Türkiye-Irak Sınırında Kara Kışa Meydan Okuyan Lezzet: “Kışlık Üzüm” Gün Yüzüne Çıktı

Türkiye-Irak Sınırında Kara Kışa Meydan Okuyan Lezzet: “Kışlık Üzüm” Gün Yüzüne Çıktı

ESAD TEK - MERVAN TEKİN - YÜKSEKOVA GÜNCEL - ÖZEL

Şemdinli ilçesine bağlı Aktütün (Bêzelê) bölgesinde, yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuklara rağmen, sadece yazın tüketilmesiyle bilinen üzüm, kar altından özel bir yöntemle çıkarılarak kış sofralarının vazgeçilmezi oldu.

“Kar Altında Başlayan Zorlu Hasat”

Türkiye ile Irak sınırında yer alan Şemdinli’nin Aktütün bölgesinde, kar ve soğuk havaların hakim olmasına rağmen, bölgeye has olduğu belirtilen "Kışlık Üzüm" salkımları yoğun bir mesai harcanarak gün yüzüne çıkarıldı. 

Hakkari ve çevresindeki diğer yerlerde üzüm hasadı erken biterken, Aktütün’de bu özel üzümler kış boyunca muhafaza ediliyor.

“Muhafaza Yöntemi Atalar Mirası”

Köy Muhtarı Cafer Gezer, bu kışlık üzümlerin sadece Aktütün bölgesine özgü olduğunu belirtti. 

Köy halkı, bu eşsiz lezzeti korumak için kendilerine has bir yöntem uyguluyor: Üzüm salkımları, evlerinin önünde özel olarak kurulan demir sarkımlarda kış boyunca muhafaza ediliyor. 

Kar yağışının başlamasıyla birlikte Muhtar Gezer ve köy sakinleri, kar altında kalan üzüm salkımlarını zorlu bir mesai ile topluyor.

Toplanan üzümler daha sonra kasalara yerleştirilerek kışlık tüketim için evlere taşınıyor.

“Yiyen Bir Daha Yiyor”

Üzümlerin kış boyunca hiç bozulmadan kar altından çıkarıldığını ifade eden Muhtar Cafer Gezer, bu geleneğin atalarından miras kaldığını vurguladı.

Muhtar Cafer Gezer, "Lapa lapa kar yağışının ardından bugün kışlık üzümlerimizin hasadına başladık. Kar altında hepimiz birlikte yoğun bir mesai ile çıkarttık. Verimi bu sene çok güzel, çok iyi. Bu üzüm soğuklara dayanaklı bir üzümdür. Atalarımızdan gelen bir gelenektir. Eskiden meşe ağaçlarının içinde muhafaza ederlerdi. Biz de bu sefer daha farklı şekilde, onlara demirden asmalar yaparak kurumasını sağladık. 10 senedir koruyoruz, hiçbir şekilde bozulmuyor. Kar altında aldıktan sonra kasalara bırakıp eve taşıyoruz. Bununla beraber çevredekilere de ikramda bulunuyoruz. Bu da bizim kışlık üzümler, yiyen bir daha yiyor” İfadelerini kullandı.

Aktütün’ün "Kışlık Üzümü", zorlu kış şartlarına meydan okuyan lezzetiyle bölgenin önemli bir geleneği olarak dikkat çekiyor.

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2025, 21:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER