Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli'de Kürt Dili Bayramı Kutlandı

Hakkari merkez ve ilçelerinde KURDÎ - DER öncülüğünde Kürt dil Bayramı etkinlikleri kapsamında yürüyüş ve basın açıklanması düzenlendi.

Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli'de Kürt Dili Bayramı Kutlandı
YÜKSEKOVA GÜNCEL

HAKKARİ
- Kürt dil bayramı etkinlikleri kapsamında Kurdi –Der Hakkari Şubesi öncülüğünde Bulvar Caddesi üzerindeki Kaya Plaza önünde bir araya gelen çok sayıda kişi davul zurna eşliğinde bir yürüyüş düzenledi. 

Ana dil günü nedeniyle düzenlenen yürüyüşe HDP Hakkari Milletvekili Adayı Selma Irmak, HDP ve DBP Hakkari il eş başkanları, Belediye eş başkanları Dilek Hatipoğlu ve Nurullah Çiftçi ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

Kürtçe hazırlanan basın metnini okuyan Kurdi- Der Hakkari Şube Başkanı Metin kaçmaz, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı nedeniyle dünyada yaşayan bütün Kürtlerin büyük bir heyecan için olduğunu söyledi. 

Kürt dili üzerinde yıllardır yaşanan baskı ve asimilasyon politikalarına dikkat çeken Kaçmaz, bu politikalar yüzünden neredeyse Kürtlerin kendi anadillerinin yabancısı olduğunu kaydetti. 

Kaçmaz “Devlet sistemi ve AKP Hükümeti bir yandan asimilasyon insanlık suçudur, anadilde eğitim hakkı en temel haktır, bir yandan da kimse bizden anadilde eğitim hakkı beklemesin. Öbür taraftan Kürtçe çağdaş bir dil değildir diyor. Kürt halkı bu söylemlerin ardından artık kimseye muhtaç olmadan kendi ilkokullarını kurdu ve bunda sonrada bu konuda daha ileri adımlar atarak Kürtçe eğitimi her alanda geliştirecektir. 

Kürtlerin yıllarca dilleri, kültürleri ve kimlikleri için mücadele ettiğini anlatan Kaçmaz, Kürt dilinin anayasal güvence altına alınması çağrısı yaparak, “Okul öncesi eğitimden üniversite eğitimine kadar eğitim dili Kürtçe olmalıdır. Dedi 

YÜKSEKOVA Yüksekova İlçesi’nde ise Kurdi-Der öncülüğünde ’15 Mayıs Kürtçe Anadil Bayramı’ nedeniyle yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi. Yürüyüşe Yüksekova Belediyesi Eşbaşkanı Ruken Yetşkin, HDP, DBP ve STK temsilcileri ile birçok vatandaş katıldı. 

ŞEMDİNLİ Şemdinli’de Kurdi- Der öncülüğünde 15 Mayıs Anadil Bayramı nedeniyle Cumhuriyet caddesi üzerinde bulunan Kurdi-Der Şemdinli binası önünde bir araya gelen aralarında Şemdinli Belediye Eşbaşkanı Seferi Yılmaz, HDP, DBP, STK’lar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Basın açıklamasını Kurdi- Der şube başkanı Cengiz Günşar, Kürtçe okunan basın metinde Kürt  dilinin önemine vurgu yaptı. Yapılan açıklamadan sonra Azadi İnisiyatifi üyesi ve Kürt Dili Eğitimcisi Murathan Erbaş, katılmacılara Kürtçe ders verdi.











Güncelleme Tarihi: 15 Mayıs 2015, 18:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER