Erciş'te hayvancılık can çekişiyor

Erciş ilçesinde artan saman ve yem fiyatları nedeni ile hayvanlarına bakamayan hayvan besicileri, istedikleri fiyata satamadıkları hayvanları kesip kilo ile satıyor. Hayvanlarını çaresizlikten kestiklerini belirten besiciler, yaşadıkları durumdan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Ekeri ve AKP iktidarını sorumlu tuttu.

Erciş'te hayvancılık can çekişiyor
Yem fiyatlarının artmasıyla birlikte Erciş'te hayvancılıkla uğraşan besiciler, hayvanlarına bakamadıkları için hayvanları keserek et olarak satmaya başladı. Yaşanan durumdan memnun olmadıklarını ifade eden besicileri, yem ve saman fiyatlarının yükselmesi nedeni ile hayvanların masraflarını karşılamadığını belirterek, yaşanan durumdan AKP hükümetini sorumlu tuttu. Yaşanan zamların ardından Erciş'te iflasın eşiğine gelen besicileri, bu durumun sürmesi halinde birkaç yıl içinde hayvancılığın biteceği uyarısında bulundu. 15 yıldır hayvancılıkla uğraştığını söyleyen Şahin Kazan (40), "Bir koyunun fiyatı 300- 400 TL'dir. Kış boyunca bu koyun nereden bakarsan bakımı ve yemi ile birlikte bin TL'ye mal oluyor. Biz bugüne kadar belki devlet bu duruma bir el atar diye sabır ettik. Ama artık ne dayanacak gücümüz, ne de sabır edecek durumumuz kaldı. Bunun için hayvanları kesip kiloyla satmak zorunda kalıyoruz" dedi. Kazan, kestikleri hayvanları sokak veya cadde başlarında kilosu 9 TL'ye sattığını belirterek, "Aslında bu şeklide de zarar ediyoruz. Artık ne yapalım zararın neresinden dönersen kardır" dedi.

'Bu durumdan AKP sorumlu'

Yaşanan durumdan AKP'yi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'i sorumlu tutan Mustafa Zorlu, köylünün köle haline getirildiğini söyledi. Bölge halkının en önemli geçim kaynağının hayvancılık olduğunu aktaran Zorlu, "Başka ülkelerde tüccarlar ellerindeki sermayeleri ile zenginleşirken günümüz Türkiye'de ise yoksullaşıyor, bakın çekin Türkiye'deki hayvan besicilerinin girdiği durumu, buna hangi vicdan dayanır sorarım size? Bakan Mehdi Eker, gitsin başka iş yapsın, istifa etisin" diye konuştu. 

Yaşanan depremden sonra devletin bölge ekonomisine yönelik hiçbir yatırım yapmadığını belirten Remzi Kazan ise, "Elimizde olan iş imkanımızı da yapılan zamlarla elimizden alıyorlar. Dedelerimizden bugüne kadar hep hayvancılık yaptık, son 2 yıldır hayvancılıktan zarar ediyoruz, elimizde imkanlarımız tükendi. Yıllardır biriktirdiğimiz sermayemizi hayvanlara yedirdik bu da yetmedi borç ettik. Aşırı derecede borçlandık. Hayvanlarımız pazarda para etmiyor. Ancak kesip kiloyla satabiliyoruz. Bununla ancak borçlarımızı kapatabiliriz" diye kaydetti. DİHA

Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2013, 11:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER