; ay sonuna borçla girmesine engel olamıyor.

MHP, kredi yerine “kupon” kelimesini kullandı, faizsiz notu düştü:

* Her öğrenciye öğrenim süresince ve başarılı olmak kaydıyla 10 bin liraya kadar yükseköğrenim kuponu verilecek, işe girince faizsiz olarak 4 yılda tahsil edilecektir.

Ayrıca “İşsiz ve geliri olmayan gençler, ailelerinin sağlık sigortasından yararlanacak” maddesi yer aldı.

Evlenen gençlere kredi

Evlenen gençler için açılan ayrı başlıkta da kredi var:

* Evlenecek ihtiyaç sahibi gençlerin evliliklerinin daha başlangıcında ekonomik sıkıntı yaşamamaları için kamu bankaları aracılığıyla 10 bin TL tutarında, 2 yıl vadeli ve faizsiz evlilik kredisi alabilmeleri imkânı sağlanacaktır.

Öğrencilere barınma imkanları

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait yurtlar, karma yurtların ayrılması, yurtlarda temizlik, beslenme, ücret ile ilgili şikayetlerle gündeme gelirken, özel yurtların yüksek ücretleri de öğrencilerin barınma sorununun öncelikli olmasına yol açıyor. Öğrencilerin talebi herkese ücretsiz, cinsiyetsiz, engelsiz yurtlar.

MHP şöyle dedi:

* Orta öğretim ve yükseköğretimde okuyan gençlerin burs ve kredi imkanları geliştirilecek, çağdaş standartlarda barınma imkanları oluşturulacak, hiçbir öğrenci açıkta bırakılmayacak. YURT-KUR’un kapasite ve mevcut fiziki yapıların yetersizliği sorunlarına acil çözüm getirilecek, mevcut yurtların modernizasyonu süratle tamamlanacaktır. Üniversite kayıtları ile aynı anda yurt yerleştirmeleri de yapılacak, talep eden her öğrenciye yurt ya da yurt şartlarıyla barınma imkanı temin edilecek.      Yoksul öğrencilerin kamu yurtlarında öncelikli olarak barınmaları sağlanacak.

* Engelli gençlerin eğitimlerine devam edebilmeleri için fizikî ve sosyal çevrenin oluşturduğu engeller ortadan kaldırılacak.

Milli değerlerle donatılan gençlik

MHP beyannamesindegençlere dair ayrıca şu maddeler yer aldı:

* Diplomalı işsizlik önlenecek ve iş bulma tesadüflere bırakılmayacak

* Çalışan gençlere mesleki ve teknik eğitim desteği verilecek

* Gençliğin milli değerlerle donatılması sağlanacak

 * Gençler kötü alışkanlıklardan korunacak

* Gençlik merkezleri kurulacak

* Gençliğe idealist rol modeller sunulacak

* Genç girişimci desteği oluşturulacak

 * Yurtdışında yaşayan Türk gençliği için gençlik kampları oluşturulacak. BİANET

Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2015, 15:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER