İsrail'den Şifa'ya operasyon: 'Saldırı sırasında hastaneden tek kurşun atılmadı'

İsrail ordusu, Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne askeri operasyon başlattığını duyurdu. Hastane içinden patlama ve silah seslerinin geldiği, askerlerin bodrum katta arama yaptığı belirtildi.

İsrail'den Şifa'ya operasyon: 'Saldırı sırasında hastaneden tek kurşun atılmadı'

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne 'hassas ve hedefe yönelik' bir operasyon başlattığını duyurdu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan IDF, 'Hamas'ı yenmek ve rehineleri kurtarmak için kara operasyonu yürüttüklerini' bildirdi. 

IDF'nin dün 'Gazze'deki ilgili yetkililere hastane içindeki tüm askeri eylemlerin 12 saat içinde sonlandırılması gerektiğini ilettiği' belirtilen açıklamada, "Maalesef durmadılar" denilerek hastanede olduğu söylenen Hamas mensuplarına teslim olma çağrısı yapıldı.

ORDU RADYOSU: REHİNELERİN BULUNDUĞUNA DAİR BELİRTİ YOK

IDF, sosyal medya hesabından bu sabaha yaptığı bir başka açıklamada ise Şifa’ya gönderdikleri kuvöz, bebek maması ve tıbbi malzemelerin hastaneye ulaştığını bildirdi.

İsrail Ordu Radyosu ise baskın yapılan Gazze’deki Şifa Hastanesi'nde İsrailli rehinelerin bulunduğuna dair bir belirti olmadığını aktardı. Radyonun aktardığı haberde, “Şifa Hastanesi’nde kaçırılanların varlığına dair bir belirti yok, taramalar devam ediyor” denildi. Haberde, hastanedeki İsrail güçleri ile 'askerlerden ayrı bir yerde bulunan hastalarla veya hastanedeki sağlık ekipleriyle herhangi bir sürtüşme yaşanmadığı' kaydedildi.

'BÜYÜK PATLAMALAR OLDU, ASKERLER ATEŞ EDİYOR'

Hastanedeki duruma ilişkin olarak El Cezire televizyonuna konuşan Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan Dr. Münir El Berş, İsrail güçlerinin hastane yerleşkesinin batı bölümüne baskın düzenlediğini açıkladı. Berş, "Büyük patlamalar var; toz bulunduğumuz bölgeye girdi. Hastane içinde patlama olduğuna inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

HASTANE MÜDÜRÜ: İŞBİRLİĞİ YAPMAMIN İSTENMESİNİ KABUL EDEMEM

AA'nın aktardığına göre, aynı zamanda Şifa Hastanesi'nin müdürü olan El Berş, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrailli bir subayla yaptığı telefon görüşmesi sırasında kendisinden aşağı inmesinin ve komutanıyla görüşmesinin istediğini belirtti. "Bu konu siyasi bir alan, ben doktorum. (İsrail askerleri) Aşağıda bodrum katında bir şeyler yapıyorlar ne yaptıklarını bilmiyorum" diyen Berş, görüşmeyi şöyle anlattı:

"Beni hastalarımın arasından alıp tutuklamak ya da öldürmek istiyorsanız sorun yok hazırım ama işbirliği yapmam. Ancak onun yanına inip, istediği konuda onunla işbirliği yapmamı istemesi bunu kabul etmem. Subay, daha önce kafasında planlamış olduğu şeyi yapmak istiyor. Öncesinde kurguladığı olaylar ya da oraya koyduğu bir şeyler olabilir. Önceden hazırladığı bir kurguyu yanına yalancı bir şahit tutarak oynamak istiyor. Bodrumda neler hazırlıyorlar, gürültü yapıyorlar ne yapmak istiyorlar bilmiyorum. Yanında yalancı bir şahit olmasını istiyor, 'sonra şunları bulduk bunları bulduk' diyecekler. Çekim yapıp, görüntüyü medyada kullanmak üzere nasıl bir kurgu ve planla hazırlayıp ne yaptıklarını bilmiyorum."

GAZZE'DEKİ SAĞLIK BAKANLIĞI: AMELİYATHANE VE ACİL SERVİSİ BASILDI

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın sözcüsü Eşref El Kudra da bundan saatler sonra El Cezire'ye yaptığı açıklamada, "İşgal ordusu şu anda bodrum katında, orada arama yapıyorlar. Yerleşkenin içindeler, ateş edip bombardıman yapıyorlar" dedi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın Hastaneler Direktörü Muhammet Zakut da İsrail güçlerinin Şifa'nın ameliyathane ve acil servislerine baskın yaptığı bilgisini paylaştı.

'GÜVENLİ OLDUĞUNU SÖYLEDİKLERİ KORİDORDAN ÇIKANALARA ATEŞ AÇTILAR'

Hastane yönetiminden yapılan açıklamada, 'İsrail'in hastaneye saldırısı sırasında hastaneden tek kurşun atılmadığı' belirtildi.

Hastaneler Direktörü Zakkut, İsrail ordusunun, Gazze'de binlerce yaralı ile yerinden edilmiş sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesi'ne düzenlediği baskınla ilgili El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin, hastanenin çıkışının 'güvenli' olduğunu iddia ettiği koridordan çıkanlara doğru ateş açtığını söyledi.

'KIZILHAÇ'TAN HERHANGİ BİR CEVAP ALAMADIK'

Zakkut, "İşgal ordusu, askerlerinin Şifa Hastanesi'ne girmesinin kendisi için bir zafer olacağına inanıyordu ancak direnişin varlığına dair herhangi bir kanıt bulamadı" dedi.

Kızılhaç delegasyonuna 'işgal ordusunun Şifa'ya baskın düzenlediğini' bildirdiklerini söyleyen Zakkut, kendilerinden herhangi bir cevap alamadıklarını ifade etti.

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANI: İSRAİL İNSANLIĞA KARŞI BİR SUÇ DAHA İŞLEDİ

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, operasyonun hastane içindeki vatandaşları, sağlık ekiplerini ve hastaları hedef almadığını ve operasyon öncesinde hastane müdürlüğüne konunun iletildiğini ifade ederken, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı da söz konusu operasyonun başlatılacağına dair bilginin Şifa Hastanesi'ne verildiğini doğrulamıştı.

İsrail'in baskın ve operasyonuna ilişkin Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan da açıklama yapıldı. Sağlık Bakanı Mey Keyle, Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'nde sağlık personeli, hastalar ve yerinden edilmiş sivillerin hayatlarından İsrail güçlerinin sorumlu olduğunun altını çizdi.

Keyle, 'İsrail işgal güçlerinin Gazze'deki Şifa Tıp Kompleksi'ni kuşatarak, bombalayarak insanlığa ve sağlık personeline ve hastalara karşı yeni bir suç işlediğini' söyledi.

GAZZE HÜKÜMETİ: HASTANEYE BASKIN SAVAŞ SUÇUDUR

Gazze Medya Ofisi Genel Müdürü İsmail Es Sevabite de "İsrail, Şifa Hastanesi'nin direnişin sevk ve idare merkezi olduğunu ispat edemeyecek" dedi. Sevabite, İsrail güçleri tarafından Şifa Hastanesi'ne baskın düzenlenmesinin bir savaş suçu olduğunu söyledi.

İsrail'in Şifa Hastanesi'nin Gazze'deki direnişin sevk ve idare merkezi olduğunu ispat etmeye çalıştığını ancak bunda başarısız olacağını dile getiren Sevabite, 'İşgal güçlerinin, hastaneye silahlar sokarak belirli şekilde düzenleyip görüntülerini çekeceği' tahmininde bulundu.

Sevabite, Şifa Hastanesi'ne ilişkin yaptıkları girişimleri şöyle anlattı: "Birkaç gün önce tüm uluslararası örgütlere ve Kızıl Haç'a Şifa kompleksindeki yaralıların kurtarılması için çağrıda bulunduk, ancak onlar yanıt vermeyi reddettiler ve kendilerini işgalin hedefleriyle aynı hizaya getirerek olup bitenlerin sorumluluğunu üstlendiler." (Duvar)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER