'ÖZEL YETKİ' KADEMELİ KALKIYOR

AK Partili Mustafa Elitaş Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili düzenlemeyle ilgili olarak, "Darbe davalarına bundan sonra Ağır Ceza Mahkemeleri bakacak" dedi.

'ÖZEL YETKİ' KADEMELİ KALKIYOR

 Elitaş ayrıca, halen sürmekte olan davalar bitene kadar ÖYM'lerin görevlerine devam edeceğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili “Devam eden darbe teşebbüsleriyle ilgili davaların sonuçlandırılmasına kadar mevcut mahkemeler görevlerine devam edecek” dedi. Elitaş, gazetecilerin sorusu üzerine, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasıyla ilgili muhalefet partileriyle görüştüklerini, muhalefet partilerinin de iktidarla ile aynı görüşte olduğunu ifade etti. Elitaş, şunları söyledi: 

“Şu anda devam eden darbe teşebbüsleriyle ilgili davaların sonuçlandırılmasına kadar mevcut mahkemeler görevlerine devam edecekler. Bu süreçten sonra zaten demokratikleşme konusunda çok önemli adım atılmış, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve demokrasiyi engelleyecek bütün unsurların ortadan kaldırılmasıyla ilgili işlevler tamamlanmıştır. Özel yetkili mahkemeler normal ülkelerde olmaması gereken mahkemelerdir. Bunlar belki istisnai olarak durabilir ama artık Türkiye normalleşme sürecinde hızlı adımlarla ilerlemekte ve özel yetkili mahkemeler işlevlerini tamamlamak üzeredir.” 

Elitaş, özel yetkili mahkemelerin darbe davalarıyla ilgili kısmı sonuçlandıracağını, daha sonra bu konuyla ilgili varsa meselelerin ağır ceza mahkemelerinin görevli olacağını bildirdi. Elitaş, bugün TBMM Genel Kurulu'nda Türk Akreditasyon Kurumu Kanun Tasarısı, Lübnan'da Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, bütçe kanunuyla ilgili düzenlemenin ile 15 civarında uluslararası sözleşmeye ilişkin kanun tasarılarının ele alınacağını söyledi. 

Yarın, 3. yargı paketinin görüşüleceğini ve bunun yarın bitmesini tahmin ettiklerini dile getiren Elitaş, “torba teklifin” üçüncü bölümünün, Devlet Sırrı Kanun Tasarısı ve sezaryen ile ilgili düzenlemenin Pazartesi günü bitirilmesinin planlandığını bu düzenlemeler Pazartesi bitmezse TBMM 'nin Salı günü tatile gireceğini söyledi.
Elitaş, özel yetkili mahkemelerle ilgili düzenlemenin 3. yargı paketinde mi ele alınacağı sorusuna üzerine, “3. yargı paketini yarın görüşeceğiz” demekle yetindi.
Bir gazetecinin, “Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, usul yönünden bir düzenleme yapıldığını söyledi. Bazı hukukçular mevcut davalara etkisi olacağını belirtiyorlar” sözlerine Elitaş, “Sayın Bozdağ, benim güvendiğim bir hukukçudur” karşılığını verdi. (AA)

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2012, 15:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER