Kurumuş yapraklar sergisi sınırları aşacak

Kurumuş yapraklarla oymacılık sanatını icra eden sanatçı Nezir Şahin, dünyada bir ilki gerçekleştirdi. "Pel" isimli sergiyi ilk kez Diyarbakır'da açan Şahin, Avrupa'nın çeşitli kentlerinde de sergi açacak. Şahin, farklı ağaçların yapraklarından açtığı serginin dünyada bir ilk olduğunu söyledi.

Kurumuş yapraklar sergisi sınırları aşacak
 Dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan, kuru yapraklarla oymacılık sanatı ile icra edilen yapıtların sergilendiği "Pel" isimli sergi 10 gün boyunca Diyarbakır'da sanatseverlerin beğenisine sunuldu. 22 Şubat'ta açılan sergi, bugün son bulacak. Kayapınar Belediyesi'nin Cegerxwin Kültür Merkezi'nde açılan sergiye yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi. Sanatçı Nezir Şahin'in sararmış yapraklardan yaptığı oymacılık sanatı, büyük beğeni topladı. 28 yapraktan çeşitli figürler anlatan sergi çalışmasında dini yapılar, Che Guevara, kadın figürleri ve hayvan figürleri de yer aldı. Serginin açılışı Kürt dili üzerindeki baskıları protesto etmek amacıyla kırmızı kurdele yerine siyah kurdele kesimiyle yapılmıştı.

'Yerde gördüğüm yaprakları duvarıma astım'

Şahin, yapraklara müthiş bir hayranlığının olduğunu ifade ederek, 2006 yılının sonbaharında okula gittiği sırada yerde gördüğü yaprakları aldığını ve duvarına astığını söyledi. Şahin, böyle bir çalışmanın hiçbir zaman aklından dahi geçmediğini belirterek, "Bir gün okulda öğrencilerim fon kartonları kesip çalışma yapıyorlardı. Onlar makasla fon kartonu keserken, gözüm yapraklara takıldı. Sonra yapraklarla bir şey yapabilir miyim diye düşündüm. Sonra aldım oymaya başladım. İlk etapta basit şeyler yaptım. Daha sonra geometrik şekiller yaptım. Mesela cami kubbesi, köprü falan yapmaya başladım. İlk yaptığım çalışma Malabadi Köprüsü oldu. Sonra 5-6 tane çalışma yaptım. Bir süre sonra ara verdim. Yapma gereği duymadım. 2012 yılının sonbaharında arkadaşlarım albümlerimi karıştırırken, birkaç çalışmamı görünce, bana böyle bir çalışma yapabilirsin dediler. Ben de yapmaya karar verdim. Sonra Park Orman'a gelerek, burada yaprakları topladım. 28 yapraktan çalışmalar yaptım. Arkadaşlarımın ısrarı üzerine sergi açtım" dedi.

'Ayın sonunda Brüksel'de sergi açacağız'

Sergiye iki hafta kala "bu işi başka yapan var mı?" diye araştırma yaptığını sözlerine ekleyen Şahin, İspanya'da Lorenzo Duran isimli bir sanatçının aynı şeyi yaptığına rastladığını ifade etti. Şahin, böyle bir serginin ise dünyada ilk olduğunu dile getirdi. Farklı ağaçların yapraklarından çalışmalarını yaptığını aktaran Şahin, yaptığı çalışmaların kırılmaması için çerçevelediğini ve koruma altına aldığını söyledi. Şahin, şöyle devam etti: "Sergimi açtıktan sonra Belçika'nın Brüksel kentinden bir teklif geldi. Şimdi onun işlemlerini başlattık ve bu ayın sonunda orada bir sergi açacağız. Daha sonra Avrupa'nın birkaç kentinde daha sergi açmayı düşünüyorum. Yapraklarla ilk kez sergi açtım. 1996 yılında ilk sergimi açmıştım. Karma sergilerimle beraber bu benim 16 sergim." 

Sergi boyunca olumlu tepki aldığını ifade eden Şahin, "Çalışmalarım hemen hemen her kesimi ilgilendiren çalışmalardı. Engelli yurttaşları, doğayı, dinleri, dans, kadın, sembolik çalışmalar yaptım. Diyarbakır'ı anlatan çift başlı kartal yaptım. Beklediğimin ötesinde olumlu tepki aldım. Serginin açılış kurdelesini özellikle siyah yaptım. Bunun nedeni ise Zazayım, 45 yaşındayım. Anadilimi değil Türkçe konuşmak zorundayım. Anadilimiz yasaklı bir dil olduğu için konuşamadık. Anadilimizi konuşmak suç görüldü. Serginin açılışında konuşmamı anadilimde yapmak isterdim. Buna tepki olsun diye böyle bir girişimde bulundum. İlerde farklı şeyler de yapmayı düşünüyorum" diye konuştu.

Nezir Şahin kimdir ?

1968 Diyarbakır doğumlu. Evli ve 3 çocuk babası. Üniversiteyi Dicle Üniversitesi'nde okudu. Resim bölümünü bitirdi. Yaklaşık 30-35 yıldır resim çiziyor. 1998 yılında üniversiteden mezun oldu. 6 yıl Batman'da resim öğretmenliği yaptı. Şu an Kayapınar İlköğretim Okulu'nda öğretmen. Resim yapmaya devam ediyor. DİHA

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2013, 09:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER