Avrupa Konseyi, Türkiye'den Kavala için 19 Ocak'a kadar görüş istedi

AİHM kararına rağmen tutuklu olan Osman Kavala davası nedeniyle Türkiye'ye karşı ihlal prosedürü başlatılmasını isteyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'den 19 Ocak'a kadar görüş istedi.

Avrupa Konseyi, Türkiye'den Kavala için 19 Ocak'a kadar görüş istedi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM kararına rağmen tahliye edilmeyen iş insanı Osman Kavala'nın davasıyla ilgili Türkiye'den 19 Ocak'a kadar görüş belirtmesini istedi. Komite dün yaptığı oylamada Türkiye’ye yönelik ihlal sürecinin başlatılmasını talep etmişti.

Türkiye'nin cevabının ardından Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 46. maddesinin kendisine verdiği yetki uyarınca Türkiye'yi toplu bir şekilde AİHM'ye şikayet etmek için ayrı bir karar almak için toplanacak. Bu yönde alınacak kararda da üyelerin üçte ikisinin oyu gerekiyor.

AİHM'nin ihlal yapıldığı yönünde görüş bildirmesi durumunda da Komite, Türkiye'ye karşı alınacak önlemleri değerlendirerek. Bu önlemler arasında Türkiye'nin Konsey üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması da bulunuyor.

Türkiye, Avrupa Konseyi'nin ihlal süreci başlattığı Azerbaycan'dan sonra ikinci ülke oldu. Kararın ardından Dışişleri'nden yapılan açıklamada "Avrupa Konseyi'ni bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyacak bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya davet ediyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.

1 Kasım 2017'den beri tutuklu olan Osman Kavala, AİHM'nin 10 Aralık 2019'daki tahliye kararına rağmen Çarşı Davası ile birleştirilen Gezi Davası kapsamında tutuklu yargılanıyor. 26 Kasım'da görülen ikinci duruşmada da tutukluluğun devamı kararı verilmişti. Davanın üçüncü duruşması 17 Ocak'ta görülecek.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 2 Şubat'ta düzenleyeceği toplantıda Kavala davası nedeniyle ihlal prosedürü başlatılması için AİHM'ye resmen başvuracak. (Duvar)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER